Virpuļviesulis (tornado) – 2

Virpuļviesulis (tornado) – 2

Turpinu sēriju par vistrakāko atmosfēras parādību virpuļviesuli, ko pasaulē atpazīst zem nosaukuma "tornado". Iepriekšējā šīs sērijas rakstā pavēstīju, kādi ir cēloņi un meteo fons, lai rastos vertikālais virpuļviesulis. Ko parasti mēs saistam ar izteiktiem gubu-lietus (negaisa) mākoņiem.

Šajā reizē par to- kādi tad vizuāli (uz aci) šie ir atpazīstami. Raksta otrajā daļā: daži trakākie virpuļviesuļu rekordi pasaulē. Kopumā lietoju datus no pasaules, kas sajaukti ar manis dažām domām. Uzsklišķinot uz attēliem- varam tos dabūt lielākus.

Tātad:
1) klasiskā veidā tas lūkojas šādi- no "mātes" mātes negaisa mākoņa nokarājas miglas stabs, kas rotē ap savu asi. Pretī no zemes tiecas putekļu un visādi piepaceltu drazu mākonis. Tornado centrā ir gaisa retinājums, tamdēļ šajā iecirknī notiek ātra mitruma kondensācija- tas redzamā veidā izpaužas kā šī miglas "piltuve", un tā daudzreiz nolaižas līdz pašai zemei. VIDEO (pie Kanzasas, ASV, 24.5.2016, (c)accuweather.com). 

 

 

2) apstākļos, kad absolūtais un relatīvais mitrums ir zemākā līmenī, tad tornado "aste" no negaisa mākoņa gandrīz nav redzama, vien tik rotējoši padebeši manāmi šaurā iecirknī, bet uz zemes pretī ir putekļu pacelts virpulis. Lai arī šādi virpuļi "nav redzami", tomēr tie ir ne mazāk postoši un no tādiem tāpatās ir jāpiesargājas. Par to liecina arī dramatisks video no kāda autovadītāja, kurš pats iekļuva virpuļa epicentrā. 

 

3) visai bieži virrpuļviesulis rodas apstākļos, kad tuvumā pastāv zemā mākoņainība. Šādus visgrūtāk ieraudzīt, un var pienākt klāt novērojumu punktā dažu sekunžu laikā. Vien pēkšņi tuvumā redzam ātri dažādos virzienos skrejošus mākoņus. Tamdēļ tādi ir visbīstamākie, jo cilvēki pirms tiem nespēj dažu sekunžu laikā nokļūt paslēptuvēs. Tamdēļ vienmēr ir jāseko meteo dienestu brīdinājumiem un sirēnu skaņām pilsētās, kas vēstī par ekstrēmu laika apstākļu tuvošanos. Video (Oklahomā, ASV- 20.5.2013., filmējis Richard Miller).

4) virpuļi virs ūdens – pārsvarā jūrā, tie mums vairāk pazīstami. Gandrīz katru gadu tie redzami mūsu Latvijas jūras piekrastu tuvumā. Pēc visiem parametriem tie ir vājāki par sauszemes "brāļiem". Parasti tie ir tālu jūrā un ir labs skats visiem vērotājiem no krasta. Tomēr reizēm tie var "iznākt" krastā, radot dažus izbīļa momentus liedagos esošajiem cilvēkiem. Par piemēru lai ir virpulis, kas 2010. gada 28. augustā iznāca arī Jūrmalas krastā. VIDEO

 

5) praktiski visā pasaulē – un arī Latvijā – ir vērojami mikrovirpuļi. Tie piedzimst vietās, kur šauros iecirkņos saules iespaidā strauji uzsilst gaiss. Jeb veidojas t.s. "siltuma kabatas" ar izteiktu gaisa temperatūras starpību starp šo "kabatu" un netālu esošu teritoriju. Sākas strauja gaisa augšupeja, kas provocē (atkal Koriolisa spēka iedarbībā) virpuļveida plūsmas kustību. Šie virpuļi izmēros ir salīdzinoši nelieli un nekādu postu nenes. Latvijā šādi visbiežāk ir aprīļa mēnesī – kad apkārtējais gaiss vēl ir vēss, taču dažviet piesaulē gaisa temperatūra strauji pieaug. Tādi rodas skaidros laika apstākļos, um tiem nav saistība ar gubu-lietus mākoņiem.  Video ((c) Tornado Hunter by Hiroimono Channel). 

 

------------------------------
Ieskatam- daži virpuļviesuļu rekordi


* 1896. gada 27. maija Sentluisas (ASV) nesa zaudējumus, kas aprēķināti 2,9 miljardus dolāru apmērā (pēc 1997. gada cenām), un nesenākais 2011. gada 29. maija Džoplinas (ASV) tornado nesa 2,8 miljardus dolāru (pēc tā paša gada cenām) zaudējumus caur masīviem postījumiem.
* 1999. gada 3. maija Bridžkrīkas-Moores (ASV) tornado laikā ar netiešām metodēm tika izmērīts 134m/s vēja ātrums. Ko uzskata par visātrāko piezemes vēju vispār fiksētajā Zemes vēsturē.
* Diemžēl vistraģiskākais tornado plosījās 1989. gada 26. aprīlī Bangladešā, tas paņēma sev līdzi 1300 cilvēku dzīvības.
* 1925. gada 18. martā notikušais "Trīs štatu" tornado veica pagaidām garāko fiksēto ceļu - 378km garumā. Šis pats ir arī ašākais tornado – tas ceļā devās apmēram ar 117km/st ātrumu. Ar to domājot kopējo virpuļviesuļa ātrumu, nevis riņķveida vēja skrējienus ap virpuļa centru.
* Pirmais vēsturiski fiksētais virpuļviesulis fiksēts Īrijā 1054. gada 30. aprīlī.
* Amerikas kontinentā pirmais virpulis fiksēts acteku pilsētā Tlatelolko (tagad Mehiko) pilsētā 1521. gada 21. augustā. Ja kas, tad tas notika tikai divas dienas – pirmš šī pilsēta krita spāņu iekarotāju rokās.
* Mūsdienu ASV teritorijā pirmais virpulis fiksēts 1671. gada augustā.
* Vistrakākais tornado periods ("outbreak") ASV un visā pasaulē ir fiksēts 2011. gada 27. aprilī, kad ASV tika fiksēti 355 tornado.
------------------------------  

Nākamajā turpinājumā – par to, kā virpuļviesuļus var prognozēt, un kā no tiem izsargāties.

Dažas noderīgas saites:
Šīs sērijas Nr.1 raksts: virpuļviesuļa rašanās fons un cēloņi. 
* Trakākie virpuļviesuļi pasaulē, tornado rekordi.
* Fiksēti lielākais virpuļviesulis Latvijā 1986. gada 7. jūlijā Ērgļos, raksts un attēli la.lv portālā.
Manis paša raksts par negaisu/ 5. daļa (ar norādēm uz visām iepriekšējām daļām).

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.06.2016 23:30

    Tornado ir un paliek tornado. Varens, savā ziņā skaists, bet postošs spēks. Viena no spēcīgākajām un postošākajām Zemes atmosfēras parādībām...

    Ielādē...