Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.11.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.11.15.)

Nedēļa aizgājusi. Kopumā lielais šā gada sausums turpinās. Daža fronte gan bija pie mums. Pirmdien "līča efekts" provocēja negaisu Rīgas apkartnē nakts otrajā pusē. Otrdien nākamā nelielā aukstā fronte veicināja dažas lietusbrāzmas uz DA no Rīgas līča. No trešdienas līdz sestdienai aukstais anticiklons no ZR puses gadāja par salu naktīs, A pusē līdz -8-10. Bet sestdien jau nāca jaunas, šogad tradicionāli sausas frontes. Svētdien aukstā fronte provocēja nelielus nokrišņus vietām Z pierobežā, bet pēcpusdienā nākamā siltā fronte ar mākoņiem attiecīgi nesa siltākus gaisa grādus. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 1.11,15,

Dienas iesākumā neliela aukstā fronte deva sīkus nokrišņus dažos Z novados. Bet pēcpusdienā siltā un sausā fronte deva mākoņus, pēc kuriem nāk siltums no R puses. 

Sestdiena, 31.10,15,

Uz D atrodas anticiklons, uz Z pusi- ciklons ar frontēm. Mēs pa vidu ar dazu mākoņainību, kas pārsvarā neliela un netraucē saulei uzdarboties. DR vējš atnes drusku lielāku situmu, lai gan iepriekšējā naktī daudzviet vēl bija "-" grādi. 

Piektdiena, 30.10,15,

Esam anticiklona R malā, bet anticiklons sevi apgroza aukstu gaisu. Tamdēļ Latvijā naktī ir neliels sals, A novados līdz -10. Visur skaidrs, saules pietiek. Sausums turpinās. 

Ceturtdiena, 29.10,15,

Anticiklons pie mums. Attiecīgi visā Latvijā naktī visur neliels sals, A pusē līdz -10. Dienā saulains, taču ne visai silts. Nakts sasalums vien knapi atkūst. Turpinās oktobra un visa gada sausums. 

Trešdiena, 28.10,15,

Aiz aukstās frontes- ir neliels sals naktī, arī dienā zem+10. Lai gan saules nepietrūkst. Kā jau anticiklonā, kas atnācis pie mums no ZR puses. 

Otrdiena, 27.10,15,

Neliela aukstā fronte dienas otrajā pusē - izprovocēja dažus nokrišņus uz DA no Rīgas līča. Arīdzan R-ZR vējš pastiprinājās. Nākamā naktī atnāca "-" grādi...

Pirmdiena, 26.10,15,

Ciklona (ar centru Krievijas R daļā) aizmugurē nakts otrajā pusē izveidojās negaiss Rīgas tuvumā. Visas dienas garumā - spirgti un reizēm brāzmaini ZR vēji. Kas gan aukstumu tādu īpašu neatnesa. 

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 27.10.2015 20:24

    Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

    Ielādē...
  2. 27.10.2015 08:39

    Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

    Ielādē...