"Gads bez pavasara" - tieši neraksturīgā siltuma dēļ, kas valdīja maija mēnesī, un salīdzinoši ilgās ziemas rezultātā, pašreizējais 2013.gads iemantojis šādu raksturojumu.

Gaisa temperatūra dienas laikā atsevišķās dienās vairāk bija atbilstoša jūlija mēnesim (+28 ... +31 C), daudzviet tika novērots pērkona negaiss ar no tā izrietošajām sekām. Piemēram, 18.maijā Irbes jūras šaurumā nokrišņu daudzums sasniedza 106 mm jeb vairāk kā 300% no mēneša normas. Šajā pašā datumā atsevišķi krusas graudi Rīgā sasniedza visnotaļ ievērojamu izmēru - 3 cm diametrā. Kā jau tas bieži ir raksturīgs šādos laikapstākļos, nokrišņu sadalījums bija nevienmērīgs - kamēr citviet lietus novērots gandrīz katru dienu, citviet to nav bijis vispār.

18. un 19.maijā tika sasniegti vairāki karstuma rekordi, pamatā gaisa temperatūrai pārsniedzot aizvadītā gadsimta 70.gados uzstādītos temperatūras rādījumus.

Pēc tropiskā perioda gaisa temperatūra pazeminājās, dienā vien nedaudz pārsniedzot 20 grādu robežu (vien 25., 26.maijā dienā nebija siltāks par +20 C). Siltāks laikapstākļu periods pamazām iestājās maija mēneša pēdējās dienās. Līdz ar to, atgriezās arī pērkona negaiss, kas kopumā novērots 9 no 11 maija pēdējās dekādes dienām.

Galerijā apkopotas meteolapa.lv apmeklētāju fotogrāfijas.

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  meteolapa  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 01.06.2013 20:33

    Vispār jau būs jāsaka- "gads ar trešdaļ-pavasari", nepilns mēnesis pēc garās ziemas un līdz 9. maija negaisiem: tomēr būtu uzskatāms par pavasara laika redzējumiem.

    Ielādē...
  2. 01.06.2013 22:01

    Jā, un tomēr skaistā, ziedošā un mainīgā maija otrā puse.:)
    P.S. Prieks, ka 3 manas bildes arī te ir!

    Ielādē...
  3. 02.06.2013 02:20

    Tik vasarīgu maiju es neatceros, citi, kam jautāju, arī ne. To pašu var teikt par nepilnu mēnesi garo pavasari. Bet man šāds laiks maijā tik ļoti patika, ka es būtu tikai priecīgs, ja vasaras sākums maijā kļūtu par normu! :)
    Protams, bez tik garām ziemām kā aizvadītā, un tāpat ceru, ka vasara nebūs pulveri izšāvusi pirms laika, ka būs ilga, gara un karsta vasara! :)
    Bet daba tiešām maijā tik strauji uzziedēja, ka... vienkārši kolosāli! :))

    Ielādē...