Februāra spelgonis

Februāra spelgonis

Februāra otrajā nedēļā Latvijā turpināsies ziemai raksturīgi laika apstākļi ar mērenu un naktīs arī spēcīgu salu, nokrišņu kopumā būs maz un tie būs lokāli. Virs Skandināvijas esošs anticiklons gādās par lēnu līdz mērenu galvenokārt ZA puses vēju, kas jūtamāk pūtīs nedēļas vidū un no jauna varētu pastiprināties nedēļas izskaņā. 

Pirmdien un otrdien debesis daudzviet aizklās mākoņi, vietām var nedaudz uzsnigt, it īpaši pirmdien Rīgas līča rietumu pusē. Otrdien pēcpusdienā no dienvidiem Latvijai pietuvosies šaura un gara nokrišņu zona, taču prognozes vēsta, ka neliels sniegs no tās iespējams galvenokārt valsts dienvidos, it īpaši Latgalē. Tā kā debesis ar lielu iespējamību segs mākoņu sega, naktīs kļūs siltāks, taču vietās, kur debesis skaidrosies, temperatūra strauji pazemināsies.

Ceturtdien un piektdien ar centru Baltkrievijā un Ukrainā tiek prognozēts aktīvs ciklons, kas centīsies doties uz ziemeļiem, taču sastapsies ar anticiklonu Eiropas ziemeļos un visdrīzāk paliks uz DA no mums. Pašreizējās ECMWF prognozes pieļauj iespēju, ka ciklons piektdien var atnest mērenu snigšanu Latgalē, taču jāatceras, ka tā trajektorija prognozēs vēl vairākkārtīgi mainīsies. Ciklons būs mazkustīgs, tāpēc vietās, kur snigs, sniega sega var pieaugt diezgan būtiski. 

Mēneša vidū GFS pieļauj sala pastiprināšanos, bet ECMWF paredz pāris siltākas dienas. Lai nu kuram no modeļiem izrādīsies taisnība, ziema un aukstuma vilnis turpināsies vēl vismaz visu nākamo nedēļu (kartē raksta beigās attēlota ECMWF prognozētā gaisa temperatūras novirze no normas), taču tas var ievilkties arī vairāk uz mēneša otru pusi, jo šobrīd netiek prognozēts, ka sinoptiskā situācija būtiski mainītos.

  08.02. 09.02. 10.02. 11.02. 12.02. 13.02.
Nakts -10 ... -24 -8 ... -18 -10 ... -26 -8 ... -24 -7 ... -19 -6 ... -20
Diena -6 ... -12 -6 ... -13 -7 ... -16 -7 ... -16 -5 ... -14 -4 ... -12

ECMWF prognozētā temperatūras novirze no normas 6. un 7.nedēļā (https://apps.ecmwf.int/)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.02.2021 00:20

    Vakara gaitā t. nedaudz kāpj, tomēr pagaidām turas stabilos mīnusos, šobrīd -4°C. Labi, ka tā, jo neliela atslodze no bargāka sala noder, bet atkusnis nu it nemaz nav vajadzīgs. Ideāli - līdz pat pavasarim. :)

    Ielādē...
    1. 14.02.2021 09:10

      Ai kā Tev patīk steigties meteolorģiskiem notikumiem pa priekšu !! Es gan baudu nelielu atkusni +1.8°C brāzmains ZR vējš sāk skaidroties nedaudz. Man patīk pa nakti mazi mīnusi un pa dienu ap0°C ar veselu mēnesi man būtu pietiekoši. Par gaumi nestrīdās bet brīnās!!

      Ielādē...
  2. 14.02.2021 10:44

    Otrā diena, kad t pietuvojusies nullei, bet vēl turas mīnusu pusē. Beidzot var ko padarīt pa lauku, nebaidoties kaut ko apsaldēt- mazie rokas pa sniega kaudzēm, lielie zāģē malku, atbrīvo krūmus un kociņus no sniega nastas. Ik pa laikam no jumta nošļūc kāda sniega segas daļa. Stirnas bariņos kašājas pa bijušajiem kāpostu un burkānu laukiem, meklējot barību, šogad nedaudz jāiespringst, ne tā kā iepriekšējā ziemā, kad sniega praktiski nebija.

    Ielādē...
  3. 14.02.2021 22:11

    14. febr. naktī nemaz nebija auksti. T. līdz rītam turējās pie -2°C. No rīta mākoņains. Priekšpusdienā apmācās un tieši pusdienas laikā sākās mērena snigšana. T. bija +0°C. Siltums skāra tikai sniega virsējo daļu. Pēcpusdienā snigšana pamazām beidzās. Sasniga kādi 4-5 cm. Vakarā skaidrojās. Pūta lēns ZR vējš. Pašlaik t. -6°C. Spiediens 773 mm.

    Ielādē...