Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.3.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.3.15.)

Nedēļa aizgājusi. Šajās dienās turpinājās februāra pavasaris.  Pirmdien un otrdien mums ir neliela siltā oklūzijas fronte ar, galvenokārt, lietus nokrišņiem. Sākot ar trešdienu- mūsu debesīs dominē neliels augsta spiediena atzars, kas mums dod mierīgas debesis. Gaiss tomēr ir mitrs- un tamdēļ ceturdien, piektdien, sestdien daudzviet rītos un vakaros ir biezas miglas. Piektdien, sestdien Latvijas A pusē ir ietekme no neliela ciklona, kas Latgalē un Vidzemes A pusē dod nelielus sniega nokrišņus. Tomēr viss notiek uz "+" grādu fona, sniega sega neko īpaši nepieaug. Esošais sniegs, kas uz zemes saglabājies A pusē- turpina kust. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 1.3.15.

Augsta spiediena atzara R mala. Laiks dienā gandrīz visur skaidrojās. Vien D vējš pastiprinājās pirms aukstās frontes, kas pašā diennakts izskaņā ar nokrišņiem pietuvinājās Kurzemes R krastiem. 

Sestdiena, 28.2.15.

Latvijas R daļā - neliels augsta spiediena atzars, A novados ir neliela ciklona ietekme. Attiecīgi A pierobežā naktī vietām nedaudz uzsnieg, kamēr citviet ir mierīgs lai arī mākoņains laiks bez nokrišņiem. 

Piektdiena, 27.2.15.

Neliels augsta spiediena atzars Latvijas R daļā, bet A novados- ir neliela ciklona ietekme. Attiecīgi R-Latvijā mākoņu sega plānāka, drusku uzspīd saule. Bet A pusē- padebeši biezāki, un vakarā jau ir nelieli nokrišņi. 

Ceturtdiena, 26.2.15.

Neliela augsta spiediena atzarā- mierīgs, bet diezgan mitrs laiks. Tamdēļ daudzviet saglabājās mākoņainība, taču dienas galvenā parādība - ir miglas. Tās traucēja lidojumiem, un daudzviet tajās redzamība ap 100m. 

Trešdiena, 25.2.15.

Aiz frontes ir neliels augsta spiediena atzars. Gaiss tomēr ir mitrs, daudzviet ir zemi mākoņi un miglas. 

Otrdiena, 24.2.15.

Neliela oklūzijas fronte virzās pāri Latvijai ZA virzienā. Naktī un rītā uzlija Kurzemē un centrālos novados, dienas otrajā pusē - uz A no galvaspilsētas. 

Pirmdiena, 23.2.15.

Nāk ULI ciklona oklūzijas fronte. Sākot ar Kurzemi, Latvijā apmācās. Nokrišņi arīdzan vakarā sākās R piekrastē. Ap pusnakti tie atnāca līdz Rīgai. Tomēr tie ir nelieli. Laiks pieturās silts visā Latvijā, atlikušais sniegs, kas vēl ir A novados, turpina kust. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.03.2015 22:55

    Vēl viena pavisam pelēka un neizteiksmīga diena... Arī man viens un tas pats - pelēks vāks pār debesīm un tumša, mitruma piesūkusies pasaule, lai arī redzamu nokrišņu nebija. Vienīgi šodien parādījies vējelis (pārsvarā lēns, reti mazliet stiprāks) un kļuvis siltāks - pusdienlaikā un agrā pēcpusdienā stabili +5, max +5,5*C, vēlākā pēcpusdienā lēnītēm vēsāks.
    Agrā rītā gan īsu brīdi arī saulīte esot uzspīdējusi, bet neesmu no agrajiem putniem, īpaši svētdienās... Tāpat neko daudz jau nezaudēju, ilgs tas prieks nav bijis. Bet pašlaik mierīgs vakars, lai gan pūš neliels vējelis. Lietus nav, taču viss tāpat mitrs, un +3,6*C.

    Ielādē...
  2. 01.03.2015 23:33

    Kārteja krēslaini-pelēka copy/paste diena nekā interesanta... Rītdien tam varetu pievienoties neliels lietus.

    Ielādē...
  3. 02.03.2015 01:35

    1. martā no rīta apmācies. T. +3 grādi. Spiediens 763mm, krīt kopš 26 febr. Pēcpusdienā ap trijiem sāka skaidroties. T. pacēlās līdz +5 grādiem. Līdz vakaram noskaidrojās gandrīz pavisam. Ap 22 'Mēnesi brīžiem aptumšoja no D-DR ātri skrejoši zemi gubmākoņi. Pašlaik t. +2,6 grādi, spiediens 755mm. Mēness nav redzams- aiz mājas. Ārā ir tumšs, nav ne miņas no mēnesgaismas.

    Ielādē...
  4. 02.03.2015 08:44

    Atgriežos normālā ritmā pēc vīrusa.Vakars ar vieglu salu ap nulli un pilnmēnesi,rīts-''mīksts;;,+5,6 grādi.

    Ielādē...
  5. 02.03.2015 09:12

    Vakar vakarā spīdēja dūmakains mēness, bet tā arī nepiesala. Šorīt vēl nelīst, bet pēc radara spriežot, drīz būs klāt. Ap +3 grādiem.

    Ielādē...
  6. 02.03.2015 11:30

    Mierīgi līst.+4*C, bezvējš. Ziemas , tiešām, vairs nebūs: mans kaķis atnesa šāgada pirmo ērci(:

    Ielādē...
  7. 02.03.2015 12:21

    Rīgā šorīt neliels smidzeklis, bet toties silts un pavasarīgs rīts, jau ap pulksten 9 00 stacijas termometrs rādija +5 grādus.

    Ielādē...