Lietotāju novērojumi un uzlabojumi faktisko laika apstākļu kartē

Lietotāju novērojumi un uzlabojumi faktisko laika apstākļu kartē

Gadu pēc jaunās meteolapa versijas publicēšanas, esam veikuši būtiskus uzlabojumus faktisko laika apstākļu sadaļā un izveidojuši jaunu novērojumu sadaļu. Jau kopš meteolapa.lv pirmsākumiem, esam pulcējuši dažādu mērķauditoriju - gan tos, kam interesē tuvāko dienu laika prognozes, gan tos, kas vēro un fotografē dzīvo dabu sev apkārt, gan tos, kas aktīvi vēro laika apstākļus sev tuvākā apkārtnē, kā arī tos, kam interesē tikai meteoroloģiskais radars.

Nereti šeit ir lasīti komentāri par neviemērīgo novērojumu staciju tīklu Latvijas teritorijā, kā rezultātā būtiska meteoroloģiska informācija var netikt piefiksēta. Lai gan līdz šim meteolapa.lv ar saviem novērojumiem ik dienas un retāk ir dalījušies vairāki desmiti lietotāju, mēs sapratām, ka laiks ir virzīties uz priekšu - bija nepieciešama atsevišķa sadaļa, kur iesniegt savus novērojumus. Viens no mērķiem, veidojot šo sadaļu, ir popularizēt arī laika vērošanu.

Kopš 2019.gada 20.janvāra oficiāli publicējam lietotāju novērojumu sadaļu. Būtiskākā informācija:

  • novērojumus var iesniegt reģistrēti lietotāji;
  • pie tās var nokļūt caur "Mans profils" > "Iesniegt novērojumus", kā arī caur izvēlni sadaļā "Novērojumi";
  • sadaļā ir nepieciešams norādīt novērojumu vietu un laiku, kā arī gaisa temperatūru;
  • papildus var atzīmēt informāciju par laika apstākļiem (vējš, nokrišņi, sniega sega, atmosfēras spiediens);
  • nepieciešamības gadījumā ir iespēja aizpildīt arī komentāra lauku ar citu nozīmīgu informāciju.

Kā tas viss izskatās, var gūt priekšstatu zemāk:

Lietotāju novērojumu sadaļas izvēlne savā profilā, kā arī sadaļā norādāmā informācija

 

Līdz ar lietotāju novērojumu ieviešanu, esam atjaunojuši un uzlabojuši faktisko laika apstākļu karti. Bez lielām izmaiņām līdzšinējā karte, kas ir otra apmeklētākā meteolapa.lv sadaļa, bija pieejama gandrīz 8 gadus. Balstoties uz Jūsu ieteikumiem, īsumā veiktie uzlabojumi ir šādi:

  • kartē vienuviet tiek apkopota informācija no visiem avotiem;
  • nedaudz ir mainīts kartes dizains, lai vienlaicīgi būtu iespējams redzēt vairāk staciju novērojumus;
  • ar kursoru uzbīdot uz temperatūras rādījumiem, tiks parādīta visa pieejamā meteoroloģiskā informācija.

Pārējā faktisko laika apstākļu sadaļas funkcionalitāte paliek līdzšinējā - virs kartes ir iespējams izvēlēties katru avotu atsevišķi, pietuvinot karti tiks attēlots vairāk novērojumu vietu, bet zem kartes informācija ir apkopota arī tabulā (katram avotam tabulā attēlotie dati var atšķirties). Lai gan šobrīd kartē vairs netiek attēlots novērojumu stacijas nosaukums un novērojuma laiks, domājam, ka vairāk staciju ietilpināšana kartē, kā arī cita, līdz šim grūtāk pieejama meteoroloģiskā informācija, kas tagad ir pieejama un viegli pārskatāma, ir būtisks uzlabojums. Kā tas viss izskatās, var gūt priekšstatu zemāk:

Jaunā faktiskā laika apstākļu karte un tās papildus funkcionalitāte

Gaidīsim viedokļus un konstruktīvu kritiku. Lai gan uzlabojumi ir būtiski un mums pašiem šķiet ļoti noderīgi, vienmēr kādu sīkumu varam palaist garām. ZIņojiet par kļūdām vai neprecizitātēm! Tāpat iespēju robežās ņemsim vērā arī Jūsu ieteikumus.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.01.2019 18:36

    Paldies meteolapa.lv veidotājiem par jauno faktisko laika apstākļu kopsavilkuma karti, starp citu!

    Ielādē...
  2. 01.02.2019 11:45

    Pēc mājas meteostacijas iegādes varu novērojumos ierakstīt arī atm. spiedienu. Neērtības sagādā vien tas, ka pastāvīgi dabūnu pārveidot hPa uz Hg mm....Skatos, daudzviet vairs neizmanto veco mērvienību, jo dzīvsudrabs kļuvis bīstami kaitīgs, un aparātos to vairs nelieto....
    Varbūt var rast iespēju atzīmēt tabulā vai nu abas mērvienības, vai kaut kā automātiski konvertēt....ja tas vispār ir tehniski iespējams.

    Ielādē...
    1. 01.02.2019 16:11

      Jā, to var izdarīt, un visdrīzāk tuvākajā laikā ieviesīsim iespēju norādīt vienu vai otru mērvienību. Šobrīd gan iesaku izmantot kādu no internetā pieejamajiem pārveidotājiem, kur būtībā to var izdarīt ar vienu klikšķi.

      Ielādē...
    2. 01.02.2019 21:56

      Es sev jau sen esmu izveidojis un izdrukājis veselu lapu ar spiedienu vērtībām hPa un mm Hg diezgan lielā intervālā ar biežāk novērojamām vērtībām, atliek vien uzmest aci un lieta darīta.
      Bet, ja spiediens ir stipri augsts vai zems, izmantoju vienkāršu risinājumu - pārveidot hPa pret mm Hg var izdarīt, izdalot JEBKURU iegūto hPa lielumu (piemēram, 1013) ar skaitli 1,3332239. Iegūtā vērtība būs spiediens mm Hg vērtībā (1013/1,3332239=759,8123615996), jeb, noapaļojot, 759,8 (~760) mm Hg. Daži klikšķi telefona kalkulatorā, un lieta darīta. :)

      Ielādē...
  3. 20.01.2019 18:02

    Manuprāt, ļoti labs uzlabojums! :) Biju domājis (vēl pie iepriekšējās versijas), ka iesniedzamo novērojumu sadaļā pie vēja varbūt noderētu atzīme "bezvējš", bet pie laikapstākļiem arī "mainīgs mākoņu daudzums" un "neliels mākoņu daudzums", jo starp "skaidrs" un "mākoņains" ir pārāk liela plaisa, taču principā to var pierakstīt komentāra sadaļā.
    Vienīgi paliek jautājums par min/max temperatūru, tās atzīmēšanas iespēju.

    Ielādē...
    1. 20.01.2019 18:06

      Paldies! To izvēlni iespēju robežās pakoriģēsim. Man personīgi nepatīk vidēji spēcīgi nokrišņi, bet ir avoti, no kuriem nāk vārds "vidēji", bez nokrišņu veida.

      Bezvējš, savukārt, tiks attēlots tad, ja vēja ātrumā ierakstīsiet nulli (un attiecīgi brāzmu ailīte nebūs aizpildīta).

      Minimālo un maksimālo tabulā rāda no paša iesniegtajiem novērojumiem. Attiecīgi, ja no rīta ir bijis aukstāks, var iesniegt novērojumu ar konkrēto pulksteņa laiku. Ja, piemēram, 4 reizes dienā ir iesniegti dati, tabulā pie diennakts min/max redzēs zemāko un augstāko no tiem 4 rādījumiem.

      Ielādē...
      1. 20.01.2019 19:00

        Paldies, par bezvēju skaidrs. Biju jau arī domājis, ka varbūt min/max varētu mēģināt ielikt atsevišķi ar citu laiku, vienīgi šaubas radās tādēļ, ka dažreiz grūti pateikt, cikos tas minimums vai maksimums bijis, jo savs laiks miegam, tāpat arī ārpusmājas aktivitātēm (stacija nefiksē t° laiku, tikai min/max vērtību). Jo citreiz ziemā aukstāks vakarā/nakts sākumā, bet citreiz rītā vai pat dienā, un arī citos gadalaikos mēdz būt līdzīgi. Bet ok, turpmāk min/max izvēlē (kad šāds rādījums vispār būs aktuāls) likšu aptuvenu laiku.
        Par vidēji spēcīgiem nokrišņiem piekrītu, manuprāt, tāds termins iederētos vien slapjdraņķa laikā, kad no debesīm nāk gan lietus, gan slapjš sniegs, varbūt arī krusa un tml. kokteilis. Bet tas jau Jūsu ziņā.

        Ielādē...