Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.5.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.5.15.)

Nedēļa aizgājusi. Dažas nelielas aukstās frontes mijās ar paaugstināta spiediena atzariem. Pirmdienas rītā zem skaidrām debesīm ir salnas, bet jau pēcpusdienā neliela fronte nesa nokrišņus. Tie bija nelieli un izlija naktī uz otrdienu. Otrdienas dienā atkal neliels augsta spiediena atzars deva visai mierīgus laika apstākļus. Trešdien tikai prognozēti lietusgāzieni "uz" nākamās frontes, tomēr tā pie mums atnāca atkal izsīkstošā formātā- lietus vien neliels līdz mērens. Pēc frontes ceturtdienas otrajā pusē, piektdienā un sestdienā - bija anticiklons, kad atkal pie mums bija visai mierīgas dienas. Bet svētdien jauna aukstā fronte ar nelieliem, vietām ar mēreniem nokrišņiem - atkal pārskrēja Latviju, sākot no Kurzemes puses. Pirms tam gaiss vietām iesila līdz +18, aiz frontes tas atkal bija vēsāks.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 10.5.15.

Mērena aukstā fronte nāk no Kurzemes puses, pēcpusdienā tā sasniedz centralos novadus. Vakarā tā ir uz A pusi no Rīgas. Attiecīgi līdzi iet nokrišņi, kas kopumā ir nelieli. Aiz frontes gaiss atdziest par dažiem grādiem, pirms tās vietām vēl iesilst līdz +18. 

Sestdiena, 9.5.15.

Mērena lieluma anticiklons pie mums. Latvijā ir saulains vai "laba laika" mākoņainība. Pavasara saule silda- vietām Latvijas D daļā gaisa temperatūra sasniedz +20.
 

Piektdiena, 8.5.15.

Anticiklons nāk no DR puses. Virs Latvijas ir mierīgas debesis ar "laba laika" gubumākoņiem, vakarā skaidrojās. 

Ceturtdiena, 7.5.15.

Aiz-frontē virs Latvijas A daļas turpinās neliels, bet ilgstošs lietus. Pievakarē centrālajos novados ir daža lietusbrāzmas, tostarp pašā vakarā arī Rīgā. 

Trešdiena, 6.5.15.

Fronte, kas pēc prognozēm bija "paredzēta" ar masīviem nokrišņiem, līdz Latvijai nonāca jau izsīkstošā stāvoklī. Naktī Kurzemē, dienā - centrālos novados un uz A no Rīgas - nedaudz līdz mēreni lija. Kurzeme pievakarē jau skaidrojās.

Otrdiena, 5.5.15.

Neliela fronte izlija naktī, bet dienā pirms nākamā ciklona - bija neliels augsta spiediena atzars ar mierīgu un samērā saulainu/siltu laiku. Vakarā, sākot ar Latvijas R daļu, atkal apmācās. Pirms pusnakts atkal nokrišņi Kurzemes R daļā "uz" nākamās frontes. 

Pirmdiena, 4.5.15.

Neliels augsta spiediena atzars no rīta- nakts daudzviet skaidra, vietam ar salnām. Dienas otrajā pusē neliela fronte ar mākoņainību un ar dažviet nelielu lietu noklāja Latviju, sākot ar Kurzemi. 

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.05.2015 20:34

    No Rīgas puses nāca tumši mākoņi, bet ...nekas tā arī neatnāca. Vēss gan strauji palika, nupat vairs tikai +13, nomācies, bet mākoņi plāni. Viss būs paspējis izlīt pie Birutas.

    Ielādē...
  2. 10.05.2015 21:29

    Uz R pusi tieši komenta rakstīšanas brīdi redzamas dažas drusku fotogeniskas cb gubas, man neizdodas- jo ir zemu pie horizonta. Mjā...

    Ielādē...
  3. 10.05.2015 22:07

    joprojām skaidra debess, +7 rāda t-metrs, bet gaiss, šķiet, ir vēsāks - tur gan jau vakarpusē iesilusī siena silda vēl kādu brīdi. Kopš pievakares R pašā pamalē parādījās kas līdzīgs vieglām mākoņu strīpām, bet tā arī tālāk nav tikušas. Dienā t līdz +18 ēnā. Cerams, ka tie mākoņi atvāksies tuvāk un salnas nebūs šonakt.

    Ielādē...
  4. 11.05.2015 00:31

    10. maijā no rīta t. +5 grādi. Spiediens 766mm. Lēns D-DR vējš. Nedaudz spalvu mākoņu. Priekšpusdienā mērens D-DR vējš. Spalvu mākoņu vairāk. Ap pusdienas laiku t. pakāpās līdz +21 grādam. Tomēr bija vēsi, jo pūta mēreni stiprs D puses vējš. Spalvu mākoņi klāja debess lielāko daļu. Bija redzams spilgts Saules aplis. Sevišķi virs Saules un zem-. Pēcpusdienā strauji samācās. Spiediens nokrita līdz 764,5mm. Vējš pagriezās vairāk no R puses un palika auksts. Parādījās gubu mākoņi kuru virsotnes pazuda spalvu mākoņos. Drīz arī lietus klāt. T. nokrita līdz +13 grādiem. Pievakarē lietus beidzās un sāka skaidroties. Vējš norima. Pašlaik t. +9,7 grādi, spiediens 766mm.

    Ielādē...
  5. 11.05.2015 01:11

    Ir neliela galerija - "Neliela aukstā fronte 10.5.15."

    Ielādē...
  6. 11.05.2015 02:39

    Kā vakarā mākoņi atnāca, tā joprojām sedz debesis, zvaigznes nemana. Taču lietus nav bijis, aizvien sauss. Un arī mierīgs, vēja nav. Pateicoties mākoņiem, nakts silta, vēl šobrīd +13,1*C.

    Kamēr rakstīju, atnācis arī lietus, sācis pilināt sīks smidzeklis, ielas pamazām kļūst mitras. +12.8*C.

    Ielādē...
  7. 11.05.2015 08:06

    Vakar Rīgā 0,3 mm nokrišņu un visas cerības vējā......Sauss un putekļains.

    Ielādē...
  8. 11.05.2015 08:13

    Drēgns, pat tā kā mitrums no gaisa miglojas. Pie loga šobrīd +9,5*.

    Ielādē...
  9. 11.05.2015 10:50

    Vakardiena bija saulaina un karsta. Ap četriem sāka mākties, saradās daudz patumši gubu mākoņi, bet lietus sākās apmēram ap pusnakti. Dzirdēju pirmo griezi šogad.
    Rīts padrēgns, apmācies, +10. Kaut kāds minimāls mitrums no nakts lietus ir, bet maz.

    Ielādē...