Aktuālā situācija (nedēļa līdz 21.9.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 21.9.14.)

Nedēļa aizgājusi. Visa nedēļa pagāja INGEMAR anticiklonā. Vasara pie mums valdīja visas šīs septiņās dienas. Dienā daudzviet gaiss iesila līdz +17+18+20 grādiem. Bet piektdien un sestdien daudzviet arī līdz +21+22. Naktis zem skaidrām debesīm un bezvējā gan vēsas, nedēļas vidū bija daudzviet vērojamas nelielas salnas. Līdz ceturtdienai mākoņi maz, nedēļas pēdējās trīs dienās - padebeši vairāk, jo anticiklons sāka pavājinātioes. Bet svētdienas vakarā Kurzemē debesis apmācās un vietām uzlija- saistībā ar auksto fronti, kas dienas beigās sāka nākt pie mums no DR puses. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 21.09.14.

Esam INGEMAR anticiklons R malā, bet pašā vakarā no R puses nāk mērena auksta fronte. Līdz ar to pēc saulainas dienas Latvijā- ap saulrietu Kurzemē sāk nomākties. Pirms pusnakts jau nedaudz uzlīst Latvijas R daļā. Virs Baltijas jūras pie Latvijas krastiem vērojami nelieli negaisi. 

Sestdiena, 20.09.14.

INGEMAR anticiklons virs mums pavājinās, gar DA pierobežu virzās neliels ciklons ar oklūzijas fronti. Tomēr virs Latvijas saglabājas saulains un gandrīz vasarīgi silts laiks. Daudzviet gaisa temperatūra sasnies un nedaudz pārsniedz +21.

Piektdiena, 19.09.14.

Anticiklons INGEMAR pavājinās un virzās prom no Latvijas A virzienā. Pie D pierobežas Lietuvas pusē ir neliels ciklons, no kura mums centrā un DR novados nedaudz tiek padebeši. Kopumā diena aizvien saulaina, daudzviet gaiss iesilst līdz +20+21 (Ventspilī līdz +23...). 

Ceturtdiena, 18.09.14.

INGEMAR anticiklons aizvien ar centru tuvu Latvijai. Vēsa nakts un saulaina diena ar dažiem "laba laika" mākoņiem. Arīdzan silts, daudzviet gaisa temperatūra sasniedz +20.

Trešdiena, 17.09.14.

Anticiklons INGEMAR turpina atrasties virs mums. Naktī pie skaidrām debesīm ir vēss, vietām ir nelielas salnas. Dienā "laba laika" mākoņainība ir virs Kurzemes, parējā valsts daļā ir skaidrs laiks. 

Otrdiena, 16.09.14.

Anticiklons INGEMAR turpina būt mūsu debesīs, un laika apstākļi ir attiecīgie- skaidra un vēsa, ar nelielām salnām daudzviet, nakts. Kam seko saulaina, ar dažu "laba laika" mākoņainību, diena. Gaiss saulainākajos novados iesilst līdz +20 grādiem. 

Pirmdiena, 15.09.14.

Esam anticiklona centrā, attiecīgi skaidra un vēsa nakts. Un gandrīz bezmākoņainas debesis virs Latvijas dienā, un saulē gaiss iesila daudzviet gandrīz līdz +20.

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.09.2014 00:30

    21. sept. no rīta +5 grādi. Saulains. Nedaudz spalvu mākoņu. Spiediens 762mm. Neliela dūmaka. Dienā neliela vai mērena dūmaka. Lēns līdz mērens D-DR vējš. T. līdz +20 grādiem. Nedaudz spalvu mākoņu un brīžiem gubmākoņi. Kopumā mākoņainība ap 3 ballēm. Vakarā gubmākoņi sāka veidot dažas lielākas gubas, tomēr līdz negaisam vēl tālu. Saule norietēja irdenos spalvmākoņos, dūmakā sasarkusi. Pašlaik t. +12,6 grādi, spiediens 756mm. Mērens vējš.

    0.55 īslaicīgs lietus.

    Ielādē...
  2. 22.09.2014 06:52

    Rīts sagaidīts ar lietutiņu un +12 grādu siltumu.

    Ielādē...
    1. 22.09.2014 07:16

      Man tas pats. Šobrīd liekas, ka silts, dienas vidū droši vien tā vairs neliksies...

      Ielādē...
  3. 22.09.2014 08:28

    +12 grādi un līst!!!!Nekas tāds nozīmīgs un mērams gan vēl nav ielijis.

    Ielādē...