Bez elektrības – 2

Bez elektrības – 2

Rakstīts speciāli meteolapa.lv 7.1.11.; 20:51

Jā, šī stihija turpinās. Un atliek tikai just līdzi – tiem Latgales un Vidzemes iedzīvotējiem, kuriem bez elektrības sākas jau trešā nedēļa. Meteo Pēteris – no mākoņa malas- mums liek pārbaudījumus. Latgalē: vasarā viesuļi ar negaisiem, ziemā masīvs apledojums... Kas aiz tā visa slēpjas? Jāpiesauc te būs ... Neredzamā Pasaule. Mājiens "no augšas"- daļējas meteo pārdomas šodien.



Mūsu "Latvenergo" cilvēki, piesaistot gan Bruņoto spēku, Robežsardzes brigādes. Arī Lietuvas un Igaunijas papildspēkus, un pēc – pēdējām ziņām – arī Dānijas speciālistu brigādes -> strādā diennakts režīmā. Masīvi padarīšana, lai cilvēkus Latgalē un Ziemeļvidzemē atsvabinātu no "tumsas gūsta", kas jau ievilcies trešās nedēļas garumā. Kaut kas tamlīdzīgs bijis tikai pēc masīva orkāna (kāds bija "Ervīns" 2005. gadā tieši šajās janvāra dienas... pirms jau sešiem gadiem).

Tā teikt... ja nebūtu šie apledojumi uz kokiem – dzīve un domāšana mūs visas Latvijas līmenī būtu jūtami savādāka un miermīlīgāka. Taču Pasaule ir tā iekārtota – kad reizēm mums "pasmagāk piebiksta", lai mēs progresētu. Konkrēti pēc šīm dienām (lai arī cik fatālas tās nebūtu daļai iedzīvotājiem + 1 citā saulē šai darba frontē gājis) mums ir spraunākas domas. Tātad, neguļam vis uz stagnācijas lauriem, bet tagad padomāsim par elektrolīniju saimniecības uzlabošanu. Arī ilgtermiņā. Sāksim domāt par gaisa vadu aizvietošanu ar kabeļiem. Sāksim spraunāk un labāk attīrīt stigas – ne tikai tagad, bet arī zaļajā gadalaikā: domājot par varbūtējo "balto" 2011-2012. gada ziemu? Uzprišināsim visu darba organizāciju, sakārtosim savu darbinieku štatu. Kazi... ir viena nejēgā niša ideju laukā, ko varam ne tikai aizpildīt – bet arī šai ziņā būt līderi visā pasaulē. Elektrības pārraide BEZ VADIEM!

Jā, bez vadiem. Man te stāsta vēl no padomju laikiem par Āgenskalna apkārtnē dzīvojošiem puišeļiem. Kuri, kā jau visi bērni ap 10 gadu vecumu, pa reizei dara delverības. Padlaikos arīdzan Āgenskalna slavenais TV tornis strādāja... Nu jā, tad nu puikas 70tajos gados esot veikuši eksperimentus: vienkārši apļveida stieplēs bija iejūgušas bateriju lampiņas. Un staigāja gar torni, pa reizei paskrēja. Kad staigāja, tad šādā ķēdē lampiņa vāji kurējās bez jebkādas baterijas piešprices. Kad paskrēja, tad spēcīgāk... Citviet dzirdēti par radioaparātiem, kuri darbojas no pašu radioviļņu nestās enerģijas, bez papildus strāvas pievades. TĀTAD TAS IR IESPĒJAMS!

Mans turpmākais domu gājiens ir... valdība varētu izprasīt no SVF vēl kādus liekus 200 miljonus (vai arī valsts līmenī meklēt kādu investoru), lai tad noalgotu kādus zinātniekus un iedotu darbu- šo lietu pētīt tālāk! Lai pēc 10-15 gadiem varētu uzsākt sērijveida ražošanu patreiz mums nepazīstamām "uztvērēja iekārtām", kuras varētu uzstādīt pie katras viensētas arī laukos un vēlāk ar šādām "apstādīt" visas pilsētas. Un Latvija varētu šo rūpalu 30 gados uzcelt maksimālos augstumos, jo pasaulē būtu pircēji visās zemēs. Ko?

Ekonomika plauktu arī pie mums caur vienas šādas Mega rūpnīcas, labāk kā savulaik Somija uzcēlās no mežu-agrārās valsts caur "Nokia"! Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.