Vēlreiz par "globālo sasilšanu"...

Vēlreiz par "globālo sasilšanu"...

Rakstīts īpaši meteolapa.lv, 22.12.10.; 17:30

Ar apbrīnojamu regularitāti medijos parādās raksti par dažādām globālās temperatūras novirzēm – "vispārējas sasilšanas/atdzišanas" virzienā. Te ir manas domas šai sakarībā.

DOMA1. Jau ne reizi (arī šajā vietnē) rakstu – kad globālas pārmaiņas vienas paaudzes laikā nav iespējams pamanīt. Ja vien mēs dzīvotu bībelē "mūsu senčiem" pierakstītos 900 gadu mūžu, tad varbūt (salīdzinot agrīnas bērnības un pirmspensijas gadu laika pierakstus jau "šajā mūža garumā") kaut kādu pasiltināšanos garajā pavasarī pēc pēdējā ledus laikmeta pamanītu. Varbūt kāda 1-2 grāda robežās. Zinātnieki arī atklājuši (Latvijā atrodot pārakmeņojušos gliemežvākus no īpatņiem, kuriem līdzīgie šodien mitinās ap Vidusjūru), ka citās "vasarās" starp ledus laikmetiem arī tagadējā Latvijas platumā bijis tagadējiem subtropiem līdzīgi laika apstākļi. Zinātnieki izpētījuši – pēdējos 2 miljonos gados uz mūsu paralēles bijuši savi 12 ledus laikmeta. Nav nekāda pamata NEdomāt – ka arī turpmākos 2 miljonus gadus nebūs tāpat (domāt- ka būs līdzīgi).

DOMA 2. Kādus gadus mūsu apritē palaistas kaislības par – pēdējos 2ar pus gadsimtos caur industriālo "ēru" mēs esam pamatīgi piedraņķojuši dabu, kas savukārt atkal uz Zemes rada kādas pārmaiņu virtenes. Tostarp Ala Gora piesaukto "globālo sasilšanu". Jāsaka, mūsu Zemei (kas vienotā veselumā ir dzīvs organisms ar savu kustību, smadzenēm, nerviem, muskuļiem...) ir pietiekamas rezerves, lai pieciestu mūs – "šīs netīrīgās baktērijas" – uz savas ādas. Zeme pašattīrās: caur zemestrīcēm, caur cunami, caur taifūniem, caur vulkāna izvirdumiem (lai gan šajos gadījumos reizēm pelni atmosfērā nonāk). Protams, dažās teritorijās lielo metropoļu pievārtēs ir netīrības perēkļi, taču tie "pa lielam" neko apkārtējā dabā nemaina. Turklāt arī – cilvēki paši palēnām, it kā negribīgi... bet tomēr kļūst tīrāki. Garās diskusijas tomēr tiek izstrādāti dabas aizsardzības līgumi, tomēr notiek cīņa par izmešu atmosfērā samazināšanu. Jau sākam masveidā meklēt alternatīvos enerģijas avotus, kas ir attāli no fosilā kurināmā izmantošanas. Palēnām, bet viss notiek...

DOMA 3. Drastiskas pārmaiņas notiek mediju telpā. Droši vien spraunie reportieri, korespondenti, nodaļu redaktori, galvenie redaktori, īpašnieki – tā ne visai vēl nav ievērojuši... ka vakardienas lasītāju (skatītāju, klausītāju) daļa ir pārvietojusies uz pavisam citu telpu. Uz sociālajiem tīkliem un uz online spēlēm, kur pavada lielu "brīvā laika" daļu. Protams, runāju par publiku pirms "30". Vecākie līdzilsoņi, nevis gadu ziņā – bet gan progresējošā nespējā prātā mainīties (kas nu būs pirmā vecuma pazīme), ir no medijiem "pārēdušies", un pirmspensijas vecumā dodas uz mazdārziņiem vai uz upēm bļitkot, lai kaut kādā vīzē atslēgtos no uzbāzīgajām ziņām. Vienvirziena mediju (laikraksti, tv, radio...) laiki ir beigušies uz neatgriešanos. Protams, to pašu mediju priekšnieki negribēs atzīt... un tamdēļ savu aizbilstamo masu saziņas līdzekļu agoniju cenšas pavilkt ilgāk. Caur "uzbužinātām sensācijām", tostarp caur vēstīm par "globālo sasilšanu", par "agrāk neredzētiem laika apstākļiem". Turēt apkārtējo publiku nelielā – mērenā stresiņā: tas pieder pie mārketinga daļas. Pavisam vienkārši: šodien ar stāviem matiem un aukstām kājām izlasām kārtējās – arī meteo – šausmas. Un rīt skrienam patērēt šo šausmu turpinājumu. Pat kino industrija paspējusi uzvārīties uz "2012" filmas 2009. gada versijas ieņēmumiem, kas tāpatās izmakšķerēti no sastresotās publikas.

DOMA 4. Citas pasaules kaislības – "putni / cūku gripas" sērijās arīdzan uzskatāmas kā sava veida marketings. Ar mērķi pelnīties zāļu izgatavošanas firmām, piemēram. Arīdzam uz "globālās sasilšanas"dzirnavām iespēja uzvārīties... pat ļoti daudzām nozarēm. Sākot ar māju un celtniecības materiālu ražotājiem (kā nekā – tagadējās pundurmežu teritorijās nākotnē būs pilsētas jāceļ, kur publikai no karstuma dēties...), beidzot ar mēbeļu gatavotājiem (taisām plānās gultas siltajām vasaras dienām), kādā finālā varētu tad sarosīties arī skābekļu balonu piepildītāji un gaisa pārdevēji (kad nu reiz ar co2 gāzi būsim pēc Gora teiktā tālākā notikumu attīstībā vēl vairāk piegāzējuši atmosfēru). Utt 1000x. Patiesībā nez vai gaidāmas kādas drastiskas izmaiņas, kā rezultātā varētu dramatiski pasliktināties "homo sapiens" dzīves apstkāļi. Ja daba īpaši nemainās pēdējos 2 miljonos gadu (leduslaikmeti vs garās starpvasaras), tad nav nekāda pamata domāt – kad nu arī turpmāk šādā pašā periodā kas fatāli aizies "pa kreisi".

Nomierināmies! Vai ne?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.12.2010 19:45

    Raiti, tavas domas "kā kulaks uz acs", par 100% piekrītu.

    Ielādē...
  2. 23.12.2010 02:12

    Es arī varu tikai piekrist, manas domas ir ļoti līdzīgas!
    P.S. Šodien mazliet "aizkaitināja" neliels jauns it kā "pētījums", par ko izlasīju Delfos, un kas apgalvo, ka Eiropas pēdējo gadu bargās ziemas saistītas ar globālo sasilšanu: www.delfi.lv

    Lai viņi vārās savās siltajās zupās! :D

    Ielādē...
  3. 28.12.2010 22:45

    Nezinu, kas ir domāts ar terminu "Globālas pārmaiņas", bet šķiet. Man labak patīk jēdziens "Klimata nobīdes". Proti kad izmainās laikapstākļu šabloni (piemēram nokrisņu sadalījums). Pie tam laikapstākļi var izmainīties diezgan radikāli uz vairakām desmitgadēm. Dažādu kultūru (piemēram maiju) "norieti" nereti tiek saistīti kā reiz ar šādām izmaiņām. Šīs klimata nobīdes varbūt ne vienmēr ir globālas, bet to ietekmē var būt graujoša. Piemēram iedomājamies, ka uz 15 gadiem kanādā un ASV ziemeļos vairs nevar nodarboties ar lauksaimniecību. Kas talāk notiktu šķiet nav jāpiemin.

    Ielādē...
  4. 28.12.2010 23:11

    Tas pats Als Gors- savā slavenajā referātā par "globālo sasilšanu", šķiet (slinkums rakties pašam šajā infā...). bija pieminējis Grenlandē esošos "pazemes ezerus", kas tā vien taisās lauzties uz āru. Un, kad viens tāds (apmērā, kā viens no "lieliem ezeriem" ASV Z daļā) parausies uz āru Atlantijas okeāna virzienā, tad tas "pārgriezīs rīkli" Golfa Straumei. Tad gan varam visai labi iedomāties turpinājumā - mūsu krastos! Yeye Vismaz tāda doma tur pavīdēja...

    Ielādē...