Ziema 2010-2011: iestājies briedums

Ziema 2010-2011: iestājies briedums

Rakstīts īpaši meteolapa.lv, 27.12.10.; 18:30

Tā nu ir – tikko aizvadītais ciklons Skārleta ar ledus/atkalas jaktīm – mūs ieveda ziemas viducī. Kamdēļ viducī? Astronomiskais gadalaiks taču ir tikai sācies...

Man vēlme ir piesaukt vienu pavisam unoversālu dabas likumu. - jeb lielo līdzsvaru. Protams, protams... pagrūti ir prognozēt precīzo Baltā gadalaika tālāko virzību. Taču vērojumi dabā (rudenī tā "ieziemojās un aizmiga" laikus, augļu raža ne visai izcila, kurmju un ūdens putnu aktivitāte līdz pirmajam nopietnam sniegam...) liecina, ziemā mēs ātri ieejam viducī, un arīdzan pavasaris nekavēsies. Manīsim...

Vienkārši- gadalaiki "izaug, nobriest un galu galā arī noveco" kā mēs – cilvēki. Lūkojoties uz baltajiem gadalaikiem – vienmēr iestājas kāds mierīgs dienu/nedēļu sprīdis. Kad ūdens (Baltijas jūrā un apkārtējos tālākos okeānos) atdziest līdz maksimālajai fāzei un lēnā garā turpina pārklāties ar ledu. Kad Atlantijā vairs nerodas vētraini cikloni arī tad, kad šo priekšē nestāv bloķējošais anticiklons (kā tagad aizvadītā rudens izskaņā – kas savukārt veicināja ziemas straujo atnākšanu). Dienas saules ritējumā arī pārvarējušas "melno fāzi" un, gaišie intervāli starp divām naktīm palēnām, bet tomēr kļūst garāki.

Mūsu Ziemasstēvs jaunības trakmus nu būs pārvarējis. Bija Gundula, Jenna, Monika, tagad arī Skārletes cikloni, kas jautrojās virs Latvijas ārēm un patracināja cilvēku prātus. Kā jau jaunībā. Tagad ir jauns periods- vienmērīga sniega sega, pie kuras pa reizei mēreni piesnigs klāt. Un piesals pa reizei, bet ne biedējoši.

Un tad – jau arī saule pa to laiku augstāk pacelsies pie horizonta. Parādīsies pirmās lāstekas. Februāra izskaņā – dažos grāvjos aiz saules atkusīs zeme. Un jau arī līdz pirmajiem cīruļiem nebūs ilgi jāgaida.

Tad jau notiks "aiziešana", reizēm arī ar dabas mūziku. Kad jau siltāks gaiss maisīsies ar aukstākiem ledus laukiem/ ne lineāri tiešā ceļā virs ledū iekaltām jūrām (šādi tikai gari anticikloni veidojas) - bet gan uzbrūkoši no dienvidiem jeb no malas, no dienvidu pusēm. Uz dažādu un aizvien siltāko masu kontrastu robežām atkal attīstīsies pavasara cikloni- ar cīruļputeņiem un "atziemām". Manīsim, ja – pēc lielā līdzsvara likuma – arī pavasaris laicīgi nāks, tad masīvas atziemas arīdzan nav izslēdzamas.

Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.