Uz īsu brīdi anticiklona ietekmē

Uz īsu brīdi anticiklona ietekmē

Šodiena būs pēdējā diena aizejošā ciklona ietekmē, kad valsts autrumu daļā saglabāsies lietusgāzes. Valsts teritoriju tās atstās, kā arī izzudīs, naktī uz svētdienu. Aizvadītajās dienās nokrišņu sadalījums ir bijis visai nevienmērīgs - ja atceramies ilgstošās un spēcīgās lietusgāzes Ventspilī 1.septembrī. Vakar nokrišņi pārstaigāja plašāku valsts daļu, bet citviet, tuvāk Rīgas jūras līcim, nokrišņu nebija nemaz.

Šī nakts Kurzemē bija visai dzestra, piekrastē gaisa temperatūra pēc "Latvijas valsts ceļu" datiem nokritās līdz +8 C. Pa dienu Kurzemē lielākoties būs skaidrs, gaiss iesils līdz +19 C. Apskatot modeļu prognozes uz priekšdienām, gaisa temperatūra dienā par dažiem grādiem paaugstināsies. Vietās, kur iepriekšējās dienās lija un nebija siltāks par +14 C, nākamās dienas liksies ļoti vasarīgas. Jāsaka gan, ka prieki nebūs ilgi...

Īsumā: svētdiena visai saulaina, naktī uz pirmdienu gaiss atdzisīs zem +9 C. Pirmdiena salīdzinājumā ar svētdienu par kādu grādu siltāka, līdz +23 C, pārsvarā skaidrs laiks. Otrdien pietuvosies nokrišņu mākoņi, līs - līdz ceturtdienai gaiss joprojām ap +19 C, pēc tam, iespējams, paliks nedaudz vēsāks, līdzīgi kā aizvadītajā nedēļā.

Nākamā diennakts kopumā būs visai saulaina, vairāk mākoņu saglabāsies valsts austrumu daļā. Šodien pūtīs R, ZR vējš, naktī Kurzemē tas iegriezīsies no D, DA. Pēc LHMT modeļa, rīta stundās Vidzemes piekrastē, kā arī Kurzemes centrālajā daļā dominēs bezvējš. Zem skaidrām debesīm strauji pazemināsies gaisa temperatūra - agri no rīta Kurzemē vietām iespējami pat +4 C. Kopumā visā valstī +7 ... +12 C.

Svētdien gaidāms mainīga virziena vējš, pārsvarā gan tas būs no D, DA puses (valsts austrumu daļā Z, ZR vējš). Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18 ... +22 C. Nokrišņu iespējamība neliela. Nakts uz pirmdienu atkal būs visai dzestra.

Pirmdien saglabāsies D, DA vējš, debesis pārsvarā būs skaidras. Gaisa temperatūra +18 ... +23 C. Naktī uz otrdienu Latvijai no DR pietuvosies zema spiediena apgabals, līs lietus, tādēļ nakts būs salīdzinoši siltāka, vismaz Kurzemē un Zemgalē. Dienā lietus zona šķērsos visu valsts teritoriju virzienā uz austrumiem, ziemeļaustrumiem. Vējš iegriezīsies no R, DR, piekrastē vējš būs mēreni stiprs līdz brāzmains.

Trešdien D, DR vējš. Pēcpusdienā, sākot no Kurzemes, prognozēts neliels lietus. Pārējā valsts daļā nokrišņi gaidāmi naktī uz ceturtdienu. ECMWF modelis Kurzemē šobrīd paredz vēja brāzmas līdz 16 m/s.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.09.2011 01:12

    Man vakars mierīgs, diezgan ilgi bija silts (šovakar nolēmu pastaigāties un izbaudīt, iespējams, šī gada no atlikušajām siltāko dienu - laiks bija lielisks!). Vēlāk grādi pamazām gan uz leju kritās, šobrīd +12,6*C.
    Kaut gan reizi (ja nemaldos, 1994.g.) pat 10. oktobrī esmu konstatējis +22... :)
    Tā kā ceru, ka atvasara vēl nāks! :)

    Ielādē...
  2. 06.09.2011 10:24

    Labdien, +12 naktī un jau pēc 3:00 sāka nomākties, naktī vējelīgs joprojām. "Pērkona detektors" arī tad mēreni vārījās, bet vizuāli nekādu zibeņošanu nemanīju. Patreiz sāk smidzināt lietus... nekas tāds sevišķs. Patreiz +15, un jau DR vējš 2-3m/s.

    Ielādē...
  3. 06.09.2011 12:04

    Starp citu vulkāns katla paliek arvien aktīvāks. Vai tik šogad nebūs arī izvirdums.

    Ielādē...
    1. 06.09.2011 12:50

      Ja paraujas Katla vaļā, tad gaisa piesārņojums ir kādas 6-10x lielāks kā 2010. gada pavasarī, kad izvirda Ejafjulakuls. Lai gan - izvirdumi arīdzan ir dažādas intensitātes.

      Ielādē...
      1. 06.09.2011 13:04

        LAKI apmēru izvirduma atkārtojums(14km^3), gan laikam nedraud. Bet dēļ lielā ledus daudzuma vulkāns var būt explozīvs, kurš pelnus uzmet daudz augstāk kā Eyjafjallajökull. Tiesa šķiet pelnu struktūra var būt cita, un tie ātrak nosēstos. Bet vēl paliek sēra dioksīds.
        Tiesa šķiet ap 930 gadu esot bijais katla bija izvirduma ap 20 km^3, kas būtu 60-100 reizes vairāk kā Eyjafjallajökull. Ties 18km^3 šķiet bija magma.

        Ielādē...
  4. 06.09.2011 10:29

    Pa laikam spēcīgi līst lietus.. varbūt sāks sēnes augt, savādāk jau kādu nedēļu sausums :)

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      06.09.2011 13:36

      Nupat sāka pilināt.Arī vajadzētu pamatīgu gāzienu.Zeme jau sausa.Līdz pusdienām,diena bija saulaina un silta.

      Ielādē...