24.-27. septembris. Allaži.

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  Migla  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 27.09.2014 20:09

    Jā, septembra izskaņa Latvijā bija jauka...

    Ielādē...
  2. 28.09.2014 07:48

    Skaisti, kā vienmēr! Smuka paparžu bilde un sēņu kolekcija!
    Jā, septembris mūs lutināja ar labu laiku, gaidīsim kāds būs oktobris, vai būs pirmais sniegs? skaties.lv Es domāju, ka oktobra beigās manā pusē varētu būt.

    Ielādē...
  3. 28.09.2014 01:40

    Skaisti! Šādu rudeni gan var skatīt un baudīt tikai laukos, tieši pie dabas krūts...
    P.S. Domāju, tās sēnes, par kurām jautā, iespējams, varētu būt zeltainās korallenes (Ramaria aurea). Spriežot pēc foto, taču tie dažkārt var arī mānīties. Tev pašai būs labāk salīdzināt. Ja tā tiešām ir manis minētā, tad Tavā pusē aug liels retums! Taču koralleņu ir ļoti daudz, un tās ir ļoti līdzīgas, dažas labas, dažas indīgas, tā kā labāk neēst. ;)

    Ielādē...
    1. 28.09.2014 09:13

      Paldies par saiti! Liekas jau nu ļoti līdzīga! Es gan nepazīstamās sēnes neņemu, labākā gadījumā tikai nofotogrēfēju, ja ļoti savādas vai interesantas izskatās. Žēl, ka arī šis mežs jau "ir iekrāsots" - tuvākā laikā tur notiks vai nu ciršana vai retināšana, nezinu vai retā sēņu suga (ja tā patiešām ir tā) to pārcietīs un saglabāsies.

      Ielādē...
    2. 28.09.2014 21:56

      Ja koraļļveidīgās sēnes fotogrāfijai izkoriģē bezdievīgi nepareizo baltās krāsas balansu (acīmredzot bijis uzstādīts kā uzņemšanai ar zibspuldzi), tad nepaliek gandrīz nekādu šaubu: tiešām zeltainā korallene, sēne no Aizsargājamo sugu saraksta. Bet pēdējā fotogrāfijā redzamās sēnes ļoti aizdomīgi izskatās pēc smaržigajām zvīnenēm, arī no Aizsargājamo sugu saraksta.
      Vai fotogrāfiju autors nebūtu tik laipns un nesakontaktētos ar portālu senes.lv?

      Ielādē...
  4. 29.09.2014 20:56

    Jauki lauku septembra nogales skati dabā (nez kāpēc piesaistīja 5. bilde) un žēl par aizsargājamajām sēnēm, kas zaudēs mājvietu, mežu izcērtot - bet vai iespējams ko ietekmēt?

    Ielādē...
    1. 29.09.2014 21:17

      Šodien ar Bekuveci atkārtoti aizbraucām pie aizsargājamām sēnēm, pēc kāda laiciņa portālā sēnes.lv varēs skatīt viņa profesionāli uzņemtās fotogrājijas. Cik saparatu no stāstītā, tad tikai un vienīgi sēņu dēļ liegumu mežam izveidot nevar :(.

      Ielādē...
      1. 29.09.2014 23:56

        Jāprecizē. Dažām īpaši retajām sugām (pat ne visām no Aizsargājamo sugu saraksta, bet tikai tām, kuras ir arī citā, vēl īsākā speciālā sarakstā) teorētiski var, pēc Latvijas likumdošanas, izveidot mikroliegumus. Taču reāli attiecībā uz sēnēm tas itin nekur nav izdarīts. Dažas atradnes gan sargā atrašanās Natura 2000 teritorijās, bet tādu ir visai maz.

        Ielādē...
  5. 10.11.2014 13:34

    Reaģējot uz izmaiņām sēņu foto parakstos (kuras gan laikam veiktas jau pasen):
    1) par divām uz bērza stumbra izaugušajām sēnēm pēc apskates no visām pusēm dabā tagad ir pārliecība: nevis varētu būt, bet tik tiešām ir Aizsargājamo sugu sarakstā ietvertās smaržīgās zvīnenes;
    2) divas intensīvi oranžās uz zemes augošās sēnītes nepārprotami pieder kādai no retāk sastopamajām stikleņu ģints (Hygrocybe spp.) sugām, taču noteikt, kurai konkrēti, tikai pēc šī foto nevar.
    P.S. Paldies Miglai par aizvešanu līdz smaržīgajām zvīnenēm un izcili raženajām zeltainajām korallenēm!

    Ielādē...