Laika apstākļi 2012. gada Jāņu dienās

Laika apstākļi 2012. gada Jāņu dienās

Tādi nu mums reiz Jāņu laiks 2012. gadā bija. Bija precizētas prognozes un nu jau aizvadīto Jāņu dienu laika apstākļu pārskats. Ir kādas piezīmes rakstu noapaļojot.

Raksts pabeigts 24. jūnijā plkst. 22:00. 

Laika apstākļu pārskats 2012. gada Līgo un Jāņu dienās.

Varbūt izskaņā - kādas vispārējās piezīmes... Jāņu laiks aizritējis. Gala variantā sanācis - Līgu diena iesākumā bija ar nokrišņiem uz aukstās frontes, kam dienas otrajā pusē sekoja brāzmaini vēji Kurzemē un Z-Vidzemē. Jāņu nakts jau mierīgāka, lai gan Latvijas ZA pusē mākoņainība netrūka arī ugunskuru brīžos. Bet Jāņu dienā - bija konvektīvi gubu un gubu-lietus mākoņi, kas centrā plus DA rajonos nesa vietām lietusgāzes un pa kādam pērkonam. Pret vakaru uz dažām stundām Kurzemē laiks skaidrojās, pirms nāk šurp jau nākamais ciklons. 

Un otrā piezīme - tā arī sanācis: tās meteo prognozes nostabilizējas tikai trīs dienas iepriekš pirms konkrētās dienas, šajā gadījumā pirms Jāņu laika. Vēl viens pierādījums - gari meteo nākotnes redzējumi: ir tikai spēle ar prātu. Un medijiem - tikai reitingu celšanai, nekam vairāk. Vai ne?

*24.6.2012., plkst. 22:00

INGELORE ciklons reizē ar Jāņu dienas izskaņu- pamet Latviju. Aizvelkot līdzi arī pēdējos mākoņus, kas vakarā vēl ir Vidzemes A pusē un Latgalē. Latvijā uz brīdi laiks nomierinās. Taču jau no DR puses mums nāk KATARZYNA ciklona fronte, kas nes sevī lielu daudzumu nokrišņu. Vakars daļā Latvijas vēl ir mierīgs, bet ko teiksim naktī jau "ārpus" Jāņu dienu ritējuma?

*24.6.2012., plkst. 15:30

Dienas vidū tomēr INGELORE ciklons ar centu virzās uz Krievijas Ļeņingradas (ar pilsētu Sanktpēterburgu centrā) apgabalu. Līdzi velkas arī mākoņi ar nokrišņiem. No rīta palija tie Kurzemē, bet pusdienās maksimālie cb padebeši ir gar visu Daugavas tecējumu jeb centrā plus DA apgabalos. Kur notiek arī nelieli negaisi. Kurzemē uz kādu brīdi laiks nomierinās, tomēr ... tikai uz brīdi. Jo ar savu "spalvu" mākoņu klājienu no DR puses nāk JEANNETE - KATARZYNA ciklonu sistēma. Kas nesīs jaunus nokrišņus sākot jau ar nākamo nakti. Vidzemē arī šajā pusdienas laikā saglabājas ievērojama mākoņainība, drusku spirgts DR-R vējš, smidzinoši vai nelieli nokrišņi (kurus vēl līdz dienas beigām nomainīs lielāki mākoņi ar masīvākiem lietus lējieniem).

*24.6.2012., plkst. 10:00

Nakts, šķiet pagāja visur pie mērenas mākoņainība, vējš bija lielākais Vidzemes pusē, lietus praktiski nebija nekur (palabojiet- ja kļūdos...). Rītā pie konvekcijas palielinās mākoņu sega visā Latvijā. INGELORE ciklona centrs atrodas virs Igaunijas Z daļas. Attiecīgi tā D daļā pie mums ir R vējš, kas "uz" dienas laiku atkal nedaudz pastiprināsies. Sasniedzot 10 un vairāk m/s dažās R piekrastēs. Mākoņu sega Jāņu dienas otrajā pusē samazināsies (vismaz R pusē), tomēr daļā novados iespējamas lietusbrāzmas. Kas zina- arī kāds negaisinš? Gaisa temperatūra patreiz mēreni pavēselīga, tāda arī dienā būs...

*23.6.2012., plkst. 21:00

Vakarā pirms Jāņu nakts - situācija visai interesanta. Beidzot INGELORE ciklons "parādīja" mums savu centru. Un tas ir pavisam netālu no Latvijas - Baltijas jūrā pie Igaunijas R krastiem. Turklāt izskatās - mazkustīgs. Tamdēļ ar spirgriem R vējiem pie mums turpina iepumpēties mākoņainība, kas gan pavisam "slinki" gan cenšas izkliedēties pie Latvijas D robežām. Mūsu kaimiņiem lietuviešiem debesis ir pavisam saulainas, tostarp arī kāds mini-negaiss pārstaigā leišu zemi. Mums šis ciklons centrs "uz" nakti formē jaunu nokrišņu zonu, kas skars Z-Kurzemi un nedaudz vēlāk naktī arī Z-Vidzemi. Tātad: Jāņu nakts - mēreni vējaina, Z daļā vairāk ticamība nokrišņiem. Pārējā Latvijā - ja arī mākoņainība paklīdīs - tomēr pilnīgi skaidras debesis gaidāmajā Jāņu naktī nav gaidāmas. Vienlaikus no R puses tuvojas jauna "gabalainu" mākoņu zona, kas gan tumšajās stundās nonāks vien Kurzemes R piekrastē,... 

*23.6.2012., plkst. 15:00

Pusdienas laikā šī fronte jūtami pavirzījusies uz Latvijas ZA malu. Pirms tās aizvien lielāki lietusgāzieni un D-DA vējš, arīdzan gaisa temperatūra siltāka - līdz +21+22... Tai pašā laikā uz DR no frontes ir spirgtāks DR-R vējš, kas jau dzenā plānāku mākoņu segu. Gaiss vēsāks, Kurzemē grādi vien ap +13+15, A pusē pa kādam grādam drusku siltāks. Vējš daudzviet, pārsvarā R daļā- sasniedz 12-17m/s. Aiz frontes vietām ir smidzinoši nokrišņi. Tomēr "aiz-frontes" mākoņi nesteidzas izklīst, virs Baltijas jūras arī šajā pusē veidojas kādi lielāki mākoņi, kas vēl līdz Līgu dienas beigām atnesīs pa kādai lietusbrāzmai.

*23.6.2012., plkst. 09:00.

Līgo dienas rītā INGELORE ciklona nokrišņu fronte saglabājas virs visas Latvijas. Turklāt pat fronte sadala Latviju divās daļās. Frontes līnija ir virzienā no Ventspils pievārtes līdz Zemgales vidienes D robežai. Uz Z-ZA pusi no frontes ir pabiezāki mākoņi, kur lietus brāzmas notiek. Tās pamatā rītā ir tātad centrālos rajonos un Vidzemes R pusē. Šinī frontes pusē valda arī neliels DA-D vējš. Tajā pašā laikā Kurzemes DR pusē, otrā pusē šīs frontes vējš jau iegriežas no R puses- kļūst spirgtāks. Lai gan mākoņainība saglabājas, tomēr skaidrās debess "teritorija" mums no tās puses tuvojas. Šeit nokrišņi vairs nav.

================

Vispirms precizētas prognozes par gaidāmo 23. un 24. jūnijā (jaunākās augstāk).

* Rakstīts 22.6.12., 22:00: pēdējā prognoze pirms Zaļajām dienām... Patreiz "redzas" īsumā: 23. jūnijs pārsvarā lietains, Jāņu naktī vietā nedaudz līs, 24. jūnijā īslaicīgas lietusbrāzmas caur spirgtiem R vējiem. Tātad, 23. jūnija diennakts lielākā daļā - ievērojama mākoņainība. Jau naktī daudzviet līs, pārsvarā nelielos daudzumos, lai gan nav izslēdzama iespēja izveidoties kādai lietusgāzei. Bez nokrišņiem vien Latvijas Z novadi. Dienā nokrišņi lielāki, tomēr to zona pakāpeniski pārvietosies uz Vidzemi. Aiz nokrišņu frontes iegriezīsies R vējš, kas padzenās mākoņus. Un pret vakaru uzspīdēs arī saule.  Gaisa temperatūra dienā - mērena, maksimums +21+23. Jāņu naktī - saglabājoties mērenam R vējam, pa debesīm dzenāsies padebeši, kas gan tādus īpašus nokrišņus nenesīs. Tomēr nedaudz līs Jāņu nakts sākumā Vidzemes pusē. Naktī gaiss atdzisīs līdz +8+13 grādiem. Jāņu dienā jau aiz frontes saradīsies īslaicīgi lietusmākoņi, kas vēl spirgtāka R vējā (piekrastēs iespējamas brāzmas 15-18m/s) dzenāsies ātri pāri debesīm. Dienā gaiss iesils atkal ne vairāk par +21+23 grādiem. Pašā vakarā no DR puses jau JEANNETTE ciklons nāks ar jaunu nokrišņu porciju...

* Rakstīts 22.6.12., 09:00: prognozes pamazām precizējas... īsumā - Līgas būs jūtami lietainas, Jāņu nakts daļēji ar nokrišņiem, Jāņu dienā vēlreiz samērā lietains. 23. jūnijā pie mums būs aizkavējusies frontes ar lietus nokrišņiem. Gaišajās stundās līs daudzviet Latvijā, vietām stipri. Ticami arī kādi negaisi. Tomēr dienas izskaņā nokrišņi aizvirzīsies vairāk uz Latvijas Z daļu (Z-Kurzemi, Z-Vidzemi). Jāņu naktī lietus brāzmu intensitāte samazināsies, tomēr Z-Vidzemē un vietām arī Kurzemē tās saglabāsies. Jāņu dienā - aiz frontes atkal saradīsies konvektīvi mākoņi, kas dos jaunus nokrišņus visā Latvijā. Tos pavadīs spirgts R vējš, piekrastēs līdz 10-12-13m/s.  Gaisa temperatūra abās dienās mērena, diezin vai vairāk par +21+23. Jāņu nakts - būs mēreni silta, visur virs +12+15 grādiem.

* 21.6.12., 24:00: abas Zaļās dienas jūtami lietainas, nakts starp tām - lielā pārsvarā bez nokrišņiem. Vēl no 22. jūnija dienas otrās puses - JEANNETTE ciklona pirmā fronte sāks uzdarboties pie Latvijas D robežām, nakts un sekojošā Līgu diena - ar lietu valsts lielākajā daļā. Nokrišņu zona līdz Jāņu nakts sākumam aizies uz Z-Vidzemi. Kur nelielas lietusbrāzmas turpināsies arī ugunskuru naktī, lietus epizodiski iespējams šai laikā arī dažviet citur. Piemēram, dažos Kurzemes novados. Tomēr 24. jūnija dienā - lietusmākoņi atkal pārņems visu Latviju. Lietus brāzmas būs no konvektīviem mākoņiem un īslaicīga rakstura. Gaisa temperatūra 23.06. dienā līdz +23+24,  jau nākamajā dienā - par dažiem grādiem vēsāks. Un arī nedaudz spirgts (kā jau ciklona aizmugurē) R vējš Jāņu dienā zēģelēsies. Piekrastēs līdz kādiem 12-15m/s.

* 21.6.12., 10:00: īsumā - abas Zaļās dienas lietainas, naktī starp tām nokrišņi jūtami mazāk.  Mūsu apkārtnē būs neliels ciklons ar auksto fronti. Tātad, jau no 22. jūnija pievakares- pie mums dažādas intensitātes lietus nokrišņi. Ticami ar negaisiem. Tie Latvijas lielākā daļā arī naktī uz 23. jūniju un līdz vēlai pievakarei sekojošās dienas laikā. Visu laiku: ticami ar negaisiem. Dienā, saulainākās vietās (kas Vidzemes ZA daļā) līdz +24+25, zem mākoņiem par pāris grādiem mazāk. Dienā neliels DA-A vējš. Jāņu naktī nokrišņi mazāk, mākoņainība saglabāsies. Gaisa temperatūra caurmērā +8+12 grādi, un bezvējš. Nelielāki lietus lējieni iespējami Vidzemē, Latgalē. Jāņu dienā - atkal jauni mākoņi ar mērenām lietusbrāzmām atkal gandrīz visā Latvijā. Dienā arī drusku spirgtāks R vējš, kas arī visumā nekur netraucēs. Gaisa temperatūra nedaudz vēsāka, salīdzinot ar Līgu dienu.

* 20.6.12., 21:00: īsajā versijā - lietus 42 stundas visā Latvijā no 48. Patreiz izskatās: mūsu valstī valdīs mazkustīgs ciklons starp diviem antcikloniem. Vairāk vai mazāk līs visā valstī, izņemot 23. jūnija dienas sākumu Vidzemē, un pašas 24. jūnija dienas izskaņu visā Latvijā. Tā vai citādi, nāksies lietot lietus apģērbu un apavu aksesuārus arī Jāņu naktī. Gaisa temperatūra dienās mērena līdz +21+23, vējš neliels- Līgās vispirms no D-DA puses, Jāņos drusku spirgtāks R-ZR.

* 20.6.12., 09:00: neliels ciklons ar fronti virzīsies pāri Latvijai no DR puses ZA virzienā. 23. jūnijā jau no nakts stundām - Latvijas R daļā visai spēcīgi nokrišņi, tostarp pērkona lietusgāzes. Nokrišņi dienas laikā pārstaigās Latvijas lielāko daļu. Līdz vakaram tie vairāk turpinās līt Vidzemē. Latvijas A pusē priekšpusdienā DA vējš, kamēr Kurzemē no pusdienām sākot - spirgts (vietām līdz 10m/s un varbūt vēl maķenīt vairāk) R-ZR pūtiens. Gaisa temperatūra pirms frontes dienas pirmajā pusē Latvijas A -mos līdz +25, kamēr tai pašā laikā Kurzemē aiz frontes - ne vairāk par +17+21. Arī Jāņu naktī Latvijas ZA rajonos nokrišņi turpināsies, kamār Latgales D daļā, centrā, un Kurzemē tie maz ticami. Jāņu dienā - nelielas lietusbrāzmas Vidzemes A daļā un Latgalē.  R vējš jau visā valstī, un gaisa grādi viscaur maksimumā ne vairāk par +22+23.

* 19.6.12., 20:50: tagad prognozes ir - 23. jūnijs lietains, Jāņu nakts sausa, Jāņu diena - drusku lietaina. Precīzāk, 23. jūnijā sākot ar pusnakti un no Kurzemes puses - virzīsies nokrišņu (un ticami negaisu) fronte. Tā Līgu dienas garumā dos lietainos laika apstākļus valsts lielākā daļā. Pirms frontes centrā DA-D vējš un gaisa temperatūra Latvijas austrumu pusē līdz +23+24. Kurzemē jau no priekšpusdienas drusku spirgtāks R vējš, un gaisa grādi vēsāki. Robežās +18+21. Fronte Līgu dienu izkaņā izsīks pie A robežām. Naktī pastiprināsies neliels anticiklons, un ir cerība- visā Latvijā ugunskuri Jāņu naktī kurēsies bez lietus lāšu klātbūtnes. Jāņu dienā - vietām nelieli konvektīvi mākoņi, un šur tur nokrišņu brāzmas. Piejūras novados- debesis gandrīz skaidras. Dienā visā valstī gaiss ne vairāk par +21+22 iesils, visā valstī R-ZR vējš, kas Z-Kurzemes piekrastēs varētu būt nedaudz brāzmains.

* 19.6.12., 11:20: uz reiz jāsaka - bez lietus neiztiksim. 23. jūnijā neliels ciklons ar centru tuvu Latvijai. Valsts lielākajā daļā (izņemot Kurzemes pašus DR un Vidzemes A pusi) neliels līdz mērens lietus ar iespējamiem negaisiem. Dienas izskaņā lietus zona aizies uz Vidzemi. Naktī uz 24. jūniju- nedaudz līs pie valsts A robežām. Bet sākot ar Jāņu dienas agru rītu- jauna fronte no DR puses nāks uz Latviju, dienā pat visai spēcīgi līs Kurzemē un centrā. Šī fronte arīdzan aizies līdz dienas beigām pie A robežām. Gaisa temperatūra abās dienās mērena, dienas stundās līdz +21+23 grādiem. Vējš pārsvarā neliels, vien 23. jūnijā pēcpusdienā dažās piekrastēs no R puses līdz kādiem 10-12m/s. 24. jūnijā spirgts DR vējš tāpat līdz 10m/s Z-Kurzemes piekrastēs.

* 18.6.12., 20:20: joprojām - redzējums tas pats - oklūzijas fronte ar nokrišņiem (un negaisiem) starp 2 anticikloniem. Tā 23. un 24. jūnijā ļoti lēnām virzīsies pāri Latvijai no DR puses ZA virzienā. Un "kā aptiekā", tā sāks savu ceļu no Kurzemes R puses Līgu dienas sākumā un pabeigs Jāņu dienu pašā izskaņā austrumos. Tamdēļ nav grūti iedomāties - Jāņu naktī lietainākā zona būs pārsvarā centrālos rajonos. Un vēlreiz: Līgas vairāk lietainas Kurzemē,  Vidzeme un Latgale bez nokrišņiem. Bet Jāņos viss pretēji - austrumi vairāk lietaini, rietumi bez nokrišņiem. Pirms frontes uz austrumie tīri siltīgs, D-DA rajonos 23. jūnijā līdz +27, Jāņos kopējais fons temperatūru fons jau vēsāks. Vējš abās dienās neliels, Vidzemē, Latgalē no DA-D puses, Kurzemē no R-ZR puses. Nu tā...

* 18.6.12., 9:00: kopumā abās dienās paredzams - pāri mums no DR puses ies neliela oklūzijas fronte starp diviem ne sevišķi spēcīgiem anticikloniem. Frontes nokrišņi sāksies 23. jūnijā Kurzemes DR daļā, dienas laikā aizņems Latvijas lielāko daļu, bet vakarā  fronte gaidāma jau Latvijas A daļā. Taču nokrišņi nelieli, no izolētiem mākoņiem. Visai ticami- ar pērkoniem. Nakts uz 24. jūniju - nokrišņi turpināsies, taču mazākā mērā un vietām pie Latvijas A robežām. Tātad, naktī daudzviet arī pie skaidrām debesīm..., tiesa - zālē būs "rasa" no iepriekšējās dienas lējieniem. 24. jūnija dienā - īslaicīgie nokrišņi atkal palielināsies uz konvekcijas rēķina. Bet- līdzīgi kā iepriekšējā: tie īslaicīgi, pārsvarā ne sevišķi spēcigi, vairāk centrā un Vidzemē. Gaisa temperatūra - mēreni silta, Kurzemē līdz +21+22, D robežās un austrumos līdz +23+25. Abās dienās R-ZR vējš neliels 1-2m/s. Naktī uz 24. jūniju: ticami, ka bezvējš - bet dzestrīgs, vietām gaiss atdzisīs līdz +8+9.

Turpinājums no pirmās daļas - caur agrīnām prognozēm.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 19.06.2012 10:48

    :(-māki Tu iepriecināt,Rīgā būs īsts gāziens.

    Ielādē...
    1. 19.06.2012 11:56

      Prognozes var mainīties līdz pat pēdējam brīdim...

      Ielādē...
      1. 19.06.2012 12:01

        Jaunais Mērfija likums-sliktās prognozes piepildās vienmēr un tieši tur kur prognozēts:)

        Ielādē...