Aktuālā situācija (nedēļa līdz 19.6.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 19.6.16.)

Nedēļa aizgājusi. Divi cikloni pabija Latvijā. Pirmdien gan vēl ir neliels augsta spiediena atzars, kas deva skaidras debesis ar merenu siltumu. Otrdien nāca ciklons no DA puses ar mākoņainību, nokrišņi gan vēl izpaliek. Trešdien ciklons ar visai aktīvu silto fronti- daudzviet deva lietus gāzes, vietām A daļā un arī Rīgā ar nelieliem negaisiem. Ceturtdien augsta spiediena atzars- un laiks visai mierīgs. Piektdien no D puses nāca aktīvs ciklons, kas "uz" siltās frontes atkal daudzviet, galvenokārt Latvijas centrālos novados, nesa lietusgāzes. Piektdienas vakarā uz Latviju atnāca izlijuši negaisi, pirms pusnakts spēcīgāks pērkona mākonis bija Kurzemē. Sestdien- ciklona D malā bija specīgs vējš, kas robežojās ar nelielu vētru. Vējš daudzviet lauza atsevišķus kokus, daudzām mājsaimniecībām bija elektrības padeves traucējumi. Svētdien- nelielā anticiklonā laiks atkal nomierinājās, debesīs bija vien "laba laika" mākoņi. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------

Iepriekšējās dienās 

Svētdiena, 19.6.16.

Nelielā anticiklona- debesis gandrīz skaidras. Arī gaisa temperatūra pamazām - pēc iepriekšējo dienu spraigā cikloba- iesilst. 

Sestdiena, 18.6.16.

Ciklonam aizejot - daudzviet Latvijā bija vērojams brāzmains vējš, kas radīja elektrības padeves traucējumus, gan daudzviet lauza kokus. Dienas laikā vējš pierima. Arī lietusbrāzmas priekšpusdienā samazinājās un izbeidzās. Un vakarā augsta spiediena atzara iespaidā- laiks skaidrojās. 

Piektdiena, 17.6.16.

Aktīvs ciklons nesa priekšpusdienā lietusgāzes un vakarā ar negaisus dažviet Latvijā. Negaisi vairāk bija DA-A novados, vēlā vakarā pērkona mākonis bija Kurzemes vidienē. 

Ceturtdiena, 16.6.16.

Neliels augsta spiediena apgabals deva mums nosacīti mierīgas debesis, bet no D puses pakāpeniski tuvojās ciklons. Jau ap pusnakti dažviet Latvijā uzlija. 

Trešdiena, 15.6.16.

Ciklons ar nokrišņiem virzās pari Latvijai no DA puses ZR virzienā. Dienas otrajā pusē līst daudzviet, vietām stipri. Latvijas A pusē un arī Rīgā vērojami nelieli negaisi. 

Otrdiena, 14.6.16.

Anticiklons Latvijas tuvumā pavājinās, tas dodas prom Z virzienā. No D puses tuvojas frontāli mākoņi, Latvijā pakāpeniski apmācās. Lai gan nokrišņi šajā dienā izpaliek. Reizē ar DA vējiem - pie mums ir mērens siltums, kas atkal atgādina vasaru. 

Pirmdiena, 13.6.16. 

Anticiklokloms visā Latvijā nes samērā saulainas debesis. Pie ZR vējiem gan vēl ir mēreni vēss. Bet par nākamajām pārmaiņām liecina jauna mākoņainība vakarā, kas nāk no D-DR puses. 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 21.06.2016 09:42

    Paldies visiem par apsveikumiem! :)

    Ielādē...
  2. 21.06.2016 15:41

    Rīgas Z daļa, šķiet, tuvojas negaiss, D pamale zila...

    15:54: Tikko ziņoja, Rīgas D ielas jau pludo no gāziena, grūtības pabraukt ar auto.

    Ielādē...