Aktuālā situācija (nedēļa līdz 6.7.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 6.7.14.)

Nedēļa aizgājusi. Kopumā no "pavasara" ienācām īsta vasarā. Līdz ceturtdienai pie mums valdīha JUTTA ciklons, kas nesa vispirms garus frontālus nokrišņus, bet trešdien un ceturtdien tie bija īslaicīgajā formatā pērkonu pavadībā. Pamazām tie norimās- aizejot uz A pusi pāri attiecīgajai pierobežai. No piektdienas pastiprinās YOSHIKI anticiklona ietekme, gar tā ZR malu- no D-Eiropas sāk ieplūst karsts gaiss. Kas noveda pie karstuma iestāšanās pie mums sestdien, svētdien. Lai gan arī šajās dienās šur tur uzrībinaja pērkons un uzlija pavisam lokāla lietusgāze.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 6. jūlijs

YOSHIKI anticiklona ZR daļā turpinās karstā gaisa ienāciens no Eiropas D daļas. Daļēji gan saglabajas mākoņainība, kas ir nelielas siltās frontes izpausme. Pavisam nedaidz A un D pierobežā uzlīst. Bula laiks turpinās.

Sestdiena, 5. jūlijs

Mēs esam YOSHIKI anticiklona ZR malā, vienlaikus no DR puses ienāk nedaudz mitrs gaiss. Uz vispārējā siltā gaisa fona tamdēļ dažviet arī nedauz uzlīst, pārsvarā Kurzeme D daļā, kā arī vietām Vidzemē.

Piektdiena, 4. jūlijs

Neliela ciklona pēdējie padebeši aiziet ZA virzienā, pa reizei tie dod nokrišņus dažos novados, pārsvarā uz A no Rīgas. Dienas beigās pastiprinās atzars no YOSHIKI anticiklona, un no DR puses jau sāk ieplūst siltāks gaiss- pirms karsto dienu perioda.

Ceturtdiena, 3. jūlijs

Dienas iesākumā - JUTTA ciklona aukstā aizfronte ar dažiem nokrišņiem arī virs Latvijas, bet vakarā pavisam neliels ciklons no Zviedrijas D daļas nes mums jaunus padebešus un dažas lietus lāses, sākot ar Latvijas R daļu.

Trešdiena, 2. jūlijs

JUTTA ciklona aiz-frontē - pie mums ir īslaicīgi nokrišņi. Kurzemē tie bija visspēcīgakie, lietu pavadīja arī krusa un mēreni negaisi.

Otrdiena, 1. jūlijs

Fronte, kas stiepjas pāri Latvijas centrāliem novadiem - dod ilgstošu lietu lielā daļā mūsu valstī. Pret vakaru gan fronte izsīka. lietus nokrišņi aizgāja uz Vidzemi. Vietām uzlija 30mm lietus.

Pirmdiena, 30. jūnijs

Latvijā aukstā fronte ir virs centrāliem rajoniem. A pusē siltāks, sutīgāks, daži īslaicīgi nokrišņi, R pusē- vēsāks, ZR vējš dienas otrajā pusē, aizvien pa reizei uzlīst.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.07.2014 07:47

    Man ēnas pusē pēc sešiem "tikai" +15 rādīja :) . Skaisti, mēs jau sen to bijām pelnījuši...

    Ielādē...
  2. 07.07.2014 09:07

    Atpakaļ darbā-gandrīz vai peldus pa rīta rasu.:)+18,8 grādi,vēju nejūt.

    Ielādē...
  3. 07.07.2014 11:02

    rasains rīts. Šobrīd +27, zila debess, neviena mākonīša. Skaisti, bet būs smagi...
    Dārzā gan viss sāk steidzīgi augt garumā; prieks, ka dārzam prieks (un visiem karstummīļiem)

    Ielādē...
  4. 07.07.2014 11:28

    Domāju, ka grādrādis sabojājies:) gan laukā , gan telpās rāda vienu un to pašu +27.5*C .Un tas vēl tikai rīts....Neviena mākonīša.Labi vismaz , ka ir vējelis, lai gan A puses vējš diezin vai atnesīs lietu.Janvāra kailsals 2 nedēļu garumā sāk "atspēlēties " jūlijā.Man jau nekas nebūtu pretim, ja vien viss būtu tā mēreni, neviss galējības: te gandrīz" rudens" 2 nedēļas, te "Spānija"
    2 nedēļas.Bet nu lai ir- laucinieki toties sienu varēs bez rūpēm sarūpēt ziemai.

    Ielādē...