Rakstu veidošana un publicēšana

Rakstu veidošana un publicēšana

meteolapa.lv aicina ikvienu piedalīties vietnes satura veidošanā. Raksti un komentāru sadaļa veicina domu apmaiņu un pilda gan informatīvu, gan izglītojošu funkciju. Šajā rakstā plašāk informēsim par rakstu veidošanas pamatprincipiem.

Sākotnēji izcelsim dažus galvenos nosacījumus, kas atbild uz biežāk uzdotajiem jautājumiem:

  • rakstu var veidot jebkurš reģistrēts meteolapa.lv lietotājs;
  • rakstam ir jābūt saistītam ar meteolapa.lv tematiku;
  • raksta pamatam ir jābūt lietotāja veidotam.

 

Šie nosacījumi ir viegli izpildāmi un mēs vēlamies, lai tie kalpo par pamatu kvalitatīva satura veidošanai. Jā, rakstu ir iespējams pievienot ikvienam reģistrētam lietotājam. Ja vien Tevi interesē laika apstākļi, to prognozēšana, atsevišķas dabas parādības, to rašanās un ietekme, vai vienkārši vēlaties dalīties savās pārdomās par meteoroloģiju - laipni aicināts/-ta mūsu pulkā! Raksta izveides procesu tālāk attēlosim četrās daļās.

Raksta nosaukuma un titulattēla izveide

Rakstu ir iespējams veidot, veicot autorizāciju sistēmā. Attiecīgi sadaļā "Mans profils" zem reģistrācijas procesā norādītās pamatinformācijas Tu redzēsi sadaļu "Izveidot rakstu". Uz tās nospiežot, atvērsies raksta sagatave.

Sākotnēji vēlams izvēlēties raksta nosaukumu, domājot arī par potenciālajiem lasītājiem. Lieliski, ja tas ietver pāris rakstā pieminētos atslēgvārdus, nav pārāk garš un veicina interesi ar to iepazīties plašāk.

Obligāts raksta publicēšanas nosacījums ir attēla izvēle, kas tiks parādīts virs tā nosaukuma. Aicinām to izvēlēties pārdomāti, atbilstošu raksta tematikai. Attēlu ir iespējams pievienot, nospiežot uz sadaļas "Izvēlies vai pievieno attēlu". Tālāk atliek izvēlēties starp diviem variantiem - augšupielādēt to no sava datora vai izvēlēties no esošajām meteolapa.lv galerijām, norādot atslēgvārdus. Ar peles palīdzību būs iespējams izvēlēties konkrētu attēla daļu, ko attēlot raksta augšpusē.

 

Raksta veidošana un apstrāde

Tālākais darbs ir teksta rakstīšana un koriģēšana. Lūdzam vēlreiz ievērot, ka raksta pamatam ir jābūt lietotāja veidotam. Ja izmanto kāda cita autora teikto, pievieno atsauci. Citur publicētas informācijas tieša pārkopēšana nav atļauta.

Esam centušies rakstu formatēšanu padarīt pēc iespējas vienkāršāku, tāpēc tam nevajadzētu sagādāt grūtības, it īpaši, ja Tev iepriekš ir bijusi pieredze darbā ar kādu no teksta redaktoriem. Pēc teksta ievadīšanas lūdzam rakstu vairākkārtīgi pārlasīt, izlabot radušās kļūdas un piestrādāt pie vizuālā noformējuma. Raksta formā iekļautajā redaktorā ir iespējams apstrādāt tekstu, veidot tabulas, ievietot attēlu un numerāciju.

Tā kā mēs vēlamies, lai meteolapa.lv tiktu publicēti dažāda veida un sarežģītības raksti, vienīgais raksta satura nosacījums ir autortiesību ievērošana. Ceram, ka meteolapa.lv aizvien biežāk parādīsies arī izglītojoša veida raksti, kas ietver teorētisko un praktisko informāciju, kā arī informācijas analīzi.

Raksta kategorijas un atslēgvārdu izvēle

Pēc raksta satura veidošanas un pārlasīšanas, atliek izpildīt pāris pēdējās darbības. Lai lasītājiem būtu ērtāk atrast sev piemērotu saturu, esam ieviesuši rakstu kategorijas un atslēgvārdus. Ir ieviestas tikai dažas kategorijas - ja raksts ir analītisks un veidots, lai izglītotu citus, izvēlies sadaļu "Izglītojoša informācija", ja izveidoji iknedēļas rakstu par gaidāmajiem laika apstākļiem, izvēlies "Laika prognozes", vai arī attiecīgi kategoriju "Pārdomas", ja izsaki galvenokārt savu viedokli kādā jautājumā.

Noslēgumā izvēlies dažus galvenos raksta atslēgvārdus, kas ļaus rakstu atrast citiem interesentiem un atspoguļo tajā izteiktās domas vai attēlo publicēto saturu. Tas tiks pievienots, ievadot laukā vārdu un nospiežot atstarpi. 

 

Vēlamā publicēšanas laika izvēle un raksta apstiprināšana

Tev ir iespēja izvēlēties arī vēlamo raksta publicēšanas laiku. Tas nozīmē, ka rakstu nav jāveido pa nakti, ja vēlies, lai tas tiktu publicēts agri no rīta. Ir iespējams to sagatavot, un norādīt vēlamo publicēšanas laiku.

Ja rakstu nevēlies vēl publicēt, apakšā izvēlies pogu "Saglabāt", un raksts tiks saglabāts Tavā profilā - attiecīgi vēlāk to var atrast sadaļā "Mans profils" un "Mani raksti", grupā melnraksti. Bet, ja raksts Tavuprāt ir gatavs publicēšanai, izvēlies pogu "Publicēt".

Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.