Šī gada jūliju var raksturot gan ar dažādajiem laikapstākļiem Latvijas teritorijā, gan ar meteolapa.lv tehniskajām problēmām. Tieši tāpēc šajā mēnesī galeriju ir bijis mazāk, kā citas reizes. Tomēr tas nav šķērslis, un šajā galerijā ir apkopota daļa no meteolapa.lv apmeklētāju fotogrāfijām.

Jūlijs Latvijā iesākās ar siltu un sausu laiku. Ja mēneša pirmajā dienā gaisa temperatūra bija mēreni silta, ap +17 ... +20 grādiem, tad pirmās dekādes viducī tā jau liecināja par karstuma atgriešanos. Vissiltākās dienas perioda sākumā bija 4., 5.jūlijs, kad dienā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz +25 ... +30 grādiem, uzstādot jaunus konkrēto dienu temperatūras rekordus (kopumā 8 novērojumu stacijās). Pirmajā dekādē tostarp turpinājās sausums, un, pat neskatoties uz atseviškos rajonos novērotajām lokālajām lietusgāzēm 5.jūlijā (piem. Siguldā 30 mm), kopumā nokrišņu daudzums Latvijā pirmajā jūlija dekādē bija vien 28% no normas.

Arī jūlija otrā nekāde bija silta, ar vidējo gaisa temperatūru nedaudz virs normas. Dekādes iesākumā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz +20 ... +27 C, un vien dekādes noslēgumā, kad Latvijā iegriezās spēcīgs ZR vējš, debesis apmācās un lija, gaisa temperatūra pazeminājās dažus grādus zem normas. Kopējaos dekādes nokrišņu daudzums atbilda normai, taču tas joprojām bija ļoti nevienmērīgs, un atsevišķos rajonos nopietni lijis nebija vairākas nedēļas. Spēcīgākie perioda nokrišņi novēroti Latgales DA 12.-14.jūlijā, kad Daugavpilī nokrišņu daudzums bija 92% no visa mēneša normas. Alūksnē, Sīļos un Krāslavas nov. Piedrūjā 19. un 20. jūlija nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs visas dekādes nokrišņu normai.

Trešās dekādes iesākums bija mēreni silts (+17 ... +20 C), naktīs vietām gaisam atdziestot līdz +10 C, turpretī mēneša un dekādes noslēgumā gaisa temperatūra pakāpās 4 grādus virs normas, dienā gaisam iesilstot līdz +29 C (vēsāks bija vien jūras piekrastē). Nokrišņu sadalījumam joprojām raksturīgs bija to nevienmērība - atsevišķas intensīvas lietavas novērotas gan Liepājā (30.07., kad nolija 87% no visa mēneša normas), gan Daugavpilī (31.07. ar 123% no dekādes normas) un Krāslavas novada Piedrūjā (22.-23.07.). Atsevišķos rajonos turpretī nokrišņu bija maz, vai arī to nebija vispār.

Aprakstā izmantota informācija no VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs".

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  meteolapa  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 31.07.2013 14:14

    Foto no svelmes jūnija beigās var skatīt ŠEIT.

    Ielādē...