Pamazām atgriežas ziema

Pamazām atgriežas ziema

Pēc aizvadītajās dienās piedzīvotā atkušņa, nākamajā nedēļā gaisa temperatūra pazemināsies, atgādinot par ziemu, turklāt nedēļas pirmajā pusē daudzviet iespējama ilgstoša snigšana dienvidu ciklona ietekmē. Arī brīvdienās mums apkārt būs vairāki cikloni, kas var atnest jaunus sniega krājumus, taču februāra sākumā iespējams jauns aukstuma vilnis - jau nedēļas beigās arī dienas laikā visā valstī prognozēts sals.

Naktī uz pirmdienu pār Baltijas jūru aizejoša ciklona ietekmē vietām snigs, iespējams arī lietus un dūmaka. Dienā apmācies, taču bez būtiskiem nokrišņiem. Pirmdien vakarpusē no dienvidiem mums pietuvosies nokrišņiem bagāts ciklons, kas noteiks laika apstākļus Latvijā vēl vairāk kā diennakti uz priekšu. Pašreizējās prognozes vēsta, ka naktī uz otrdienu un dienas pirmajā pusē spēcīga snigšana virzīsies pāri valsts centrālajai daļai, tikmēr valsts austrumos iespējams arī lietus. Nokrišņi gaidāmi teju visā valstī, lai gan Kurzemes piekrasti tie visdrīzāk sasniegs tikai otrdienas pēcpusdienā. Atkarībā no ciklona trajektorijas, arī naktī uz trešdienu iespējams gan lietus, gan spēcīga snigšana, bet ilgstoši nokrišņi varētu mitēties vien naktī uz ceturtdienu.

ECMWF un GFS prognoze par ciklona trajektoriju otrdienas vakarpusē (wxcharts.com)

Divas no sniegotākajām prognozēm paredz, ka ceturtdienas rītā Sēlijā sniega segas biezums būs 20 - 30 centimetri, Vidzemē un Latgalē ap 15 - 20 centimetri, savukārt Kurzemē no 0 cm piekrastē līdz 15 centimetriem Kurzemes austrumos. Šīs prognozes šobrīd gan nebūtu jāuztver kā absolūtā patiesība, jo, piemēram, GFS tikai Sēlijā pieļauj sniega segu līdz 10 cm, pārējā teritorijā tā būs mazāka. Tas viss būs atkarīgs no ciklona trajektorijas un siltās vai aukstās frontes.

Divas sniegotākās prognozes par sniega segas biezumu ceturtdienas rītā (weather.us)

Nedēļas otrajā pusē iespējami kā jauni cikloni ar sniega nokrišņiem, tā arī mierīgāki brīži ar saules stariem. Sagaidāms, ka gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies, sākot no ceturtdienas nakts, gan dienas, gan nakts laikā praktiski visā valsts teritorijā gaidāms sals, kas brīvdienu rītos vietām zem skaidrām debesīm var pastiprināties līdz -7 ... -14 grādiem. Tālākās prognozes pieļauj lielu varbūtību, ka februāra sākumā no arktikas pie mums ieradīsies anticiklons ar iepriekšējam aukstuma vilnim līdzīgām gaisa temperatūrām.

  25.01. 26.01. 27.01. 28.01. 29.01. 30.01.
Nakts -2 ... +3 -2 ... +3 -4 ... +2 0 ... -7 -2 ... -12 -5 ... -12
Diena 0 ... +3 -1 ... +3 -1 ... +2 +1 ... -4 -1 ... -6 -2 ... -7

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.01.2021 09:16

    No rīta 5cm ļoti viegla sniedziņa, vēja gandrīz nav, -4°C. Tikko saule uzspīdēja, sen tik skaists ārā nav bijis.

    Ielādē...
  2. 31.01.2021 09:38

    Labi, ka Rīgā nav 50 cm! Cerams, šodien uzspīdēs saule.

    Ielādē...
  3. 31.01.2021 10:08

    Pavērās mākoņi un iespīdējās saule. Cik skaisti! Bet nāk jau nākošā sniega porcija, pamale tumšu mākoņu pilna. Samērīju 30 cm sniega, tātad pa diennakti nākuši klāt savi 7 cm, ja vēl ne vairāk, jo uz āra galda, kur mēru, vējš virsējo kārtiņu papūš nost.

    Ielādē...