Pie loga klauvē aizkavējusies ziema

Pie loga klauvē aizkavējusies ziema

Jau šodien Latvijā no rietumiem, ziemeļrietumiem sāk ieplūst vēsāks gaiss un nedēļas gaitā šī tendence turpināsies. Atbilstoši pašreizējām prognozēm aukstākais laiks Latvijā gaidāms no trešdienas līdz piektdienai. Nākamās nedēļas nogalē visdrīzāk kļūs vismaz par vairākiem grādiem siltāks, taču tas vēl nav viennozīmīi, jo šis siltums varētu būt arī īslaicīga parādība.

Pirmdien pūtīs neliels līdz mērens ZR puses vējš, valsts centrālajos un austrumu rajonos no rīta iespējams neliels sniegs, dienas gaitā bez nokrišņiem, vietām uzspīdēs saule. Otrdien pāri Baltijas jūrai virzīsies neliels ciklons, galvenokārt Kurzemes dienvidos iespējami sīki nokrišņi, debesis būs apmākušās, valsts austrumos mākoņu būs mazāk. Tā kā nokrišņu praktiski nebūs, abas dienas valsts lielākajā daļā gaidāms kailsals.

Gaisa temperatūra otrdienas un trešdienas rītā (ECMWF, weather.us)

Nedēļas vidū saule mīsies ar atsevišķiem nokrišņu mākoņiem. Plašāka nokrišņu zona prognozēta naktī uz ceturtdienu. Tā kā Kurzemē īslaicīgi ieplūdīs siltāks gaiss, tur galvenokārt gaidāms lietus un slapjš sniegs, pārējā teritorijā - galvenokārt sniegs, kas paliks arī uz zemes. Ceturtdien dienas otrajā pusē no ziemeļiem ar brāzmainu vēju ieplūdīs dzestrāks gaiss. Dienas pirmajā pusē aizejošo nokrišņu mākoņu ietekmē vietām snigs, dienā atsevišķi no līča nākoši mākoņi sniegu nesīs galvenokārt tikai valsts centrālajos rajonos. Valsts austrumu pusē ceturtdienas vakarā sniega segas biezums prognozēts 2 - 5 cm, kamēr Kurzemē daudzviet tās nebūs nemaz.

Sniega segas biezuma prognoze ceturtdienas un svētdienas vakaram (ECMWF, weather.us)

Piektdienas rīts varētu būt aukstākais šajā nedēļā un ziemā kopumā, lai gan arī naktī uz sestdienu vietām valsts austrumu rajonos skaidra laika apstākļos gaisa temperatūra var pazemināsies zem -10 grādiem. Naktī uz sestdienu ECMWF prognozē dienvidu puses vēju un siltuma atgriešanos, taču GFS pakāpenisku siltāka gaisa ieplūšanu paredz no sestdienas. Kopumā jāsaka, ka tendences ar īslaicīgu siltāka gaisa ieplūšanu mūsu reģionā ir līdzīgas, vienīgi GFS to šobrīd prognozē daudz mazākā apjomā un tikai pašā nedēļas izskaņā.

  03.02. 04.02. 05.02. 06.02. 07.02. 08.02.
Nakts -1 ... +3 0 ... -7 -2 ... -8 +3 ... -4 -2 ... -8 0 ... -8
Diena 0 ... +3 0 ... -6 0 ... -6 +2 ... -3 -1 ... -7 +3 ... -5

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.02.2020 14:11

    Šobrīd jāpiekrīt gubumākonim: viss ir savās vietās. Gan svina vāks, gan slapinātājs. Kaut kàds sniegs ir. Pāris stundas smuki sniga. A tagad pat vējš norimis.

    Ielādē...