"7 gulētāju laiks" – ir arī 2011. gadā

"7 gulētāju laiks" – ir arī 2011. gadā

Atkal dienu strēķis uz priekšu aizviļņojis. Zaļais gadalaiks ir viducī un, varētu teikt, nogatavojas... Jāsaka, 10. jūlijs, ko mūsu cilvēki nosaukuši par "7 gulētāju dienu" (pēc ticējumiem – ja tad ielīst, tad līst septiņas nedēļas...) ir nobriedušās vasaras sākums. Nav (vēl) zināms, kāpēc, bet šajās dienās iestādās tas galvenais šā gadalaika virziens, kas dod daudz un dažādus efektus. Kaut vai iespējas novākt sienu, nogatavināt ražu... no kā mums tā tālākā paēdināšanās (arī gaidāmajā pārtikas produktu cenu atspoguļojumā) lieta kārtojas. Ir neliels šo dienu laika apstākļu uzlūkojums.

Tātad – 9. jūlija vakars....


Attēlā 1, (c) sat24.com, 9.7.11., 20:10: redzams – vēl joprojām mazkustīgais Jorg ciklons arī šai diennaktī gādāja par dažādas intensitātes mākoņainību. Un negaisiem Latvijas austrumu daļā.Rietumdaļā arī šai rītā bija zemā mākoņainība ar miglu – kas savukārt ir "pirmais rudens akmentiņš" pirms nākamā rudens drēgnuma, saprotams – gaiss kādā piejūrā jau vairāku nakšu otrās pusēs sāk atdzist un dod šī drebelīgās gaisa mitruma sajūtas. Bet karte rāda – Jorg's vēl vairāk aizies uz ZA pusi, dodama uz 24-36 stundām iespējai mūsu krastos nelielam augata spiediena atzaram no anticiklona virs DA Eiropas. Debesīs uz kādu dienu – mazāk mākoņainas, siltais gaiss pirms nākamā ciklona aukstās frontes arī dos mums gaisa temperatūras tikai nedaudz zem +30.... Kurts – nākamais virpulis ar nedaudz vēsāku gaisu no Atlantijas okeāna Z daļas nāk pie mums. Visumā vēsāks laiks gaidāms no nākamās nedēļas pirmās puses, un arī dažādas īslaicīgas lietus brāzmas pārstaigās Latvijas āres.
----------
10. jūlijs 2011, 12:00


Attēlā 2, (c)sat24.com: lai gan "oficiālās" laika ziņas vēstī - ka nu Latvijā būšot bez nokrišņiem, tomēr pavadoņa attēls vēstī ... jau šodien dienas otrajā pusē iespējams neliels (varbūt mērens, vai pat gāziens ar negaisu) lietus. Vispirms R krastos. Sagaidāms - tuvākās 48 stundās Kurzemē vietām arī stipri lietus gāzieni. Par to gādās ciklona Kurts aukstā fronte. Tikmēr A pusē - "laba laika" mākoņainība un varbūt kāds attāls, lokāls pērkons uz austrumu robežām vēl prom ejošā Jorg virpuļa ietekmē. Bet centrā un Vidzemē gaisa temperatūra var pietuvināties +30. (10.7.11.; 17:20) Kurzemē vietām jau vērojamas lokālas lietus brāzmas, kas gan ir tikai dažās atsevišķās vietās...

10.7.2011., plkst. 21:20. Dienas mini-analīze. Fronte "zem" Kurts ciklona - atnāca novājinātā sastāvā. Lai gan mākoņainība galvenokārt Kurzemē un Zemgales R daļā palielinājās - agrā pēcpusdienā dažas lietus piles "skata pēc" no dažiem attīstītākiem gubu mākoņiem vien ap Liepāju šodien... Pārējā Latvijā "laba laika" mākoņainība un karsts - daudzviet ap +27+28 (kādam saulē pie mājas D sienas varētu būt visi +30). Arī vakars sutīgs, reizē ar fronti palielinās mitrums gaisā... Latvijas A robežās - dažs lielāks gubu mākonis, kas ir vēl "atliekas" no gandrīz aizpildījušamies Jorg ciklona.

11.7.11., 00:40. Pirmā Kurts ciklona fronte tikai nedaudz paveidoja mākoņainību pārsvarā virs Kurzemes, kamēr šā ciklona otrā fronte šā papildinājuma brīdī jau izlej lietusgāzes virs Polijas R daļas un ātrā tempā nāk šurp. Izskatās- reizē ar saules lēktu mākoņi jau būs klāt. Gaidāma interesanta diennakts.
----------
11. jūlijs 2011; 11:30.

Attēlā 3, (c)sat24.com: mākoņainība joprojām uz R no Latvijas, virs valsts tā pamazām vairosies. Līdz vakaram garāki nokrišņi Kurzemē, bet dažādas nelielas lietus brāzmas arī Latvijas austrumos un pat centrā. Kas zina - iespējams, kā pērkoni ar gāzieniem... ?

11.7.11., 19:20: frontes uzbrukums sākas- jau Kurzemē, citviet arīdzan - sākas lietusgāzes ar pērkoniem.
----------
12.7.11., 16:00
11. jūlija vakarā - Kurzemē un centrā negaisi... "'7 gulētāju" minianalīze- ciklona Kurts aukstā fronte atnāca vakarā- Kurzemes centrā dodot lietusgāzes. Kā liecina cita informācija šeit lapā- tad Stendē lija līdz pat 60mm, Rīgas lidostā līdz 37mm, cietviet mazāk. Negaisi turpinājās naktī centrā, bet jau 12. jūlija dienas pirmajā pusē neliels līdz mērens lietus Latvijas austrumos vairs... Sekojam visiem komentāriem un rakstiem šajā portālā...
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.07.2011 13:28

    Jā, būs interesanti.. kur pirmdienas vakarā trāpīs spēcīgais lietus.
    Raksts no manas puses būs pirmdien vai otrdien, līdz ar karstuma viļņa galu :)

    Ielādē...
  2. 10.07.2011 13:34

    Saskaņa ar prognozēm - Z Kurzemē, pa druskai sāks līt R krastos jau šās dienas izskaņā, pirms nākamās pusnakts... manīsim. Pamatrakstā papildinājums: vakarā...

    Ielādē...
  3. 10.07.2011 21:20

    Vispār ar "vienu aci" lūkojos uz Īslandes vulkānu aktivitāti - saite šajā vietā .

    Ielādē...
  4. 10.07.2011 21:28

    Man Liepājnieki teica, ka kaut kas pērkonam līdzīgs bijis.. bet izčākstējis.
    Kaut kāda info par vulkāniem šajā lapā.. laikam uzspiežot uz valsts un attiecīgā vulkāna bija vērojama aktivitāte vai kas tāds, senāk esmu skatījies.

    Ielādē...
    1. 10.07.2011 21:41

      Pilnīgi iespējams par pērkoniem Liepājā, jo tūdaļ pēc pusdienas tur bija šaura nokrišņu josla...

      Ielādē...