Prognozes – arī kā šaha spēle

Prognozes – arī kā šaha spēle

Rakstīts īpaši meteolapa.lv, 26.12.10.; 9:00

Visi zinām šo prāta spēli, dažiem no mums patik to spēlēt... kā zināms, spēle balstās uz kombinācijām. Kas matemātiski jeb faktoriāli palielinās, saistībā ar izdarīto gājienu skaitu. Katrā katra pozīcija uz priekšu domās raisa aizvien vairāk gājienus. Un – šai spēlē pēc 10 gājieniem var izveidoties jau 30! (t.i. 1X2x3... x30) kombinācijas, kas būs skaitlis jau kādām 10 nullēm...brrr... Kāds tam sakars ar meteo lietām?

Matemātiski – gandrīz vistiešākais. Prognozēšana= tāda kā nākotnes kombināciju izstrāde. Protams, to vairs nedara cilvēki, bet gan šim nolūkam izstrādātie un progrmmātiski pielāgotie superkompjūteri. Kuri nu skaitļo to iespējamāko kombināciju uz priekšdienām.

Jau iepriekš esmu sacījis, prognozi ar vismaz 50% ticamību varam uzstādīt vien 3 dienas uz priekšu, jeb realizējas pa pusei ticama nākotnes versija. Tālākās dienās šī ticamība jūtami krītas.

Atkal salīdzonot ar šahu – laika prognozētāji mums spēlē "lielo šahu" ar pašu dabu. Daba pirmā izdara gājienu (konkrētai vietai "piestāda" gaisa temperatūru, spiedienu, vēja ātrumu un virzienu...), mēs darām atbildes gājienu- t.i. izdarām nākamo progozi. Jeb viedējam "dažus gājienus" uz priekšu, kādā iecerētā domu kombinācijā. Bet kādu neilgu laiciņu vēlāk- atkal "daba izdara gājienu", piestāda jaunus raksturlielumus (izmainītus). Un mums jāizdara "jauna domu kombinācija" – prognoze, kas var izrādīties jūtami izmainīta. Un tā tālāk, mūžam mūžos...

Un tad mūsu superkompjūteri izmet aiztālās kombinācijas- un, kā brīnums, mums "zināms" laiks pat divas nedēļas nākotnē. Un tas viss katru stundu atjaunojas. Un aiztālās prognožu vīzijas mainās, bieži pat radikāli uz pretējo pusi. Tamdēļ arī šai brīdī – 26. decembrī 2010. gadā (kad šis raksta gals iespiests tīklā) – mums tas Jaunais Gads-> šodien kā atkusnis rādās, bet rīt "jau pie sala" rēgosies.

Un nākotne aizvien vēl miglā tīta. Neesam vēl pārgudri kļuvuši, daudz jāaug. Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.