Faktiskā laika karte un novērojumu stacijas

Faktiskā laika karte un novērojumu stacijas

Jaunajā meteolapa.lv versijā ir veiktas izmaiņas faktisko laika apstākļu kartes vizuālajā noformējumā, kā arī ieviesti atsevišķi jauninājumi.

 

Faktisko laika apstākļu sadaļa sniedz šādu informāciju:

  • aktuālos meteoroloģiskos novērojumus no LVĢMC un Latvijas Valsts ceļi novērojumu stacijām;
  • tabulā apkopotus datus par diennakts minimālo un maksimālo gaisa temperatūru;
  • reģistrētos temperatūru rekordus novērojumu tīklā kopš 2011.gada.

 

Ērtākai informācijas uztveršanai, aktuālie temperatūru rādījumi vispirms tiek attēloti kartē, attiecīgi noapaļojot tos līdz veseliem skaitļiem (izvēlnē "Dati" ir iespējams izvēlēties grādu attēlošanu bez noapaļošanas). Kartes augšpusē ir redzamas divas izvēlnes, kas attiecīgi atlasa un attēlo reģistrētos novērojumus no 2 avotiem. Virs temperatūras rādījuma ir redzams konkrētā novērojuma datēšanas laiks. Karti ir iespējams pietuvināt, tādējādi redzot visas novērojumu stacijas.

Pašreizējos novērojumus ir iespējams saistīt kopā arī ar meteoroloģisko novērojumu radaru. Attiecīgi nopiežot uz pogas "Radari", ir iespējams kartē parādīt arī nesenos Baltijas valstu radaru attēlus. Šādā veidā var ērti sekot līdzi, piemēram, lokālu pērkona negaisu radītajām temperatūru svārstībām.

 

Nospiežot uz kartes augšpusē labajā pusē esošajām pogām ir iespējams mainīt attēloto datu veidu. Attiecīgi pēc noklusējuma sadaļā tiek parādīti jaunākie novērojumi, taču, ja vēlies apskatīt šīs diennakts minimālās vai maksimālās novērojumu tīklā reģistrētās temperatūras, pēc nospiešanas uz pogas izvēlies "Dienas min" vai "Dienas max", bet kopš 2011.gada janvāra reģistrētās minimālās un maksimālās temperatūras tiks parādītas, ja izvēlēsies "Abs. min" vai "Abs. max".

 

Lai informācija būtu uztverama arī izvērstākā veidā, zem kartes visa informācija ir apkopota tabulā. Tajā ir norādīta stacija, pēdējo mērijumu laiks, reģistrētā gaisa temperatūra, nokrišņi, vēja ātrums un virziens, kā arī šīs dienas un absolūtās minimālās un maksimālās gaisa temperatūras. Ar dubultklikšķi izvēloties kartē kādu no novērojumu stacijām, tiks parādīta tās atrašanās vieta tabulā, lai nepieciešamības gadījumā iegūtu papildus informāciju.

Tabulā attēlotos datus ir iespējams kārtot attiecīgi vai nu pēc alfabēta, vai mazākā un lielākā lieluma. Pēc noklusējuma stacijas tiek parādītas alfabēta secībā. Lai datus sakārtotu, ir nepieciešams nospiest uz attiecīgās kolonnas pirmās šūnas. Piemēram, lai tabulas augšpusē redzētu zemākās gaisa temperatūras, kas fiksētas kopš 2011.gada, jāuzspiež uz kolonnas Min. t., un dati tiks sarindoti.

 

Jaunajā versijā ir ieviestas iespējas sekot līdzi arī sev tuvākajai vai nozīmīgākajai novērojumu stacijai, kā arī apskatīt jebkuras stacijas datus atsevišķā logā un grafikā. Viss novērojumu staciju tīkls ir pieejams meteolapa.lv sadaļā "Novērojumi" kā "Novērojumu stacijas".

 

Tālāk attiecīgi ir iespējams apskatīt katru staciju atsevišķi, nospiežot uz tās nosaukuma. Tiks parādīta pieejamā informācija un pēdējās diennakts temperatūras attēlojums grafikā. Atsevišķām stacijām pieejamās informācijas daudzums var būt atšķirīgs. Šādā veidā ir ērti apskatīt tikai sev vēlamās stacijas novērojumu datus un sekot līdzi to izmaiņām, kā arī nepieciešamības gadījumā dalīties ar redzēto informāciju ar citiem interesentiem.

 

 

Papildus ieguvums no atjaunotās faktisko laika apstākļu sadaļas ir reģistrētajiem meteolapa.lv lietotājiem. Ieejot sistēmā savā profilā un izvēloties sadaļu "Labot profilu" Tev ir iespēja izvēlēties sev nozīmīgāko novērojumu staciju, atzīmējot to pie norādes "Svarīgākā stacija". Turpmāk šīs stacijas novērojumu dati tiks attēloti gan sākumlapas centrā kopā ar citām novērojumu stacijām, gan lapas labajā sadaļā, kur, kā ierasts, redzējām datus no Teikas stacijas Rīgā. Attiecīgi nebūs nepieciešams veikt liekas darbības, lai uzzinātu, piemēram, kādi ir laikapstākļi Tev tuvākajā novērojumu veikšanas vietā.

 

Lūdzam ņemt vērā:

  • meteolapa.lv neatbild par attēloto datu precizitāti;
  • kartē un tabulā redzamos meteoroloģiskos datus ir vēlams saistīt ar tuvāko apkārtni, nevis konkrēto vietu;
  • dažādu apstākļu rezultātā norādītā informācija var būt kļūdaina.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.