Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.7.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.7.14.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdien un otrdien NIKE ciklons nesa nelielu auksto fronti, kā rezultātā pirmdien Kurzemē nedaudz uzlija, bet otrdien Latvijas A pusē bija negaisi. Trešdien, ceturtdien, piektdien - AYMEN anticiklons nesa sausu laiku, lai gan dienā "laba laika" mākoņi noklāja Latvijas lielāko daļu. Savukārt sestdien un svētdien neliels ciklons, kas atnaca no Baltijas jūras - deva mums nākamos negaisus ar maksumumu svētdienas dienā.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 20. jūlijs

Neliela ciklona centrs gāja pāri Latvijai no ZR puses DA virzienā. Daudzviet uzlija, vietām stipri. Visu pavadīja negaisi. Daudzviet atkal ne piles no debesīm.

Sestdiena, 19. jūlijs

Neliels ciklons ar centru virs Baltijas jūras vidienes- caur silto oklūzijas fronti Latvijas A daļai deva lietusgazienus ar pērkoniem. R daļā - "laba laika" makoņi, sausums turpinās. 

Piektdiena, 18. jūlijs

AYMEN anticiklons ir mūsu tuvumā, tā izplūdušais centrs grozās vien ap Latviju. Ir dienā laba laika mākoņi, bet Vidzemē daža lielāka guba nolej nelielas lietusbrāzmas - jo Latvijas A daļā veidojas neliela siltā oklūzijas fronte ar drusku pastiprinātu mitruma devu. 

Ceturtdiena, 17. jūlijs

Esam AYMEN anticiklona gandrīz centrā. Visā Latvijā- uz vietas stāvoši "laba laika" gubumākoņi. Ir mēreni silta vasaras diena. 

Trešdiena, 16. jūlijs

No DR puses pastiprinās AYMEN anticiklons, kas nes samērā merīgu laiku.. Un neliela fronte no Z puses atnes mākoņus, no kuriem vietām ir smidzinošs lietus. 

Otrdiena, 15. jūlijs

Aukstā fronte pabeidz skrējienu pāri Latvijai, naktī tā bija centrālos novados, dienā virs A daļas. Attiecīgi tumšajās stundās vietām uzlija centrā, bet dienā spēcīgi negaisi bija A pierobežā.

Pirmdiena, 14. jūlijs

NIKE ciklons ir uz R no mums, pēc iepriekšējās aukstās frontes ir silta gaisa atelpa, bet vakarā ciklons no Kurzemes puses sūta jaunus padebešus ar nelieliem nokrišņiem.

============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.07.2014 13:26

    Apkārt aug mākoņu gubas, liekas, vidzemē izveidojies kas ciklonam līdzīgs, rūc visās malās. Līdz 12iem spiedīga saule, tagad piemācies un neliels vējelis, T+23.5

    Ielādē...
  2. 20.07.2014 14:06

    Ķegumā 3 piles 10 rindās. T= +23.8 C*, bet ļoti sutīgs. Parūca, bet Ķegumam apgāja riņķī. Jāgaida, kad nāks lielā nokrišņu fronte. Acīm redzot, šī bija tikai priekšspēle.

    Ielādē...
  3. 20.07.2014 14:10

    Jau otro stundu "pirmsnegaisa stāvoklis", visapkātr melni, rūcoši mākoņi. Nupat bija viens pamatīgs spēriens gandrīz virs galvas, bet visa lielā, rūcošā masa aiziet uz Laumas pusi. Lauma, atsaucies, vai pie Tevis jau sācies negaiss?

    Ielādē...
  4. 20.07.2014 14:56

    izskatas ka Riga Jugla driz bus lietus ... vismaz tadi draudigi makoni staiga...

    Ielādē...
  5. 20.07.2014 15:12

    Uz D-DR pusi grozās fotogeniskas cb "laktas", bet man uz galvas šodien vēl aizvien nekas nelīst. Paskatīsimies, kas būs līdz dienas izskaņai.

    Ielādē...
  6. 20.07.2014 15:45

    Jēkabpilī vēl viena lietusgāze.

    Ielādē...
  7. 20.07.2014 15:47

    Pēc pusstumdas atnāca riktīgā fronte .Pamatīgi zibeņoja, nodeva nevis ar spaiņiem, bet mucām. Zālājs ūdenī.Tā tas turpinājās kādu stundu.

    Ielādē...
  8. 20.07.2014 15:55

    Līst apm. 20 minūtes, pērkons sākumā bija, tad norima

    Ielādē...
  9. 20.07.2014 16:21

    Ap deviņiem aizbraucu uz bolderajas pludmali pasauļoties, ārā bija pilnīgi skaidras debesis, gaisa temperatūra uzkāpusi līdz +22 grādiem, ūdens jūrā bija diezgan silts, pūta neliels vējš no ZA puses, bet jau sākot no 11:00 gandrīz no visām pusēm parādījās pērkongalvas un varenie gubenieki, pēc 13:30 A pusē sāka parādīties negaisa procesi, ik pa brīdim ducināja pērkons, negaisa mākoņa aste aizsedza sauli un sauļošanās beidzās, atbraucot mājās negaisa mākonis aizgāja gar A pusi D virzienā. Pašlaik ārā ir nedaudz apmācies, bet tāpat vēl joprojām sūtīgi, karsts, gaisa temperatūra uzkāpusi līdz +24 grādiem. Ehh, cerams, ka vēl vakarā vai naktī kaut kāds negaiss trāpīsies.

    Ielādē...
  10. 20.07.2014 15:03

    Pirms minūtēm 5 sāka līt- lēnām un mierīgi, pat pērkona rūcienus vairs nedzird.
    Tik vien bija kā 10 min lietutiņš, toties atsākusies pērkona ducināšana :))).

    Ielādē...
  11. 20.07.2014 20:26

    vakar vakaraa Bulduros juuraa uudens gandriiz kaa gaiss,fooshi.shodien paceljam no Siguldas dienas viduu gaaziens taads ka auto staaveeja ceļmalaa,shoseja uudenii uz 10 min.kautrkur pie seeniites...

    Ielādē...
  12. 20.07.2014 20:51

    Es atkal tukšā :(. Bijis knaps lietutiņš 5 minūtes, zāle slapja, zeme apmēram puscentimetru... Esot gan rībinājis brangi, bet no tā nekāda labuma nav. Braucu ap pusdiviem uz Rīgu, slapjš bija jau pirms Ropažiem. Arī atpakaļ braucot, vēl kārtīgi slapjš nepilnus 10km no mājām, bet te - ceļš put.
    Interesanti sanāca Rīgā - drusku pēc pusseptiņiem pie Nacionālā teātra sāka līt un pēc brīža jau gāza. Pēc minūtēm 10 braucu pa Krasta ielu uz centra pusi, lija arvien mazāk, mazāk un pie Stacijas konstatēju, ka tur ir pilnīgi sauss un no lietus ne vēsts. Vēl pagrozījos pa tirgus rajonu, bet tā arī līdz apmēram 19.15 tur nekāds lietus neatnāca.

    Ielādē...
  13. 20.07.2014 22:03

    Man te dienas otrajā pusē D-DR-R pusē nogrozījās dažas cb gubas. Datbojās "apgrieztais līča" (sausuma efekts). Pašā vakarā tagad - no A puses nak dažu izlijusu cb mākoņu paliekas.

    Ielādē...
  14. 20.07.2014 17:09

    Viļakā pagaidām samērā mierīgi. Sauli neredz, parādās vien pa mazam zilam laukumiņam, +17, +18. Šobrīd jau kādu stundu klusītēm rūkā uz A, ZA pusi. Mazliet pilina,bet nenopietni, parādījies vējelis.
    Nu re, arī saule parādījās...

    p.s. Viļakā tā arī nekas īpašs nenotikās - pa visu dienu pat 1 mm neielija. Arī negaisi bija kaut kur citur. Km 5 uz D esot nolijis tīri labi.

    Ielādē...
  15. 20.07.2014 22:57

    Līvānos aizvadītā nakts bija rekordsilta, stabili ap un virs +18*C, min.t. +17,7*C. Rīts arī ļoti silts, lai arī tikai daļēji saulains. Savukārt šodien dienā daudz dažādu mākoņu visapkārt grozījās, bet... salīdzinājumā ar citām vietām (kā lasu), efekts minimāls. Vienīgi drīz pēc pusdienlaika ZR puses mākonis vareni brieda, tomēr tikai ar asti aizķēra, nogāza stipri, bet īsu brīdi, praktiski bez vēja, lielākoties reizē arī Saule spīdēja. Saule spīd un lietus līst... :) Peļķītēm gan sanāca, bet nekas vairāk - nekā tamlīdzīga, kā raksta Maikls par situāciju Jēkabpilī - jau kuro reizi tur gāž tā, ka pludo, bet te labākajā gadījumā īsu brīdi uzlīst... Interesanti.
    Pēcpusdienā melni padebeši grozījās arī DR pusē, Sēlijā, vareni zibeņoja un diezgan skaļi dārdēja, bet neatnāca. Kad tie mākoņi aizgāja vai izlija, iestājās dažas stundas saulaināks laiks, atkal kļuva sutīgs un diezgan karsts… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  16. 20.07.2014 23:08

    19-30 uznāca kluss mākonis un riktīgi nogāza, vēlāk vēl pasmidzināja, pērkona nebija vispār
    Pirms brīža nolija atkal, radars rāda, ka mākoņi veidojas ap Līgatni, ieriķiem un sākot ar Siguldu, izlīst. Un no A puses tuvojas arī kas vairāk.

    Ielādē...
  17. 21.07.2014 00:47

    Lietusgāze kopā ar pērkonu uznāca ap 14.30. Stiprs lietus bez krusas bija tikai īsu brīdi. Lietus lija no maza mākonīša. Uz A-DA-D no tā bija lieli tumši mākoņi no kuriem nāca nepārtraukta ducināšana. Izklausījās, ka pa mākoņiem veļ mucas no vienas puses uz otru un atpakaļ. Dažreiz zibens pārlēca no mūsu mazā mākonīša uz lielo masīvu. Tad rībieni bija skaļi un gandrīz virs galvas. Lietus mēreni lija līdz 17. Pērkondārdi nenoklusa, jo mākoņi stāvēja uz vietas. Lielā negaisa lakta izplētās pār mums un bija diezgan krēslaini. Zibens izlādes savācās no laktas augšdaļas un bieži dārdēja mums virs galvas. Paretam spērieni notika arī uz zemi. Tad pērkondārdi bija satricinoši. Pēc pieciem pērkondārdi palika arvien retāki un klusāki. Bet tieši tad, kad mēs jau bijām atslābinājušies, notika kāds tuvs un sevišķi satricinošs spēriens uz zemi. Pēc īsa un sķaļa grandiena pērkona rībiens ļoti āt… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  18. 21.07.2014 02:25

    Naktī mierīgs, nekā interesanta - debesis apmākušās, vēja praktiski nav (vēlā vakarā vienubrīd gan uzpūta), temp. jau pāris stundas turas ap +17*C. Time for relax... :)))

    Ielādē...
  19. 21.07.2014 08:10

    Vakar pašā vakarā vēl dažas piles nokrita, šorīt jau zilas debesis un šķiet, ka jāsamierinās, ka sausums ir klāt. Sešos ēnā +14, bet sajūtās ļoti silts rīts.

    Ielādē...
  20. 21.07.2014 09:05

    Šorīt +17,7 grādi.Vakar īss ,bet spēcīgs lietus atnesa 4.2 mm nokrišņu.

    Ielādē...
  21. 21.07.2014 01:16

    Totāla vilšanas diena, pie manis te Rīgā nenolija ne pile!?!!, ari pērkonus neesmu dzirdejis, atliek vien ar skaudibu lasīt, ka citur daudzviet jautri gājis, gāza lietus, dārdeja pērkons un bira krusa... Te Rīgai viss virtuozi pagāja garām :( Priekšpusdien vēl izskatijas visai cerigi, mākoņi auga tikpat ka visapkārt un arī tuvojās, tomēr līdz Rīgai tika tikai izlijušas laktas, kas pēcpusdien pārvilkās pāri visam debesjumam un butība karājas virs galvas aizsedzot gan sauli, gan citas svaigākas gubas pamalēs, lietu tie vairs nenesa, vien pelēku un pavēsu lkaiku(Pie jūras patnosalu vejā),Vēlak vakarā skaidrojās un uzspideja saule, vakarā DA pusē nāca garām viens mākonis ar lietusgāzi, bez pērkoniem, tomer Te nenolija ne pile, varbut kādu daļu Rīgas skāra, jo ļoti tuvu bija... vakarā atkal izlijušas laktas un sabrukošu mākoņu atliekas. Sausums klāt un nākošnedēļ lietu Rīgai vairs neprognozē...

    Ielādē...
    1. 21.07.2014 07:36

      Vakar Jugla viena bridi tomer nolija tads mierigs lietins vienlaicigi ar sauli un varaviksni un varaviksne bij loti skaista un virs varaviksne bij otra varaviksne blavaka bet ta ka spogulattels otradak krasas gaja....

      Ielādē...
    2. 21.07.2014 09:06

      Ap plkst 19 milzu gāziens -bez krusas,bet gāza pilnīgi stāvus.

      Ielādē...
      1. 21.07.2014 10:48

        Ap plkst.19 ne piles, pēc plkst. 22- 10 piles, kas pat rasu neuztaisīja.

        Ielādē...
  22. 21.07.2014 10:51

    +21*C, debesis ar dažiem mākonīšiem.Jābrauc peldēties jūrā, kamēr riktīgais vējš.

    Ielādē...