E
Evelīna

Lietotāja aktivitātes


Naktī atkal pamatīgi lija. Tik pamatīgi, ka izklausījās pēc krusas. Pakalnā pie upes tāda sajūta kā uz vulkāniskas salas, kur okeāna atnestais mitrums atduras pret kalnu un regulāri nolīst.


Protams, vakar pievakarē bija kārtējais burkšķošais gāziens. Kam ir, tam dod, lai cik lieki tas būtu. 9- os no rīta vēl tikai 18 grādi...


Vakar pāris stundas pamatīgi, neatlaidīgi lija, nepārtraukti burkšķinot. Rezultātā Gauja brūna kā kafija ar pienu. Un stipri vēsāka.


Tas burvīgais laiks, kad vienā mājas pusē līst, otrā saule, bet varavīksne laikam virs jumta. Tās burvīgās naktis, kad var aizmigt un pamosties ar lietus skaņām. Kā tā bija pietrūcis, faktiski jau gandrīz gadu... Sirds gavilē, rudenī man patīk godīgs rudens, bet vasaru izbaudu vasarā. Ideāls laiks, lai apchubinaatu vasaras aizkaveetos darbus.

Rudens ir klāt!
29.09.2018 11:22

Beidzot riktīgi karsti arī Vidzemes jūrmalā. ap 27°C dienā, vēl 9-os vakarā 23. Bet pamatīgs, lai gan silts vējelis. Neredzēju pat nevienu putnu kāsi, vien kārtējā mazputniņu straume no rīta. Arī lapsenes laikam meklē, kur nolīst vai saļimt. Viena sazin kāpēc bija ielīdusi man dārza cimdā... Iegūtās asās izjūtas traktēju kā apliecinājumu, ka nav ko šādā laikā tirināt pirkstus uz kompjūtera klaviatūras.


Putnu pārvietošanās dienas. Rīta pusē bariem mazputniņi, visu dienu kāshi, vēl tumsā dzirdamas spārnu švīkas. No karstuma mums nekā, tik uz brīdi uzkāpa līdz 23°C, bet vēss DR veejelis. Neredzēju nevienu peldētāju jūrā, lai gan vispār tur laužu maz. Sirseņi kļuvuši vienaldzīgi pret apgaismotiem logiem, vairs nelaužas iekšā, laikam citas rūpes...


Ir jau jauki, īpaši zinot, ka aizparīt iestāsies godīgs rudens. Pie jūras silts dienvidu vējš, gulbji, caurspīdīgi viļņi. Solidāri arī šeit uzsila līdz 23°C (prognozēto 18-22 vietā) Lapas strauji dzeltē un birst. Nekas no raksturīgaa rudens piejūras baisā mitruma, pat no rīta ne. Nevaru pastrādāt, jo tādā laikā ir apgreeciigi klabināt kompjūteri, tak pa vasaru sakrājušies (lietainas dienas gaidījušie un nesagaidījushie) darbi spiež sirdi un traucē izbaudīt dabas dāvanu.


Un tas nozīmē, ka nākamgadvarbūt atkal nepārtraukti gāzīs ar spaini?...


Piekrītu. Es galīgi nopriecājos par anomālu siltumu un bezgalīgiem anticikloniem, ne maijā, ne septembrī. Septembrim ir citi prieki, darbi un prioritātes. Nu kāds prieks no karstuma septembra darba dienas vidū? Bet būs vien kāds prieks jāmēģina noķert, atkal jāatliek darbi, kam vasara tā arī neļāva riktīgi pieķerties.


Gada iedalījums tikai četros gadalaikos, vismaz mūsu klimatā galīgi neatspoguļo reālo ainu. Tāpēc pirms un pēc sezonas formālās maiņas vienmēr ir šāda neauglīga diskutēšana - kas tagad ir, rudens vai vasara? Nav ne īsti rudens, ne vasara. Dīvaini, ka latvju zemnieki, kas it kā bijuši kontaktā ar dabas procesiem, nav iedalījushi gadu sīkāk un iedevuši starpsezonām skaistus vārdus. Šis skaistais laiks starp vasaru un rudeni ir pelnījis īpaši daiļu nosaukumu. Pagaidām saucu to par parudeni, bet nav lāgā.


Vakar visu vakarpusi godīgi, silti un mierīgi lija. Šodien skaisto mākoņu diena ar dūmakainu sauli un siltu svaigumu (ap 21°C). Jūrā šorīt atgriezušies gulbji lielākā skaitā (saskaitīju 18) - jo lauži un viņu suņi ir prom.

Iesoļojam septembrī
01.09.2018 14:12

Arī Vidzemes jūrmalā vismaz vakar vēl gluži peldams ūdens pat salīgiem ļaužiem. Kūrorta sezonas noslēguma miers un klusums. Ne vairs vasara, bet rudens arī vēl ne, kaut kāds starpgadalaiks. Naktī mēness tik spožs, ka sirseņi, kas iemitinājušies uz bēniņiem, lidoja vēl 3jos no rīta un sitās gar pakšiem.

Iesoļojam septembrī
31.08.2018 17:32

Nelielas skumjas un pat dziļa nomāktība ( un neticu, ka rudens to var izraisīt) nepavisam nav depresija.


Arī pie jūras rudens noskaņas - burvīgais rudens dzidrums un miers. Un ūdens vēl gluži peldams pat salīgajai man. Taču cilvēku tik maz kā dziļi septembrī darbdienā. Vai tiešām laužiem jau pietiek vasaras... Jā, jauka, mierīga silta diena.


Vakar vakarā draudīgi apmaacaas un pat mazliet uzpūta, tak tas atkal izrādījās tukšpuutis. Toties kādu brīdi bija tāds burvīgs mitrs tropu gaiss; šķita, ka lietus ir vienkārši iztvaikojis pa ceļam. Jā, tādam karstumam būtu piestāveejis iespaidīgāks fināls.

Sveiciens no Ibērijas
11.08.2018 21:34

Garlaicīgi laika apstākļi (kā jebkurš ilgstošs sausums) pēdējās dienas - tikai cepina un pūš. Sabiris pamatīgs sausu lapu klājiens, ezītis vakaros tagad pa gabalu dzirdams. Bet silta jūra un silti vakari. Ir jau, par ko sūdzēties, tak vērtīgāk ir izbaudīt izbaudāmos aspektus. Bet izslāpušie augi un dzīvnieciņi... Vakar bija atlaidies putniņš padzerties no lejkannas, un tieši tobrīd tā nebija riktīgi pilna, nevarēja aizsniegt un mēģināja burtiski uzsūkt uz malas izlijushas piles, tas tā sirdī iedūra...

Sveiciens no Ibērijas
10.08.2018 15:20

Cerams, visi dabūja savu lietus devu. Mēs pimie lietus ceļaa. Pamatīgi lija naktī, flokshi izsleejaas un ceriņi atguva cerību. Bet diena mirdzoši skaidra ar baltiem mākoņu kalniem pamalēs. Tas būtu lietus nīdēju sapnis - ka nolīst pa nakti. Es gan tāda neesmu, gluži pretēji, esmu fluvofiilis, un prieks vērot, ka šī vasara iemācījusi cienīt lietu arī laužu masām (ieskaitot laika ziņu diktorus), kam parasti labs laiks nozīmē saulains laiks.

Sveiciens no Ibērijas
07.08.2018 15:25

Uzliku vēl vienu, lai nav jādzer no viena trauka ar ezīti. Un cepumu uzspraudu uz zara (riekstu nebija pa rokai).Tagad skudrām jauns maršruts un darbs ilgam laikam.

Sveiciens no Ibērijas
07.08.2018 15:17

Es arī tieši tā vakar padomāju - novembris...

Līst visur citur
07.08.2018 12:03

Rāzna jau kā jūra! Vējā viļņi traucē peldēt. Arī Lubānas ezerā. Manuprāt mazākiem ezeriņiem ir īpašs šarms. Īpaši, ja visu vasaru sānāk dzīvot pie jūras.