Aukstuma vilnis var būt ilgs un bargs

Aukstuma vilnis var būt ilgs un bargs

Atjaunots 09.02.2011. pl. 12:30 (Pierīga)

Jaunākās modeļu prognozes rāda, ka aukstuma vilnis, kas sāksies šīs nedēļas otrajā pusē, var būt ilgs un bargs. Ekstrēmākie scenāriji paredz aukstumu līdz februāra beigām, turklāt dažās naktīs temperatūra var būt tik zema, ka man pat to negribas rakstīt :) Šobrīd, apskatot vairāku modeļu idejas, izskatās, ka ir aptuveni 70% iespēja, ka būs vismaz -25 grādi kaut uz vienu nakti. Ir arī siltākas versijas, bet tās neizskatās pārāk ticamas. Man sirdi silda viena GFS versija, ka aukstums atkāpsies jau 17. februārī un tam sekotu silts laiks, pat virs +5 grādiem.

Aukstums ieradīsies ar cikloniem, bet nostiprināsies ar anticikloniem. Tas nozīmē, ka aukstuma viļņa sākumā snigs. Tā kā virs Baltijas ieplūdīs tiešām arktisks gaiss, ir labas cerības arī uz lake effect sniegu pat augsta spiediena apgabalā. Pašlaik izskatās, ka ievērojami varētu snigt piektdien. Tas būs saistīts ar ciklonu, taču, ja piepildīsies prognozes par lielo aukstumu nedēļas nogalē, tad piekrastē arī brīvdienās var būt pamatīgs sniegs.

GFS pagaidām vēl nerāda lake effect nokrišņus nedēļas nogalei, taču tai pat laikā prognozē, ka 850hPa līmenī gaisa temperatūra pazemināsies līdz -16..-19 grādiem. Līcis joprojām nav aizsalis, lai gan uznākot šādam aukstumam, pāris dienās tas arī var pārklāties ar ledu, jo jau visu ziemu ir dzisis. Ūdens temperatūra ir ap nulli un dreifē atsevišķi ledus gabali. Vienīgi Vidzemes piekrastē ir blīvāks ledus.

Par otrdienas vēju un nokrišņiem

Vēl pirms aukstuma, Latvijā kārtējais Atlantijas ciklons sola interesantus laika apstākļus. Jau šovakar Kurzemi sasniegs nokrišņu zona un sāks pastiprināties vējš.
Modeļi aizvadītās nedēļas nogales vējus un nokrišņus noprognozēja diez gan neprecīzi. 23-25m/s vietā nebija pat 20m/s un arī nokrišņu bija mazāk, nekā modeļi bija aprēķinājuši. Tas man personīgi, mazina ticību, ka situācija rīt būs tik ekstrēma, kā šobrīd sola modeļi. Domāju, ka piekrastē vairāk par 25m/s nebūs, iekšzemē šur tur varētu būt 18m/s.

Tiem, kam tik daudz neinteresē cipari, varu teikt, ka rīt būs vienkārši draņķīgs laiks, kas tomēr šī bloga vietējai publikai šķiet interesants, arī man.

==== atjaunots 9.02.2011.
Naktī uz ceturtdienu A rajonos sals sasniegs -10 C, dienās gaisa temperatūra no 0 vai nelieliem mīnusiem piekrastē līdz -10 C A pusē, lielākajā valsts daļā varētu būt skaidrs laiks.
Piektdien Latvijas R rajonos gaidāms sniegs, nedēļas nogalē Kurzemē iespējami līča nesti nokrišņi.
Naktī uz sestdienu sals var sasniegt jau -18 C ... -22 C, līdzīgi laika apstākļi arī nākamās nedēļas sākumā, pārsvarā pūtīs ZA, Z vējš. Vietām neliels sniegs, daudzviet skaidrosies.
Prognozes gan vēl var stipri mainīties, bet līdz nākamās nedēļas nogalei šobrīd siltāks, šķiet, nepaliks.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.02.2011 06:49

    Šorīt pēc LVC no -4,5 C Popē (kur pirms 4 no rīta vēl bija -9,6 C) līdz -17,9 C Strenčos (pirms 5 no rīta).

    Ielādē...
  2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    12.02.2011 10:56

    Mūsu pusē,no rīta -19 gr.Knieba ne pa jokam.Pa ilgiem laikiem,logiem atkal leduspuķes priekšā.Man arī negribētos necilvēcīgu,ilgu aukstumu...

    Ielādē...