Šķiet, kādā komentārā kaut kur pieminēju, ka nesen uzdāvināju sev lētu mājas meteostaciju. Uztaisīju skaistu dubultsienu mājiņu āra devējam, bet tad sasala zeme... Nu tā ir atkal vaļā un beidzot noliku to vietā. Diemžēl neizdevās nolikt pieņemtajā 2 m augstumā, jo tad vajag pavisam citus materiālus (kādu nebija pie rokas) vai arī 4 kājas. No otras puses, mani vairāk interesē tas "augstums", kurā staigāju pats. Detaļu izgatavošana aizņēma dažas stundas, bet visu to sīkumu krāsošana gan bija īsts murgs.

 ·   ·   ·   ·   ·   ·   ·  nav  ·  Nelabojams  ·  Pilnā izmērā
Attēls #1:
  1. 09.12.2016 17:45

    "mani vairāk interesē tas "augstums", kurā staigāju pats"

    Tieši tā. Es neatbalstu 2 m augstumu. Pilnīgi pietiek ar 1,5 m kā Īrijā. Bet kas attiecas uz kastīti, manuprāt, par maz caurumu, jo īstajās kastītēs caurvējš ir spēcīgāks. Tāpat vai obligāti vajadzēja 2 kastītes? Pietiktu ar putuplasta plāksnīti pie griestiem un viss. Kastītes mērķis nav mērīt ēnā, bet gan saulē, tikai pašu termometru pasargājot no tiešas saules. Baidos, ka bez pietiekoša caurvēja termometrs lēnāk reaģēs uz temperatūras izmaiņām, nefiksējot ne Tmin, ne Tmax pilnā mērā. Bet varbūt nemaz nav tik būtiski tie temperatūras pīķi.

    Ielādē...
  2. 09.12.2016 20:34

    Gaisa cirkulācija būs pietiekama. Savulaik esmu daudz visādu termostatu un temperatūras mērīšanas ierīču konstruējis un taisījis laboratorijas vajadzībām un esmu drošs, ka šeitan patiešām tiks izmērīta apkārtējā gaisa, nevis saulē sasiluša termometra temperatūra. Protams, kastīte ar ribotām sienām, kā ir profesionālajām meteostacijām, būtu labāka, bet liela ķēpa tādu izgatavot. Tāpēc paliku pie šķietami sarežģītāka varianta, kas tehniski tomēr ir vieglāk uztaisāms. Par pīķa temperatūrām - tam mērblokam pašam inerce arī ir gana liela, nav jau nekāds "krutais" aparāts.

    Ielādē...