Aktuālā situācija (nedēļa līdz 14.6.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 14.6.15.)

Nedēļa aizgājusi.  Visas nedēļas garumā pamatā valdīja XENIA anticiklons. Nedēļas pirmajā pusē līdz trešdienai- bija mēreni vēss laiks anticiklona Z malā. Pavēss gaiss ieceļoja no Atlantijas okeāna reizē ar ZR-R vējiem. Bet, sākot ar ceturtdienu- kad nokļuvām anticiklona jau siltajā R malā, gaisa temperatūta pieauga, un svētdien pirms aukstās frontes dienā gaiss uzsila līdz +25+27. Svētdien aukstā fronte ar nelieliem līdz mēreniem nokrišņiem atkal atnesa pavēsāku gaisu. Latvijā iestājies mitruma deficīts jeb sausums, kas turpinās arī pēc šīs aukstās frontes.  

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 14.6.15.

Aukstā fronte ar nelieliem līdz mēreniem nokrišņiem pārskrēja visu Latviju ZA virzienā. Uzlija, bet esošo sausumu gan tas nemazināja. Frontes laikā gaisa temperatūra pazeminājās no +25+27 uz +15+17 grādiem. 

Sestdiena, 13.6.15.

Miniciklons virs Latvijas- priekšpusdiena, kad bija makoņains un dažos Zemgales un A novados pat nedaudz uzlija. Dienas otraja pusē neliels augsta spiediena atzars - atkal deve mierīgu, siltu laiku ar "laba laika" padebesiem, kas pret vakaru izklīda. 

Piektdiena, 12.6.15.

XENIA anticiklona ZR malā ar D vējiem pie mums ieplūst vēl siltāks gaiss. Vasara ir klāt. Vasaras sajūtas darina visā Latvijā saules gaisma, kas mijas ar maziem "laba laika" mākonīšiem. 

Ceturtdiena, 11.6.15.

Esam XENIA anticiklona Z malā. Pie mums mierīgs, samērā saulains laiks. Virs cietzemes ir "laba laika" gubumākoņi, kas A pierobežā gan sabiezē līdz nelieliem lietus padebešiem. Turpinās R vējš, kas neļauj gaisam parlieku iesilt, vienlaikus pastiprinās sausums visā Latvijā. 

Trešdiena, 10.6.15.

Pamatā saglabājoties augsta spiediena atzaram pie mums- pie vakara virs Latvijas ir neliela fronte bez nokrišņiem, bet ar īslaicīgu vēja pastiprināšanos. Dienas rītā - zem skaidrām debesīm: daudzviet mērena stipruma salnas zāles virskārtā. 

Otrdiena, 9.6.15.

Augsta spiediena atzarā - pie mums aizvien ir saulains, lai arī ne pārāk silts laiks. Debesīs vien "laba laika" mākoņainība. 

Pirmdiena, 8.6.15.

Esam XENIA anticiklona tālā ZA malā. Gaisa spiediens pieaug, un tamdēļ it attiecīgie laika apstākļi- saulains rītā un vakarā, bet dienā ir "laba laika" mākoņainība. No D puses pietuvinājusies negaisu fronte, kas gan līdz Baltijai vēl īsti neatnāk- pie DA-D horizontiem redzama "spalvu" mākoņainība. Reizē ar R vējiem pie mums turpina ieplūst ne visai silts gaiss, ir mērena vasaras diena. 

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.06.2015 08:10

    Vakardienas ''lietus'' neatstāja nekādus mērījumus meteostacijas rādījumos.Rīts mēreni silts un mākoņains.

    Ielādē...
  2. 15.06.2015 10:27

    Dažreizs es nesaprotu "Maikla" tvitera ierakstus līdz galam nav no strādāts, kaut vai tvīts par zemo Saules uzliesmojumu ietekmi uz klimata izmaiņām.. izlasot saitē spaceweather.com var secināt, palielinās X -Ray kosmiskās radiācijas līmenis :(( ir ko aizdomāties..

    Ielādē...