Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.12.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.12.13.)

Nedēļa aizgājusi. Frontes mijās ar nelieliem augsta spiediena atzariem. Aukstā fronte pirmdien otrdien, trešdien mierīgāks laiks nelielā augsta spiediena atzarā. Ceturtdien atkal siltā fronte ar smidzinošiem un drusku stiprakiem lietiem. Piektdien jauns augsta spiediena atzars ar mierīgāku laiku. Sestdien un svetdien esam CHRISTIAN ciklona aukstās frontes darbības zonā- spirgts un brāzmains (piekrastēs) vējš, atkal uzlīst. Visu laiku silts kā rudens vidū.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 22.12.13.

  

Ir CHRISTIAN ciklona aukstā fronte- aizvien daudz mākoņi, vietām uzlīst (un nelielas sniega pārslas A rajonos). Pastiprinās D-DR vējš.

Sestdiena, 21.12.13.

  

Esam pirms CHRISTIAN ciklona aukstās frontes. Dienas laikā virs Latvijas samācas, Kurzemē nedaudz uzlīst. Pastiprinās DR vējš, kas dažā piekrastē ir brāzmains zem 20m/s.

Piektdiena, 20.12.13.

  

Dienas laikā aiz kārtējās oklūzijas frontes pastiprinās neliels augsta spiediena atzars. Nokrišņi samazinās, R rajonos daļēji skaidrojas. Aizvien silts, ziemas nav.

Ceturtdiena, 19.12.13.

  

Kārtējā neizteiktā siltā fronte ar apmākušamies debesīm un vietām smidzinošu lietu ir pie mums. Dažā piekrastē ir spirgts un pat nedaudz brāzmains D vējš.

Trešdiena, 18.12.13.

  

Neliels augsta spiediena atzars mums nesa paplānus mākoņus bez mokrišņiem. Tomēr siltums turpinājās, jo kopējā gaisa plūsma aizvien ir no DR-R puses.

Otrdiena, 17.12.13.

  

Neliela aukstā fronte iet pāri DA virzienā. Dienas otrajā pusē Latvijas lielākajā daļā lietus, kas tomēr pašā vakarā piestāja.

Pirmdiena, 16.12.13.

  

Esam pie aukstās frontes, mums visā Latvijā apmācies. Pa reizei uzlīst. Silts- no ziemas nav ne miņas. Rītā neliels sals vien A rajonos.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.12.2013 23:46

    Sveiciens Ziemassvētkos, kaut arī dabā nav ziemas :)
    Šīs abas Saulgriežu dienas LV ZA ļoti līdzīgas. Vien vakardiena drusku vēsāka no rīta puses, pat kas sniegam līdzīgs naktī bija kritis. Šodiena līdz +2, +3 Viļakā, bet šobrīd Žīguros gandrīz visus +4 rāda! Pārsvarā apmākušās dienas, bet abās parādījās arī pa saules staram, īpaši vakar. Abās dienās uzlija, vakar pašā vakarā un naktī, šodien jau pa dienu. Vakar vakarā sacēlās krietns vējelis, turpinājās arī šodien, šķiet DR. Vakar mašīna iesēdās dubļos Viļakas ielā (joprojām nepabeigta ūdenssaimniecības attīstības projekta sekas), knapi izkārpījos :(
    Atmiņa īsa, bet kaut kā neatceros, ka vēl kādreiz Ziemassvētkos Viļakas mājai nebūtu bijuši salikti dubultlogi; šogad vēl galīgi neprasās.

    Ielādē...
    1. 23.12.2013 11:31

      Varbūt 2006. gadā arī bija tā pat (saistībā par dubultlogiem). Cik es atceros, togad pie manis Ziemassvētku vakarā bija +7* C un decembris kopumā atgādināja pat aprīli.

      Ielādē...
      1. 23.12.2013 22:42

        Jā, arī manā arhīvā, tikko apskatījos, 2006. gada decembris atzīmējies kā īpaši silts. Pēc pierakstiem spriežot (tolaik gan es vēl atzīmēju tikai atzīmēšanas vērtus notikumus, ne tuvu tik precīzi kā tagad) - pirms un pēc Ziemassvētkiem plusos, bez sniega, ar lietu, vienīgi 25. datumā mazliet zem nulles un saulains.

        Bet trakākais bija uz gadu miju - 31.12.2006. rītā slapja sniega putenis, kas uz pāris stundām baltumu izveidoja, bet fiksi nokusa, uz vakaru jau pāri +5, un 1.01.2007. naktī līdz +7*C, arī Jaungada dienā laiks kā pa Jāņiem, +5...+7*C, regulāri gāza lietus...
        Un arī turpmāk vēl kādu laiku līdzīgi, 2007.g. pirmās dienas bijušas siltākās meteonovērojumu vēsturē, bet 9.un 10. janvāri esmu atzīmējis ar "ap +10*C"...

        Ielādē...