Tā absolūtā un viepatnīgā taisnība...

Tā absolūtā un viepatnīgā taisnība...

Rakstīts īpaši meteolapa.lv 17.12.10., 15:00

... jeb par meteo taisnību.

Kā zināms, tad laika apstākļi noklāj visu pasauli (un Latviju tostarp) kā milzīgs vāks, ieskaitot pašu pēdējo grāvju malu vai pļavas stūri. Dažādās makro un mikro teritorijās veidojas unikāli meteo (īslaicīgo) un klimata (ilglaicīgo) laika apstākļu kopums. Kuru ir pavisam dvēselīgi apvērot, bet ne tuvu ne viegli izskaitļot un noradīt pasaulei. Šķiet, nebūs pārskatā nākotnē (līdz brīdim, kad mūsu nākamās paaudzes izveidos zemes mākslīgos pavadoņus ar infrastaru mega-augstās izšķirtspējas rādījumu ņemšanas varējumiem) tādas iespējas, kad varēsim pilnā mērā regulāri sadabūt patiesos rādījumus.

Pagaidām mēs t.s. mīlam runāt par vienu oficiālo taisnību, kas gan ir zem Valsts budžeta uzturētās Latvijas meteodienesta paspārnē. Kā liecina turienes web-lapa, tad kādās 7ņās vietās tiek ņemti temperatūras mērījumi, kas visai pasaulei tiek pasniegti kā Latvijas rādījumi. Saprotams, līdzekļi mūsu valstij un tostarp attiecīgajai aģentūrai ir tik, cik ir. Un diezin vai pie tā, kad vēl neesam apjēguši- kad Latvijā masīvī jāveicina un jāattīsta ražošana, kad vēl joprojām esam vien patērētāju masa no ārzemēm imprtētajām precēm/pakalpojumiem, būs kādi uzlabojumu arī meteo-mērījumu jomā.

Bet ne par to tas stāsts, stāsts ir par šīs "galīgās un patiesās instances patiesības" uzspiešanu. Mums, kā rādās, ir oficiālie (gaisa temperatūras, lietus, sniega biezuma, vēja vērziena un stipruma) mērījumi, un ir tie... kurus mēs, ja vien vēlamies (dažreiz arī nevēlamies) redzēt aiz saviem logiem. Sacīsim, šo rindu autors pirms gadiem pieciem izdarīja sekojošo – ar rokas termometru plkst. 8 no rīta septembra nogalē ar rokas termometru paņēma rādījumus 100m diametrā no četrām vietām. Laiks bija mierīgs ar miglu ielejā, skaidrs... Tātad 17m augstumā pie kūtsaugšas (pieslienot garas kāpnes, lai tiktu pie jumta kores) gaisa temperatūra rādīja +14, pie durvīm lievenēs +12, tādā pašā augstumā, bet 30m tālāk aiz pēdējā ābeles +7, bet zemākā vietā 50m uz otru pusi pie dīķmalas +4 (pēdējie trīs rādījumi bija standarta augstuma 2m no zemes). Redziet, jau 100m aplī gaiss reizēm atšķiras pa 10 grādiem. Nemaz jau nerunājot par pagasta teritoriju, par novada robežām, par augstieņu Z vai D nogāzēm...

Kaut kas līdzīgs.... bija pad-laikos, kad komunistiskā partija noteica vienu "taisnību", bet visas pārējās lietas varējām vien mājās pie plīts apspriest, un arī tad bažīgi reizēm paraugoties pāri plecam – kad kāds komunālā dzīvokļa kaimiņš nenostučī kompetentajām iestādēm. Ar tēlejošākām sekām garajam runātājam ilgstoši pabūt aiz čuguna aizkariņiem vai doties piespiedu bezmaksas ekskursijā uz teritoriju, kur arī ledus lāči ziemo.

Tagad tomēr ir citi laiki, un par nepareizo termometru rādījumu neviens pie kriminālsoda nesauks. Vien priecāsimies, ka dabas skatos viss katru dienu mainās, un reizēm negarlaicīgas lietas notiek. Tas jau arīdzan padlaikos bija pieņemts, kad zemestrīces, taifūni, lietusgāzes, zemes noslīdeņi... notiek tais valstīs, kur "arī neģerus sit". Bet "progresīvās cilvēces zemes sestdaļā" arī Makoņu Pēteris taisīja mums līdzīgus siltumnīcas apstākļiem. Un Mākoņu Pētera vietnieks zemes virsū - kompartijas ģenerālsekretārs gādāja visiem par labiem laika apstākļiem.

Kas tad ir – oficiālā taisnība, jeb patiesā taisnība mums svarīga!? Ko?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.