Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.7.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 28.7.13.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: ciklona XANDER R malā. Otrdiena, trešdiena, ceturtdiena - ciklons aiziet uz A pusi, mums joprojām pārsvarā ir apmācies. Piektdiena: neliels zemspiediena apgabals. Sestdiena: anticiklona Z mala. Svētdiena: no R puses pamazām tuvojas ciklona frontes.

Attēlu (c): Sat24.com un Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===========

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 14:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 15-16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 28.7.13.

Ciklona siltā oklūzijas fronte dzen prom anticiklonu A virzienā. Mums tomēr diena mierīga un visai silta. Daudzviet karsta.

Sestdiena, 27.7.13.

Anticiklona ZLATKA Z mala. Mierīga un samērā saulaina diena pir mums. Priekšpusdienā gan vēl daudzviet mākoņu sega aiz izirstošas minifrontes.

Piektdiena, 26.7.13.

Visas dienas garumā pie mums neliels zemspiediena apgabals. Tamdēļ gandrīz visur ir ievērojama, taču reizē arī neizteikta mākoņainība. Līst pavisam minimāli dažos rajonos uz A no Rīgas.

Otrdiena- ceturtdiena, 23.-25.7.13.

XANDER ciklons, lejot nelielus nokrišņus ar pērkoniem dažviet Latvijā - virzās uz A pusi. Pēc tam pāris dienas vienkārši apmācies virs Latvijas lielākās daļas. Mākoņu sega ir noturīgāka nekā iepriekš prognozēts.

Pirmdiena, 22.7.13.

XANDER ciklons ar savu R malu mums dod nokrišņus. Tie pārsvarā ir dienas otrajā pusē gandrīz visā Latvijā, izņemot pašus Kurzemes R piekrastes. Visas dienas garumā ir brāzmaini un vietām pat vētraini ZR-Z vēji, kas daudzviet lauzuši arī kokus.

=================

Turpinājums pēc nedēļas līdz 14.7.13.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.07.2013 08:40

    Skauists rīts ,tuivu pie 16-17 grādiem,rasa paliela,migla neredzējās.

    Ielādē...
  2. 29.07.2013 09:09

    Daudz kas iekrājies pēdējās dienās, bet, jāsaka, nekā interesanta - sestdiena lielākoties Salas pagastā vēl bija nomākusies, saule parādījās tikai vakarā, bet vakardiena silta, saulaina, vasarīga diena ar patīkamām sajūtām ēnā pēc karstās vasaras otrās puses saules. Par temperatūrām daudz nezinu - kaut kas virs +20 sestdien un virs +25 svētdien. Nekā ekstrēma.
    Šis rīts lielākoties piemācies, ārā jau +19,7.
    Ejam pagājušā gada jūlja pēdās. Nez ko tālāk šis jūlijs atnesīs...

    Ielādē...