Karstumu nomainīs mērens siltums

Karstumu nomainīs mērens siltums

Nākamās nedēļas pirmajā dienā karstumu nomainīs mērenāks klimats, savukārt nedēļas izskaņā, iespējams, pie mums ieplūdīs vēl vēsāka gaisa masa, kas īslaicīgi atgādinātu par tuvojošos rudeni. Visu nedēļu lielākoties pūtīs nelieli līdz mēreni Z, ZA > ZR puses vēji. Kopējais nokrišņu daudzums būs neliels un plašas nokrišņu zonas nav prognozētas. Tālākās prognozes šobrīd paredz mēreni siltu laiku arī visu nākamo nedēļu.

Jau pirmdien karstums pamazām atkāpsies un līdz vēlai pēcpusdienai jau aptuveni pusi valsts būs nomainījis mērenāks klimats. Karstākā diena gaidāma Kurzemes dienvidos, kur pēcpusdienā gaisa temperatūra vēl var pakāpties līdz +30 grādu atzīmei. Pārējā valstī dienas pirmajā pusē tā būs no +16 grādiem valsts ZA līdz +28 grādiem valsts DR , bet pēcpusdienā +20 ... +31 grāda robežās. Arī nokrišņi galvenokārt tiek prognozēti tikai Kurzemē un vietām Zemgalē, karstākajos rajonos iespējams arī pērkona negaiss.

Maksimālā gaisa temperatūra un pērkona negaisa iespējamība pirmdienas pēcpusdienā (weather.us)

Otrdien un trešdien laika apstākļus pie mums lielākoties noteiks neizteikts augsta spiediena apgabals un aktīva ciklona ietekme uz austrumiem no mums. Otrdiena lielākoties būs apmākusies, tiek prognozēti nelieli nokrišņi, taču tie būs īslaicīgi. Trešdien nosacīti lielāka lietus iespējamība ir valsts austrumu rajonos. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +17 ... +23 grādiem un caurmērā valstī svārstīsies ap +20 grādu atzīmi. Par pāris grādiem vēsāks var būt valsts austrumu pusē, bet par grādu siltāks valsts DR. Arī naktis kļūs dzestrākas - ja naktī uz otrdienu vien galvenokārt valsts austrumos temperatūra var pazemināties zem +10 grādu atzīmes, tad naktī uz trešdienu vien piekrastes joslā tā būs virs +10 grādiem, un valsts austrumos tiek pieļauti vien +5 ... +7 grādi. 

Nedēļas otrajā pusē līdz brīvdienām gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, bet brīvdienās mūsu tuvumā tiek prognozēts arī Skandināvijas ciklons, kas, atkarībā no trajektorijas, varētu atnest arī plašāku lietu, taču prognozes par to gan vēl ir mainīgas. Ir visai ticams, ka tas līdz mums atnestu arī vēl dzestrāku gaisu, un nedēļas nogalē varētu pastiprināties rietumu, vēlāk ziemeļu puses vējš. Šobrīd tiek prognozēts, ka ceturtdien un piektdien lielākajā valsts daļā gaisa temperatūra nedaudz pārsniegs +20 grādus, līdzīgas prognozes brīvdienām sniedz Eiropas vidēja termiņa modelis, taču to var ietekmēt ciklona virzība. Piemēram, ECMWF svētdienas rītā šobrīd prognozē +7 ... +12 grādus, bet GFS +3 ... +8 grādus.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.08.2019 13:58

    Rītā noskaidrojās, ap 6.00 t° nokritās līdz +9°C, vēlāk kādu laiku saulains ar nelielu Z vēju, bet tāpat auksti, diena ilgi negribēja iesilt. Vēlāk vairāk mākoņu, bet pagaidām bez lietus. Tā teju vienīgā labā ziņa, jo arī dienā no siltuma tikai atbalsis, vēl tagad tikai +18°C, pavisam rudenīgs, turklāt Saule arvien biežāk un ilgāk pazūd aiz mākoņiem. Vējš pūš no ziemeļiem, pārsvarā lēns, bet brīžiem arī jūtamāks. Spiediens 758 mm. Jebkurā gadījumā šī nav vasaras piknika diena, ja nu vien zvērinātiem polārās vasaras piekritējiem. Nosalt jau nenosalsi, var rudens drēbēs ietīties, bet kaifa nekāda... :( Gaidu siltumu...

    Ielādē...
    1. 04.08.2019 15:00

      Nu es ikdienā Rietumkrastā braucu ar šortiem un t- kreklā nesūdzos +20°C pa dienu.. Enjoy it..

      Ielādē...
      1. 04.08.2019 18:15

        Aktīvi kustoties, +20 ir pats labums, bet, ja gribas mierīgāk pasēdēt, +18...+16 ar vēju nav labākais risinājums. Nu jā, es jau arī vasarā dienās šortos un īsroku kreklā tikai staigāju, biezākas drēbes velku tikai galēji nejaukos laikapstākļos vai aukstos rītos...

        Ielādē...
  2. 04.08.2019 21:58

    4. aug. no rīta saulains, bet auksts. T. +9°C. Spiediens 760 mm. Priekšpusdienā saradās daudz zemo gubu mākoņu. Pēcpusdienā gubu-lietus mākoņi ar nokrišņu pazīmēm, bet mums ne piles. T. +20°C. Visu dienu lēns līdz mērens Z vējš. Vakarā skaidrojās. Pašlaik t. +13°C. Spiediens 759,5 mm. Neliela dūmaka, bet debess skaidra.

    Ielādē...