Ziemas un pavasara 2011 kaujas – fināla raunds

Ziemas un pavasara 2011 kaujas – fināla raunds

Rakstīts īpaši meteolapa.lv 23.4.11., 15:10

Jau paspējām nedaudz papriecāties par dažām siltām dienām pēc bezgala apnicīgās ziemas. Kad bezgalīgais un vienmuļais baltums uz laukiem ir apnicīgi drebinājis acis. Pēc tam arī marts: tāds vēss un reizēm vēl slapja sniega nokrišņiem no gaisa. Un dažas atziemas. Visi laucinieki zina – bija arī garu dubļu laikmetu, kas vilkās līdz pat aprīļa vidum. Nu dažas sausas un pat vasarīgi siltas dienas ir mūsu sētā. Bet vai tā vienmēr būs... Pavasaris mēdz viļņoties.

Šķiet – jau aizgājusī ziema dos vēl pēdējo sveicienu. Apmēram ap 28. aprīli redzēsim lietas. Kad atkal kārtējā aukstā fronte mūs (varbūt) atsviedīs atpakaļ "ziemas priekšvakarā". Jāsaka, aukstuma viļņi pat pavēlā pavasarī nav nekāds retums. Tam ir izskaidrojums: dienās – kad it kā no iesildītās Rietumeiropas mums atnāk siltas un reizēm jau tīri vasarīgas gaisa straumes – tomēr pie austrumu sāniem arī vēl vēsās Krievijas garie plašumi.

Līriska atkāpe ...
Meteo prognozes – tās ir tikai superkomjūteru uz "āru" pateiktās kombinācijas, no kurām viedīgi cilvēki lasa un dod līdzcilvēkiem prognozes. Šādas uz priekšlaikiem viedētās kombinācijas ir nekas cits kā varbūtības, reizēm ar vislielāko ticamību procentu. Taču Dabas Mātei ir niķis "neņemt galvā" cilvēku paredzējumu un "izdarīt pa savam". Taču šodienas prognozes nebūt nav t.s. iekaltas akmenī. Pasaules masīvākie superkomjūteri visai bieži maina prognozes nieka sešu stundu laikā, reizēm pat radikāli pretējā virzienā.

Izdarīs pa savam... visi modeļi (to sarakstu meklējam lapas augšējā daļā zem "Saites") tā vai citādi datumos ap 28-29. aprīli viedē par iespēju spiedienam drusku pazemināties, un kāda Tijen anticiklona dienvidaustrumu lokālā "bedra" atkal atnesīs kādus lielākus mākoņus. Kombinācijā ar paredzamām vēsākām gaisa masām no Krievijas ziemeļrietumu rajoniem – pie mums var atnākt kāds krusas maiss vai varbūt pat kāds slapja sniega bārstītājs. Pie grādiem naktīs -3+2 un dienās ne vairāk par +5+10. Bet neilgi šis vēsīgais periods turpināsies, šim pašam anticiklonam aizvirzoties uz austrumu pusi, tad pie mūsu krastiem atskries krietni siltākas un sausākas gaisa masas šoreiz no Ukrainas stepju rajoniem. Varbūt – jau sausums Latvijā ienāks, brrrr.... tas jau cits stāsts.


Vēlie sala viļņi virs Latvijas beigsies tikai maijā, kad arī tālāki Krievijas apvidi būs iesiluši, un aukstās gaisa zonas vien aiz Urālu kalniem sastopamas – tātad pietiekami tālu. Bet tās dienas mums ir priekšā. Patreiz aukstie sveicieni ir ar roku aizsniedzami, un ar nelielu anticiklonu palīdzību atpumpējami līdz Baltijas jūrai. Arī dzīvās dabas zinātāji zina "kad ievas zied, tad aukstums atgriežas"

Aukstuma viļņi jāpārdzīvo. Silnas mēs būt ne tikai ievu ziedēšanas dienās, bet pat visai netālu pirms jāņiem. Ekstremālākajos gadījumos arī pēc Zaļajiem svētkiem. Jo arī dabā – nekas patiess nenāk bez cīņas.

Bet šo cīņu – ir pavisam interesanti vērot. Skatākies, un dalāmies ar domām komentāros. Teju kā dzīvē: patiesās lietas nāk -> lēni, bet labi.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.