Aktuālā situācija (nedēļa līdz 7.12.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 7.12.14.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz trešdienai pie mums bija ROBIN anticiklona R mala. Bija neliels sals, Latvijas A pusē naktīs līdz -10-11, bet no ceturtdienas sals atlaižas. Nāk daža neizteiksmīga siltā fronte, kas jau ceturtdien Kurzemē atnes nelielu atkusni. Piektdien, sestdien un svētdien - siltais gaiss noklāj visu Latviju. Dažos novados un arī Iļģuciemā iepriekš uzsnigušais sniegs: kūst.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 7.12.14.

Neliels augsta spiediena atzars bija virs Latvijas. Visur mierīgs laiks, bet uz R no Rīgas (plus pašā galvaspilsētā) skaidrojās. Turpinās neziemiski silts laiks. 

Sestdiena, 6.12.14.

YASMINA ciklona aukstā fronte nesa nelielus nokrišņus Latvijā - dažādos novados. R pusē bija vairāk lietus, A rajonos pa reizei nelielas sniega brāzmas. 

Piektdiena, 5.12.14.

No ZR puses tuvojas YASMINA ciklona frontes. Jau visu dienu ir apmācies, vakarā pastiprinās D-DR vēji. Zākot ar ZR Kurzemi- vakarā ir nelieli sniega, slapja sniega nokrišņi.

Ceturtdiena, 4.12.14.

Aiz neizteiktas siltās frontes - gaisa grādi nedaudz pakāpjas uz augšu, piekrastēs no jauna iestājas laiks ar dažiem "+" grādiem. Visā Latvijā pie lielāka gaisa mitruma ir nomācies un vakarā gaisa temperatūra visā Latvijā ne zemāka par -3 grādiem. 

Trešdiena, 3.12.14.

Neliela siltā fronte - ar mākoņainību vakarā un bez nokrišņiem - grūž prom auksto anticiklonu Krievijas virzienā. Pie mums sals atlaižas...

Otrdiena, 2.12.14.

Neliela siltā fronte skrien mums pāri - vien nesot drusku siltākus gaisa grādus. Fronte paklīdināja arī iepriekš pelēko mākoņu segu teju nedēļas garumā. 

Pirmdiena, 1.12.14.

Neliela siltā fronte pamazām pavājina ROBIN anticiklonu. Tomēr tā ietekme pie mums pietiekama. Visur parsvarā mākoņainība, ZA pusē skaidrojas. Bet zem -10 grādiem salst naktī gandrīz visā Latvijā. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.12.2014 01:01

    7. dec. no rīta apmācies. R-DR vējš lēns. T. +1 grāds. Spiediens 765mm. Ap 11.30 sāka skaidroties. Redzami vidējie gubu (aitu) mākonīši un zemi, ātri skrejoši gubumākoņi. Pēc 12 vidējo gubmākoņu mala aizslīdēja uz A. Debess pilnīgi noskaidrojās. Saglabājās neliela dūmaka. T. pacēlās līdz +3 grādiem. Biju dārzā. Mēģināju izrakt aizmirstos puravus, bet nevarēju, jo tie pamatīgi iesaluši. Zeme un ceļi slapji, bet dubļi vēl nav. Pēc saules rieta t. drīz noslīdēja zem nulles. R pusē redzami jauni mākoņu lauki. Pašlaik t. 0 grādi. Spiediens 763mm. Mēness nav redzams.

    Ielādē...
  2. 08.12.2014 08:11

    Šorīt drusku zem nulles, tumšs un mitrs.

    Ielādē...
  3. 08.12.2014 08:26

    +0,5 grādi,zeme sausa un viegli piesalis.

    Ielādē...
  4. 08.12.2014 10:05

    Ja sestdienas rīts Ventspilī sākās ar apledojušām ietvēm un minimālu sniedziņu, svētdiena daļēji mākoņaina un sausa, tad šodien vērojams neliels slapjdraņķis ar brāzmainu vēju.

    Ielādē...
  5. 08.12.2014 10:36

    Nakts bija joprojam apmacies un bija ari nedaudz uzsnidzis slapjs sniegs un tem bija ap 0 gradiem un pus neliels D vejs.Ari paslaik nekas nav mainijies.Sniegs ir kads 1 cm varbut vel mazak.

    Ielādē...
  6. 08.12.2014 10:38

    Kad būs normāla sniega sega vismaz līdz 30cm ?

    Ielādē...
  7. 08.12.2014 11:00

    Sveiki pie manis RietumKrastā, patreiz vidēji stipri līst lietus +1.7*C, DA vējelis. Izskatās, ka pa nakti nedaudz piesala.

    Ielādē...
  8. 08.12.2014 12:16

    Vakarā un nakts sākumā debesis noskaidrojās un uzreiz piesala, ietves un zāle skaisti vizuļoja un bija visai slidens...Tomēr šodienas rīts visu atkal izbojā un nu atkal svina vāks ir pāri, viss nokusis un ir dubļaini pelēks nepatīkams laiks, ne būtisku vēju, ne nokrišņus nemana. Bet turpmākas prognozes vispār sagrauj cerības uz ziemu un izbojā garastavokli... Vai tiešām atkal Z-svētki un Jaunais gads paies drūmi pelēkā atkušnainā zīmē? Gribās ceret uz pārmaiņam prognozēs, tomēr šobrīd arī janvāris neiedvesmo...

    Ielādē...
  9. 08.12.2014 16:46

    Vakar ap diviem debesis skaisti noskaidrojās un saulrietā temperatūra ātri noslīdēja no +3 līdz 0. Viss slidens un vizuļoja. Tā laikam palika arī visu nakti, jo rītā arī vēl bija ap 0. Šodien apmācies, no nokrišņiem nekā, +2. Bezcerīga depresija un sabojāts noskaņojums (un ne tikai laikapstākļu dēļ, bet tas arī ir iemesls)......... Pēc prognozēm izskatās, ka cerība par baltiem Ziemassvētkiem paliks tikai cerība. Kaut kādu sniedziņu accuweather sola tikai pirms Jaunā Gada, bet šaubos vai kas vispār būs. Lai izsūktu to draņķa silto gaisu no Atlantijas, vajag dziļu ciklonu (tāds cerīgs prognozēs izskatās tas, par ko maikls raksta twitterī). Līdz šim līdz Latvijai tiek cikloni pēdējiem spēkiem, kuriem palicis tikai siltums un tik pat kā nekādi nokrišņi.
    Iepriekšējās ziemas scenāriju negribu ne par ko! Janvāra kailsals radīja vairāk problēmas nekā visās aukstajās (taču sniegotajās) zie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  10. 08.12.2014 19:34

    No rīta +0,5 grādi, bez nokrišņiem. Arī priekšpusdiena tikai apmākusies, sīks slapjdraņķis uzradās vēlā pēcpusdienā. Bruģis drusku slidens. Temperatūra arī pašlaik +0,5 grādi, ķēpa turpinās.

    Ielādē...