Kas ir ar Jāņiem - 2016!?

Kas ir ar Jāņiem - 2016!?

Zaļie svētki aizritējuši. Tie izrādījās karstie un sausie - pēc vairāku gadu lietainības un aukstumiem šajos datumos. 2016. gadā bija savādāk. Par to šajā rakstā. Lapa pabeigta.

Notika.  

24.6.16. uz reizi pēc pusnakts aizvien laiks ir silts, gaisa grādi +17+20, laiks mierīgs. Naktī no ZR puses progresē mēreni augstā mākoņainība, kas gan pagaidām nokrišņus nenes. Tumšajās stundās un pie saullekta vietām vērojama migla. Arī Jāņu naktī (otro nakti pēc kārtas) vēroti "sudrabainie mākoņi". Gaisa temperatūra - siltīga, naktī nekur zemāka par +11, bet daudzviet arī +13+15. Dienās pirmajā pusē vairāk makoņi ir Latvijas Z daļā, bet gaiss strauji iesilst, gaisa grādi daudzviet tuvojas +30. Pusdienas laikā ap Rīgu (gan ne pašā galvaspilsētā) gaisa grādi pārsniedz +30+31, neliela mākoņainība turpina būt Z-Latvijā. Arī vakars silts - daudzviet vēl +25+28 grādi. +19+22 siltums saglabājās arī līdz nākamai pusnaktij.

Nakts uz 23.6.16. sākumā gandrīz skaidrs, neliela mākoņainība vietām DR novados, kā arī Vidzemē- nelieli padebeši dažviet saglabājās līdz rītausmai. Naktī redzami arī samērā retie "sudrabainie" mākoņi. Līgu naktī ir vietām "zemā" migla, minimālā gaisa temperatūra +6 Kurzemē, citviet +8+11, bet reizē ar pirmajiem saules stariem no rīta gaiss strauji sāk iesilt. Rītā vairāk mākoņi ir pie Latvijas A robežas. Priekšpusdienā gaisa temperatūra gandrīz visur jau pārsniedz +20, uz A no Rīgas veidojas "laba laika" gubu mākoņainība, pusdienās karstums pieņemas līdz +23+27/pievakarē Vidzemes augstienē un dažviet Kurzemē sasniedzot +30 (iespējams, dažās siltuma kabatās vēl par dažiem grādiem vairāk), saglabājoties nelielai mākoņainībai. Vakarā pirms saulrieta- joprojām ir labs siltums, gandzīz visur gaiss iesilis līdz+23+26, gandrīz visur skaidrs- vien A pusē vairāk mākoņi. Pēc saulrieta - drusku vairāk mākoņainība ir Latvijas ZR-Z pusē, bet tie nokrisņus nenes. Gaiss aizvien ir silts, daudzviet tikai nedaudz zem +20, Rīgā vēl +22+23.

Notikumu mikroanalīze. Tā nu sanācis, ka Jāņi- 2016 mums ir siltie/karstie un bez nokrišņiem. Kā tiek ziņots: pirmie šādi septiņu gadu laikā. Laikam šie Zaļie svētki parsvarā ir lietaini. kad tieši dienās ap vasaras Saulgriežiem apkārtējās jūras un okeāni ir pietiekami iesiluši, lai radītu lietus mākoņus ar negaisiem. Šajā gadā gaisa plūsmas no Atlantijas puses ir lēnākas un ar intervāliem. Viens tāds intervāls iegadījās arī uz 23. un 24. jūniju, kad Latvijā ir Zaļie un reizē gandrīz nacionālie svētki. Vienlaikus no Ziemeļ-Āfrikas ienākas cita: karsta un sausāka gaisa porcija. To gan uzskatīsim tikai par kārtējo "sīko" laika apstākļu svārstību un neko vairāk. Un nekas globāls nav noticis. 

----------------

Saites:

- GFS laika kartes.

- Meteo Jāņi 2015 (prognozes un notikušais). 

- Lietuviešu meteo modelis

- Meteo.lv prognozes

- Faktiskais laiks Latvijā. 

----------------------------

* Un tagad te ir: hronoloģiski iepriekšējo dienu un reizē precizētās prognozes (jaunākās augstāk). 

Prognozēts 22.6.16. 18:00. Aunticiklons ar centru būs pie Latvijas D, pēc tam pie DA pierobežas. Gaisa plūsma gan tāda ar nelielu mitrumu. Tamdēļ dažviet var izveidoties nelielas lietus brāzmas ar pērkoniem, bet tie mākoņi būs pavisam nedaudz un izolēti tālu viens no otra. Ticami, ka vispār visu Jāņu periodu iztiksim bez nokrišņiem. Attiecīgi Jāņu nakts teju 100% skaidra. Gaisa temperatūra: 23.6. dienā Kurzemē līdz +28, citviet dažus grādus vēsāks. Jāņu naktī gaisa temperatūra +11+15 robežās. Bet Jāņos Kurzemē uzkarsēsies līdz +31, citviet atkal vēsāks.

Prognozēts 21.6.16. 17:00. Anticiklons ar centru būs uz D un pēc tam DA no Latvijas. 23. jūnijā vēl gaisa spiediens ne tik augsts, gaisa plūsma samērā mitra- tamdēļ dienā šur tur iespējami nelieli/izolēti negaisi. Gaisa temperatūra - mēreni silta, līdz +24+26 grādiem. Bet vakarā laiks skaidrosies, un Jāņu nakts būs bez nokrišņiem. Gaiss atdzisīs līdz +8+11. Toties Jāņu dienā - pastipronoties anticiklonam - debesis gandrīz saulainas, gaisa grādi tālāk no jūras virs cietzemes līdz +28. Pie viena jāpasaka, siltākā dienā ar iespējamiem +33 sagaidāma 25. jūnijā.

Prognozēts 20.6.16. 21:00. Būsim anticiklona ZR jeb siltajā malā. Tas ar centru gar Latvijas D robežu dosies ZA virzienā uz Krieviju. 23. jūnijā- drusku mitrāks gaiss pie mums, tamdēļ vietām sagaidāmi daži pērkona lietusgāzieni, tomēr tie nāks no retiem un izolētiem mākoņiem. Reizē ar D vēju gaisa grādi daudzviet tuvosies +30. Jāņu naktī skaidrosies un, saprotams, nokrišņi izpaliks. Gaisa temperatūra +11+14 robežās. Nokrišņi izpaliks arī Jāņu dienā, kad anticiklona R daļā gaiss iekarsēsies dažviet līdz +31

Prognozēts 19.6.16. 19:00. Neliels anticiklons būs mūsu tuvumā. 23. jūnijā vēl daļēji būsim neliela ciklona aizmugurē- Latvijas A pusē vēl būs daži īslaicīgi nokrišņi, kas jau Līgo vakarā norimsies visā Latvijā. Gaisa temperatūŗa tīri siltīga, dienā daudzviet +23+25, varbūt kādu grādu vēl siltāks. Nakts bez nokrišņiem, gaiss atdzisīs visā Latvijā līdz +11+15. Bet Jāņu dienā jau nelielā anticiklona R daļā gaiss iesils vēl vairāk, iespējami visi +28+30 grādi novados tālāk no jūras. Diena bez nokrišņiem, vien pašā vakarā R krastos iespējami daži negaisi no šurp nākošās frontes.

------------

* Neliels minikomentārs/ rakstīts 16.6.16., 17:00. Prognozes, kas sniedzas tālāk par 4 dienām- ir bestabilas, tās var strauji mainīties. Piemēram, pirms dienas Jāņi tika prognozēti pavisam lietaini, bet šodien meteo redzējumi ir krietni savādāki. Tamdēļ pret garajām prognozēm - šo rindu autors attiecas visai rezervēti. Jā- tāda stabilitāte gan ie vienā ziņā. Gaisa temperatūra prognozējas vasarīgi silta, ne tāda kā iepriekšējos divos gados. Tas priecēs daudzus Jāņu bērnus. 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.06.2016 01:51

    Nu, šovakar Toms Bricis iekš TV rādīja mazliet citu versiju - ka pie mums tajā laikā būs nostiprinājies (vai būs procesā) anticiklons, kā rezultātā gan Līgo, gan Jāņu dienā lietus nav gaidāms (ja neskaita, iespējams, kādus lokālus negaisus), un laiks būs silts - naktīs līdz +16, dienās +20...+25*C. Tā sakot, vasarīgi silti un sausi Jāņi varētu būt. Pēc diezgan ilga laika - pēdējos divos gados Jāņi bija auksti un slapji... Cerams, ka pozitīvā prognoze piepildīsies!

    Ielādē...
  2. 16.06.2016 10:46

    Tā es arī dzirdēju par Saulgriežu dienā Latvijas A līdz +32*C .. tas nozīmē, ka būs karstākie Ligo svētki :) pēdējā desmitgadē..

    Ielādē...
  3. 16.06.2016 11:59

    Prognozi atjaunošu katru pievakari.

    Ielādē...
  4. 22.06.2016 19:57

    Līgās un Jāņos katru dienu šo rakstu atjaunošu 3x dienā, tā teikt- dežurēšu...

    Ielādē...