L
Lāsmiņa

Lietotāja aktivitātes


Varētu padomāt, ka tevi šeit kaut viens ciena.


Raiti, tas jau kļūst ...! Mēs ilgstoši atrodamies AC ietekmē, a Tu visu laiku kaut kādus ciklonus iepin. Lūk vakardienas karte profesionāļu skatījumā. Mani pirmziemnieki to raksturotu šādi. Atrodamies Ksandera (AC) Z-perifērijā, virs Skandināvijas ir AC atzars. Ietekme uz mums ir 100% no AC. Kaut kur tālu Krievijas muklājos redzami vārīgi, niecīgi cikloniņi, kuriem nav nekāda sakara ar mums. Ja Tu domā to ciklonu virs Svalbāras, tad atļaušos norādīt, ka Ksandera centrs mums ir tuvāk. Sausi fakti un plika patiesība.


Kad tieši bija pozitīvāks? Kad Andrejs nonstopā gaudoja par Rīgas klimatam atbilstošiem laikapstākļiem, kad nezināmas izcelsmes Mārcis visus apķēzīja? Un ja ticēt teiksmām, tad šeit vienmēr ir bijuši troļļi.


Bet reāli, piesēdos nupat pie datora un sirsnīgi raudu no laimes! Jau Z-Svētkos glābēja dzimšana - zemāka spiediena atgriešanās, pārliecinoša gaisa plūsma no mātes Atlantijas. Un vēl pēc Rūda iznāk, ka arī diena sāks augt garumā. Kamēr tauta šturmē veikalus, pērkot nevajadzīgus mēslus, pati Zeme man dāvā visjaukāko dāvanu.
Ja tā turpināsies, Krāslavā sāksies pavasaris pēc teju 2 mēnešu ziemas. Latvija jau sen bija nopelnījusi pavasari novembrī, jo decembrī jau ir bijis. Par ziemu mēs varētu uzskatīt to sala periodiņu novembrī kā 2008. janvārī un 2001. decembra beigās + 2002. janvāra sākumā (īsākās ziemas).


Mārcīt, a kādā nelabā vārdā tevi saukt? Un kā ar bargo ziemu, no kuras tu tā baidījies? Vot ja Rīgā nav ziemas, tad Liepājā vispār kaut kāds A-LV oktobris. Un perspektīva ne mazāk "silta".


Nav man pa rokai vietnes, kurās apskatīties, pēc kura datuma dienas kļūs garākas. Ir kādas idejas, kuru datumu vajadzētu atzīmēt? Es te tā pārņemta ar gada nogales anticikloniem, ka pavisam aizmirsu - pavisam drīz pavasara sākums (manā izpratnē tas ir laiks, kad dienas sāk augt, savukārt marta beigās sākas astronomiskā vasara, a Līgo svētkos - rudens).


"Ciklona D perifērija"

Cik gadus jānodzīvo un sevi jāsauc par meteorologu (iekš YouTube), lai nezinātu, ka cikloniem nav perifērijas, bet ir tikai sektori (priekša, pakaļa tautas valodā). Un otrādi - AC nav sektoru, ir tikai perifērijas. Ja runājam par vakardienu, tad nepārprotama ietekme bija AC Z-daļai - lūk tā bija perifērija. Jo bija inversija visā reģionā. Tas, ka bija kaut kāda fronte... nu mazums, no kura tieši ciklona un kurā troposfēras līmenī.


Šaubos, vai termometrs ir baigā tehnoloģija. Es ticu plašiem -43..-45 A-LV, lai gan zinātnieki un pārējie ticīgie tic tikai atsevišķu meteostaciju rādījumiem.
Es pati esmu redzējusi -1 grādu uz kalibrēta termometra bez kraukšķīgas, sarmas klātas zāles, ar nesasalušu ūdeni metāla bļodiņā. Kas to lai zina, kāpēc tā... Bet advektīvais sals uzreiz zem 0 mazāk saldē, salīdzinot ar radiatīvo. Izjūtas nepazīst grādus. Jūs varat aprakstīt situāciju, taču grādus Jūsu ķermenis nespēj noteikt, to dara tikai termometrs.
Tur jau tā lieta, ka grādiem nav lielas nozīmes, izņemot LVĢMC. Līdz ar to mierīgi var iztikt bez to grādu minēšanas, situācijā, kad pus valstī tie ir līdzīgi pēc nepārprotami ticamiem datiem. Starp citu, mani vēl joprojām pārsteidz, kad amatieri ņem vērā grāda desmitdaļas savos termometros. Tas taču nav būtiski, turklāt pašu mērījumu precizitāte (kļūdīgums) ir to pašu desmit… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv


Pēc LVĢMC siltās Siguldas stacijas tur sals ilga vismaz 13 h bez pārtraukuma, pēc siltās Ceļu stacijas sals ilga vēl ilgāk. Ne Allaži, ne Mālpils nav siltāki par Siguldas abām neadekvāti siltajām stacijām. Es vēl saprastu, ja būtu skaidra debess, kas radītu kaut kādu atšķirību, bet šādā laikā grādi ir visai viendabīgi plašā teritorijā.
Nu jā, tagad ir maziņš pluss iestājies.


Jau vakarā piesala un vēl joprojām ir mīnusā, arī Allažos.


Pierobežas dati ir no mājas sienas. Ja dati būtu no pagraba vai aizkrāsnes, būtu vēl siltāks un ne mājiena uz ziemu. Es uzskatu, ka ziema tur turpinās, taču es nebūt neuzspiežu savu redzējumu un nebūt nekacinu nevienu (netroļļoju), tāpēc uzsveru, ka DA-Latgalē (lai max maz meteolapiešu aizskartu, kuri uzskata, ka piejūras klimata LV ziemai jābūt kā Krasnojarskā, kur nupat lietus gāza).
Negatīvas emocijas ir tikai tiem, kam roķeles trīc, sniedzoties pēc kārtējās cigaretes un spirtotās dziras pudeles. Visiem pārējiem viss ir OK. Ja jau Jums un vēl dažiem īdētājiem tā riebjos, tak "cepiet" paši tos nedēļas rakstus, kuru novērtējums pēdējos mēnešos ir fenomenāls visā Meteolapas vēsturē!


Bet protams, ka zeme ir sasalusi un vēl ilgi saldēs no ārpuses nākošo mitrumu. Tā jau arī ir ziema, ka sals visur iekļuvis neatlaiž. A kā Jūs domājat, kā aprīlī ziema var turpināties? Tikai diennakts vidējās dēļ, pat ja katru dienu plusos un pat ja bez sniega. A kā nosaukt aprīli ar mēneša vidējo zem 0? Par ziemas mēnesi.


Krievu valodai ir savs alfabēts. Tu vēl ar latīņu burtiem pamēģini ķīniešu valodā rakstīt!
Un es nevienu nespīdzinu, tikai norādu uz sausiem faktiem. Meteoziema DA-Latgalē visticamāk sasniegs nepilnu 6 mēnešu ilgumu, kamēr Rīgā un Kursas piekrastē ziemas nebūs.


Briesmu lietas darās - pat netālu no jūras pie vissiltākā R vēja un zem blīvas mākoņu seģenes pat dienā mīnusos. Lūk, ko nozīmē augsts spiediens! Ja būtu zems spiediens šajā gaisa masā pie zemes varētu dabūt pat +10!!! A dabūt 0 dienā var pat arktiskā gaisa masā ar ZR vēju, taču tad vismaz snigtu, nevis lītu, kā šādā siltā gaisa masā.


"bez papildu apgaismojuma"

Decembrim tas ir absolūti normāli. Daudz sliktāk, kad tas notiek jūnija vidū, kad formāli diena ir visgarākā. Jā, pēdējos gados tik tumšs mēdz būt pat tad.

A ziema patiešām turpinās un galu tai neredz.


Neraugoties uz teju tropisku gaisa masu, R vēju no krietni siltās jūras un mākoņiem, pat R-Kurzemes piekrastē ļoti pieticīgi grādi. Tas viss ļoti augstā atmosfēras spiediena dēļ. Pietiek noskaidroties vai iegriezties vējam no iekšzemes, krietni mīnusi parādītos. Tāpēc vien ir ļoti dīvaina sajūta, ka patiesībā sals burtiski karājas virs galvas - aiz zemajiem mākoņiem (jo mākoņi jau ir inversija - Visbijā 500..580 m augstumā ir aukstāks kā 850 hPa jeb 1560 m augstumā, taču vissiltākais ir 670..700 m augstumā). Ļoti spēcīga inversija ir virs visas Polijas.


Pētu Internetā amatieru risinājumus sniega ražošanā. It kā vienkārši.
Sāku domāt, ka lielā salā neviens slēpošanas kalns neiznomās tehniku. Tātad būs vien pašai jāiegādājas. Pagaidām izskatās padārgi, bet gan jau kaut ko izdomāšu. Bez sniega dzīves nav.


Cilvēks bezkaunīgi melo. Visi KLIMATISKIE modeļi (arī ECMWF, ko vecis minēja) rāda siltumu vai tuvu siltumam, jo tie fiziski nespēj ģenerēt citus scenārijus progresējošā globālajā sasilšanā (oficiāli melīgajos datos), kas ir ielikta visu klimatisko modeļu algoritmā. Aukstumu cilvēki izdomājuši paši, interpretējot netiešu informāciju. Tieši tāpēc nevienam nav pārliecības - modeļi mulsina, bet empīriskā pieredze (balstīta uz arhīviem) brīdina par ko nelāgu.
Tīri subjektīvi es tomēr sliecos gaidīt siltu janvāri un aukstu februāri + martu. Starp citu, šausminošais janvāris 2006. ar pēdējiem -27 Rīgas centrā lielāko daļu bija drīzāk silts. Tāpēc nevar izslēgt aukstuma periodu janvāra un februāra mijā, ko grūti pamanīt katra mēneša vidējā temperatūrā.


Es ne vārda nebildu par Rīgu - mūžīgās bezziemas pilsētu ar garantētu vasaru 4..5 mēnešu garumā. Ne šeit sals kārtīgs mēdz būt, ne vispār kaut kas ievērības cienīgs. Runa ir par laukiem A-LV.
Kailsals pats par sevi varbūt arī nav nekas rets (es nāku no Vidzemes un ilgstošs kailsals tur ir bijis vien dažas reizes visā manā garajā mūžā), bet ne jau nedēļām ilgs, turklāt runa nav par nelieliem mīnusiem, bet par -5..-15, a perspektīvā jau janvārī tas viss var izvērsties -20..-25 kā 2014. janvārī. Ar VĒTRAINU vēju.
Atkārtoju vēlreiz - runa nav par Rīgu. Tāpēc vari nemaz neiesaistīties sarunā!


Nez vai zem modeļa tiek domāts tas, ko visi skatās? Vai tomēr ansamblis? Ansamblis ir tas pats, kas visa automašīna, savukārt tas galvenais, ko visur rāda, ir tikai detaļa - piemēram, korpuss jeb šķietamība, kuram NAV jēgas bez iekšām.
Un ja reiz runa ir ansambli, tad tieši GFS jau šodienai ilgi rādīja prātam neaptverami augstu atmosfēras spiedienu ar šausminošu AC. Zinot šo liktenīgo GFS (ansambļa un visa, kas iznāk ārā no modeļa) vājību, es jau laicīgi to ignorēju, vēršot uzmanību uz ECMWF ansambli, kurš beigu beigās izrādījās adekvātāks. Tad lūk, ņemot vērā abu lielo modeļu ansambļus, priekšā ir redzams bezgalīgs kailsals ar iespējamu lietu varbūt pat 0 grādos gada beigās. Turklāt ir redzama aukstuma atkāpšanās no Kanādas, attiecīgi cikloni var izsīkt Z-Atlantijā un tad iestāsies mega blokāde, jo arī virs Grenlandes aukstuma nebūs (a bez aukstuma tur cikloni nespēj rasties vir… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv