Aprīļa otrā puse - drīzāk pavēsa

Aprīļa otrā puse - drīzāk pavēsa

Aprīļa vidū tiek prognozēts pavēss laiks ar gaisa temperatūru nedaudz zem vidējās klimatiskās normas. Kaut nedaudz siltāku laiku var gaidīt mēneša otrā pusē, taču arī tad vismaz sajūtu līmenī jārēķinās ar mērenu līdz vēsu laiku, jo iepriekš pieredzētā siltuma anomālija aprīlī ne tuvu netiek prognozēta.

Naktī uz pirmdienu ciklona ietekmē daudzviet turpināsies nokrišņi, stiprāk līs Vidzemē. Vēl priekšpusdienā valsts austrumu pusē iespējams neliels lietus, taču diena pārsvarā paies bez nokrišņiem, uzspīdēs saule. Pūtīs spēcīgs rietumu puses vējš, kas dienas gaitā pierims.

Otrdien no rietumiem Latviju sasniegs nākamais ciklons. Ar lielāku iespēju valsts dienvidos gaidāms lietus, līdz ar vēsāku laiku iespējams arī slapjš sniegs, kas šobrīd gan tiek prognozēts pārsvarā Lietuvā. Nedēļas vidū mazkustīgs laiks ar lēnu R, ZR puses vēju, Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis paredz lokālu nokrišņu veidošanos.

Piektdien kā uz austrumiem, tā arī rietumiem no mums tiek prognozēti cikloni, līdz ar to šobrīd ir grūti prognozēt, vai un cik daudz līs, atšķiras arī iespējamā gaisa temperatūra. R…

[Lasīt vairāk]
Tropisks siltums un mērenāks laiks

Tropisks siltums un mērenāks laiks

Pēc jauna siltuma uzplūda nedēļas sākumā, sākot ar nedēļas vidu gaisa temperatūra atgriezīsies ap klimatisko normu, kas nozīmē, ka kopumā kļūs par 5 - 10 grādiem vēsāks, atkarībā no reģiona. Vēsākais laiks nedēļas otrā pusē gaidāms Kurzemes jūras piekrastē, kur bieži pūtīs mērens līdz brāzmains DR puses vējš.

Pirmdienas izskaņā no dienvidiem Latviju sasniegs silta, šim periodam pat karsta gaisa masa - naktī uz otrdienu un trešdienu gaisa temperatūra vairākos novados prognozēta pat +11 ... +14 C. Netipiskais siltums pie mums gan neuzturēsies pārāk ilgi, jo jau trešdien no rietumiem to nomainīs būtiski vēsāka gaisa masa. Pirmdien ar lielāku iespēju vietām Kurzemē, bet otrdien Vidzemē var veidoties lokāli lietus mākoņi, savukārt aukstā fronte nedēļas vidū varētu pāriet pāri mierīgi, bez vai ar nelieliem nokrišņiem galvenokārt valsts austrumos. Nedēļas sākumā lēns vējš līdz bezvējš, trešdien pastiprināsies DA > DR puses vējš.

Ceturtdien, iespējams, vietām līs no izjukušu ciklonu nestiem nokrišņu mākoņiem, vietām uzspīdēs saule. K…

[Lasīt vairāk]
No karstuma uz sniegu

No karstuma uz sniegu

Aprīļa sākumā laika apstākļi Latvijā mainīsies un atgādinās amerikāņu kalniņus, gaida temperatūrai visai krasi pazeminoties un atnesot kā nelielu salu, tā arī slapju sniegu. Nedēļas otrā pusē, savukārt, gaisa plūsma iegriezīsies no DR un kopā ar nokrišņiem ienesīs arī siltāku gaisu. Šobrīd abi galvenie klimatiskie modeļi svētdienā paredz jaunu, vienas dienas siltuma vilni.

Pirmdiena vēl paies siltuma zīmē, salīdzinoši auksts laiks būs tikai Kurzemes piekrastē, vējam pūšot no jūras. Diena visdrīzāk paies bez nokrišņiem, vien austrumos vietām iespējams lokāls lietus. Pūtīs lēns DA un DR puses vējš. Otrdiena un trešdiena nesīs būtiskas izmaiņas - gaidāmi divi aktīvi cikloni, kas pie mums nedēļas vidū nesīs brāzmainu vēju, vietām arī stiprus nokrišņus. Sākumā pūtīs mainīga virziena, trešdien brāzmains ziemeļu puses vējš. GFS šobrīd paredz galvenokārt nelielu snigšanu, bet ECMWF slapju sniegu trešdien iezīmē visas valsts teritorijā. Tā kā dienvidu cikloni nereti ir spēcīgi arī nokrišņu ziņā, tos ir grūti prognozēt, bet jārēķinās, ka zeme, vismaz vietām varētu tapt balta. E…

[Lasīt vairāk]
Siltās Lieldienas gaidot

Siltās Lieldienas gaidot

Pirmdien un otrdien prognozēts mierīgs, bet pavēss laiks ar lēnu vēju un mainīgu mākoņu daudzumu, pirmdien daudzviet iespējams lietus un slapjš sniegs, otrdien nokrišņu varētu būt mazāk un tie neskars plašas valsts teritorijas.

Sākot ar nedēļas vidu, atgriezīsies pavasarīgāks laiks. Anticiklons uz DA no mums gādās par mērenu DA, D, DR puses vēju, un mūsu virzienā ieplūdīs jūtami siltāka gaisa masa, kas Baltijā saglabāsies provizoriski līdz 3.aprīlim, kad no ziemeļiem atkal varētu ienākt vēsāks gaiss. Šobrīd gan prognozes saistībā ar gaisa temperatūru vēl ir dažādas, jo nav skaidrs, cik tālu uz ziemeļiem siltums paspēs izplesties - pie mums aprīļa sākumā iespējami kā +5 C valsts ziemeļos, tā arī tuvu +20 C dienvidos.

Trešdiena provizoriski varētu paiet bez nokrišņiem, bet ceturtdien mūs varētu skart Atlantijas ciklona nesta nokrišņu zona. Arī nedēļas izskaņā, visdrīzāk, vietām līs, taču tik tālu nokrišņiem bagāto dienvidu ciklonu trajektorija vēl nav prognozējama.

Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis šobrīd paredz, ka tuvākās nepilnas 2 nedēļas vidējā gaisa temperatūra pie mums gaidāma 3 - 6 grādus virs klimatiskās normas.…

[Lasīt vairāk]
Mainīgais pavasaris

Mainīgais pavasaris

Pēc aukstās un dažviet sniegotas pirmdienas, jaunnedēļ gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies un saglabāsies virs klimatiskās normas. Lietus un stiprāki vēji atgriezīsies nedēļas otrajā pusē.

Pirmdiena vēl paies izzūdoša ciklona virs Baltkrievijas ietekmē, naktī un priekšpusdienā daudzviet snigs, Kurzemē un valsts austrumos vietām var izveidoties neliela sniega kārta. Stiprākā snigšana prognozēta nakts otrajā pusē un agri no rīta Vidzemē, šobrīd GFS uz rietumiem no Pleskavas paredz pat 10 centimetrus sniega, kamēr citi modeļi ir krietni pieticīgāki. Pēcpusdienā mērenais ZA puses vējš pierims, nokrišņi vairs nav gaidāmi, taču debesis visdrīzāk saglabāsies apmākušās.

Otrdien un trešdien, anticiklona ietekmē, pūtīs galvenokārt lēns, mainīga virziena vējš, vietām var uzspīdēt saule, taču tuvāk nedēļas vidum nevar izslēgt galvenokārt sīkus nokrišņus lietus veidā. Gaisa temperatūra naktī un dienā starp +0 ... +9 C.

No ceturtdienas, visdrīzāk, laika apstākļus noteiks cikloni, pūtīs brāzmains DR puses vējš un pa laikam līs, gaisa temperatūra bez būtiskām izmaiņām, siltākie scenāriji ceturtdien paredz +10 ... +…

[Lasīt vairāk]
Siltāks, bet pelēcīgs marta vidus

Siltāks, bet pelēcīgs marta vidus

Jaunnedēļ, tuvojoties marta vidum, gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies un jau nedēļas nogalē pārsniegs +10 grādu atzīmi. Provizoriski, pirmdiena varētu būt nedēļas saulainākā un arī aukstākā diena, pēc tam debesis biežāk aizklās mākoņi, vējš iegriezīsies no D, DR puses un mūsu virzienā nonāks pavasarīgi silta gaisa masa, ik pa laikam nesot arī galvenokārt sīkus nokrišņus. Vairākas prognozes nedēļas ietvaros paredz 2 - 10 mm nokrišņu, bet ECMWF (Eiropas Vidēja termiņa prognožu centrs) modelis lokāli prognozē arī 20 - 25 mm.

Pirmdiena vēl paies bez būtiskām izmaiņām, nakts laikā visā valstī sals, bet dienas laikā +3 ... +7 C, pūtīs neliels līdz mērens A, DA puses vējš. Jau naktī uz otrdienu un otrdien dienā, mazinoties anticiklona ietkmei, Kurzemē, vēlāk arī valsts lielākajā daļā, gaidāms neliels lietus un slapjš sniegs, kas vietām uz zemes var izveidot dažu centimetru biezu sniega segu.

Nedēļas vidū gaisa temperatūra starp 0 ... +5 C, vietām iespējami sīki nokrišņi. Nedēļas otrā puse būs krietni siltāka, taču šobrīd ir grūti pateikt kur un cik bieži līs, jo raksta tapšanas brīdī GFS paredz pelēcīgu, vējainu laiku bez būtiskiem nokrišņiem, bet ECMWF ceturtdien un sestdien prognozē arī plašāku lietu. K…

[Lasīt vairāk]