Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.10.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.10.13.)

Nedēļa aizgājusi.  Visas dienas bija mazkustīgi laika apstākļi. Līdz ceturtdienai dažas nelielas frontes nesa apmākušās debesis un nelielus/smidzinošus nokrišņus. Nedēļas sākumā ciklona siltajā sektorā bija vērojams siltums, vietām cietzemē (un arī Rīgā) līdz +16+17. Sākot ar piektdienu: no ZR puses progresēja anticiklons. Tā A jeb aukstajā malā pie mums ieplūda vēsāks gaiss. Naktī dažviet - atkal tālāk no jūras - bija vērojams neliels sals. Dienās: samērā saulains un mēreni silts.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

================

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 13.10.13.

  

Esam MARCELA anticiklona DA malā. Mums gandrīz skaidras debesis, vēsa nakts un rīts. Piejūrā daudzviet miglas. Dienā gandrīz visur saulains.

Sestdiena, 12.10.13.

Anticiklons pie mums dzen vēsāku gaisu no Skandināvijas. Tomēr gaisa masa vēl ir samērā silta, un pēc dzestra rīta seko vēl salīdzinoši silta un saulaina diena. 

Piektdiena, 11.10.13.

Pelēkais miera periods šobrīd noslēdzies... Pēc vienas no pēdējām siltajām naktīm rīts daudzviet ar biezu miglu. Dienā salīdzinoši daudz saules ar lēnu vēju, sasniegts vismaz viens jauns šīs dienas siltuma rekords. Tomēr pēcpusdienā, iegriežoties Z, ZA vējam, temperatūra pazeminās. No Skandināvijas sāk ieplūst vēsāks gaiss, kas skaidrākās naktīs var rezultēties ar negatīvām gaisa temperatūrām. 

Ceturtdiena, 10.10.13.

Turpinās lēna gaisa plūsma no DR puses. Debesis daudzviet apmākušās, A-rajonos ik pa laikam vairāk uzspīd saule. Centrālajos rajonos un Vidzemē pa laikam uzrasina neliels lietus. Siltā gaisa plūsma nodrošina +12 ... +16 grādus augstu gaisa temperatūru.

Trešdiena, 9.10.13.

Debesis joprojām apmākušās, brāzmains vējš, kas gaiņā krāsainās rudens lapas, rudenīgi silts gaiss. Turpinās mēreni siltā gaisa plūsma no DR puses. Dažviet sīki, smidzinoši nokrišņi.

Otrdiena, 8.10.13.

Jauns ciklons tuvojas mums no Atlantijas okeāna. Tas vēl patreiz ir uz R no Norvēģijas, bet turpina savu gaitu ZA virzienā. Pēc visa spriežot, tas aizies mums garām patālu uz Z no Latvijas. Mums trāpīsies tā siltais sektors. Siltā fronte ar mākoņainību, mitru gaisu un vietām smidzinošiem nokrišņiem... Siltums turpinās.

Pirmdiena, 7.10.13.

 

Fronte no Z puses nedaudz pietuvinās Latvijai. Mums mākoņains, dienas otrajā pusē daudzviet smidzina. Vietām nedaudz spirgts R vējš. Viss: uz samērā siltas dienas fona.

================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.10.2013 08:56

    Šonakt ap diviem bija kārtīgi uzsalis (cik noderīgi, kad mājā kucēns, kurš dažādos interesantos laikos prasās ārā...), ap sešiem -1, ap septiņiem rāda +0, bet zeme balta vēl joprojām. Kur zilas debesis, tur skaidrs, kur mākonis, tas līdz zemei veido biezus miglas vālus. Saulīte izlīda, bet šobrīd atkal paslēpusies. Vēl pēdējais zelts kokos karājas, drīz jau būs cauri.

    Ielādē...