Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.3.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.3.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: aukstums turpinās. Auksts arī otrdien, trešdien, ceturtdien. Piektdiena un sestdiena: ciklona XAVER ietekme. Svētdiena: ILSE anticiklonā. 

Attēlu (c): Sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===========

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 14:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 15-16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 17.03.13.

Tagad ir ILSE anticiklons. Tas gan ir nelielā izmērā, taču tuvu mums. Virs Latvijas ir neliela mākoņainība un mierīgs laiks. Samērā skaidrās debesis deva iespēju vakarā novērot visai izteiktu ziemeļblāzmu.

Sestdiena, 16.03.13.

Vēl aizvien XAVER ciklons uz A no Latvijas, mums vēl nedaudz spirgti ZR-Z vēji. Citādi diena mierīga... no vakara pie mums pastiprinās ILSE anticiklons.

Piektdiena, 15.03.13.

Esam uz R no XAVER ciklona. Mums tamdēļ pastiprinās Z-ZA vēji, Latvijas A-DA pusē apmāces. Taču nekas vairāk. Kopumā ziemas aukstums turpinās.

Ceturtdiena, 14.03.13.

Arī šajā dienā pamatā auksts laiks, lai gan saulainajā dienā vietām piesaulē bija arī "+" grādi. Jau vakarā vējš iegriezies no ZAA puses, tātad sākas XAVER ciklona ietekme.

Trešdiena, 13.03.13.

Kopējā aukstā gaisā - tomēr neliels ciklons uz Z no Latvijas. Tas nes vēl nelielāku vai pat gandrīz nemanāmu "silto sektoru". Dienā daudzviet grādi tuvu 0 atzīmei, bet naktī pirms tam aizvien auksts.

Otrdiena, 12.03.13.

Aizvien aukstā gaisā uz Z no ciklonu frontes. Mums debesis ir skaidras, mierīgas un joprojām vēsas.

Pirmdiena, 11.03.13.

Aizvien aukstajā gaisā uz Z no frontes. Arktiskās gaisa masas turpina ieplūst no Z puses. Valstī ne-pavasarīgi ausksts, A pusē vietām -25-26.

===========

Turpunājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.03.2013 16:31

    Šobrīd pie manis ir -1. Piesaulē ir diezgan patīkami silts.

    Ielādē...