"Līča nokrišņi" – tagad ir manējie

"Līča nokrišņi" – tagad ir manējie

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei...30.11.10.; 12:33

Vismaz es novembra2010 pēdējās dienās varu priecāties par "līča iedarbību". Jeb Rīgas līča provocētiem sniega nokrišņiem.

Kas ir "līča efekts " (un kurš to vēl TE šodien nezin) – par to labi stāsta "Lietusvīrs" savā blogā (un – jādomā – neatteiksies vēl vairāk pastāstīt, ja konkrēti uzjautāsim).

Bet es pavēstīt še gribu ... man liels prieks, ka meteofrontē laika apstākļi šajās dienās iegrozījušies tādējādi, ka patstāvīga ziemeļu anticiklona D malas ietekmē gan pirms, gan arī tagad pēc Jennas ciklona (pārskrēja mums pāri 29.11.10. ar ziemeļdaļas "muguru") – "man" no līča caur vairāk vai mazākiem ZA vējiem nesas mākuļi pāri, un reizēm pa reizei nobirdina sniega pārslas. Kādos brīžos pat jūtami visā Kurzemē. Tamdēļ tieši šajā Latvijas daļā sniega sega jūtami papildinās, un ziema pie mums, pie kuršu pēctečiem ir jūtamāka kā citviet. Kamēr daudzviet Latvijā publika joprojām dzīvojas pie dažu cm baltuma, tikmēr šajā galā jau sasniguši pieklājīgie 10cm un nedaudz vairāk ("pie manis" pat 13cm... šorīt).

Tagad šie ZA vēji palīdz man uzprišināt ziemas prātu. Es vēl labi atceros hronoloģiski pēdējo maiju, kad šie paši ZA vēji man radīja apdalītību negaisu jomā. Kamēs Vidzemē un Zemgales A daļā pie iekšzemes konvekcijas attīstījās labi cb mākoņi, Kurzeme bija "skaidrā apdalītībā" saistībā aiz pavēsāka gaisa, kas pie attiecīgajiem vējiem nesās no mūžīgā Rīgas līča.

Šķiet, "līča nokrišņi" būs galvenie vēl kādas turpmākās 48 stundas, kamēr saglabāsies stagnatīvie laika apstākļi: anticiklons virs Ziemeļskandināvijas un neizteiktas frontes ar "dažām nestabilitātēm" (Toma Briča izteikumā) vairāk uz dienvidiem no Latvijas. Vienīgi kāds jauns "nevadāms šāviņš kāda dienvid-rietumu ciklona veidolā (ar palielāku enerģijas porciju ķešā) neizjauks labi iestāvējušos meteo scēnu. Tad jau būs citi stāsti un citas kaislības.

Vai ne?


Attēlā: 30.11.10. pusdienās "pie manis" pa reizei uznāk gandrīz nemanāms tāds dūmakains plīvurs no Rīgas līča, un tad pāri zemei atkal nobirst nelielas sniega pārsliņas. Joprojām redzams ap Sauli arī neliels "halo", kas gan nebūtu nekas sevišķs pie tik caurspīdīgiem mākoņiem.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.