Aktuālā situācija (nedēļa līdz 25.5.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 25.5.14.)

Nedēļa aizgājusi. Šīs septiņas dienas bija siltas un negaisainas. Nedēļas sākumā līdz trešdienai anticiklona  STEFFEN R malā un nestabilā gaisa sistēmā bija negaisi, kas pirmdien bija Kurzemē un uz R no Rīgas. Otrdien pērkona padebeši pie vakara daudzviet. Trešdien ilgstoši lija Latvijas centrā. Sākot ar ceturtdienu- THIS anticiklonā gaiss sāka iesilst. Bet piektdien šā paša anticiklona R malā gaisa temperatūra daudzviet tuvojās +30. Sestdien vietām, bet svētdien jau daudzviet bija negaisi. Kam sekoja nākamā aukstā fronte.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 25. maijs

  

Aukstā fronte ar negaisiem virs Latvijas (daudzviet) pēc dažām karstām dienām, sākot ar Kurzemi, nes nedaudz vēsāku gaisu.

Sestdiena, 24. maijs

  

Anticiklona THIS R daļā ir drusku nestabila gaisa masa. Reizē ar karstiem vējiem no DA puses dažviet pie mums rodas arī nelieli negaisi- galvenokārt centrā un R daļā.

Piektdiena, 23. maijs

  

Esam THIS anticiklona R malā, kas reizē ir antivirpuļa siltais nostūris. Gaisa temperatūra attiecīgi pie saulainām debesīm tuvojas +30... Arīdzan nakts bija silta +14+17 grādu robežās.

Ceturtdiena, 22. maijs

  

THIS anticiklons turpina aizvien spēcīgāk dominēt. R pusē gan kāda fronte atrodas, tomēr tikai tās pirmie mākoņi mūs sasniedz. Bez nokrišņiem. Toties pirms frontes gan no D puses sākas kartums pie mums, kas raksturīgs parasti vasaras vidum.

Trešdiena, 21. maijs

  

Lietus fronte starp 2 anticikloniem izsīkst, līdz ar to ap pusdienas laiku beidzās nokrišņi Latvijas centrā. Uz A no galvaspilsētas nedaudz palija pēcpusdienā, bet dažs neliels negaiss no līča "izcēlās" vakarā un deva dažu lietusgāzi Vidzemes centrā.

Otrdiena, 20. maijs

  

Anticiklona R daļā pie mums bija no DA puses nākošā negaisu mākoņu fronte. Dienas otrajā pusē daudzviet bija vērojami mēreni un spēcīgi negaisi. Ar lietusgāzēm, dažos rajonos ar masīvu krusu un vēja pastiprināšanos.

Pirmdiena, 18. maijs

  

Aiz YVETTE ciklona siltās frontes sekoja negaisi- Kurzemē un pie Rīgas rīta pusē, Latvija A daļā jau vakarā. Diena gandrīz viscaur ir karsta, gaiss daudzviet +25 un vairāk grādos.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.05.2014 18:06

    Ne īsti virsū ne garām tuvojas tumšu mākoņu josla.Vējš ap 4 m/sek aizskrēja līdz 12,9 un nēsā lapas.Ne pērkona,ne zibeņa.
    Ap 18:20-spēcīgs ,bet viens grāviens ,rupjais lietus un uzreiz 21,8 grādi.

    Ielādē...
    1. 26.05.2014 11:03

      Jā, tas grāviens bija tāds, ka manā pusē visām mašīnām signalizācija sāka darboties.

      Ielādē...
  2. 26.05.2014 11:47

    Brīvdienu bilanse-neciešams karstums un varenie negaisa mākoņi, kurus pārsvara varēja vērot no malas, bet ļoti iespaidigi. Tapat ari pārdurta auto riepa un zudis/nozagts mobilais,kopā ar interesantam sestdienas bildem un tel numuru arhivu...
    Sestdiena Rigā neciešami karsta gan uz ielām,gan transportā, DA pusē pēcpusdien un vakarā celās pamatigas negaisa mākoņu gubas unlaktas, tomēr Rīgu tie neskāra. Vakara- brauciens uz Ikšķili, silts, mierigs vakars, dažas ļoti tālas negaisu laktas DA pusē. Rīts uzausa saulains un skaidrs, ap 6 kad gaju paskatit saullektu pie debesim ne mākoņiša un milzu rasa, vel patikami vess. Talak gaju vēl pagulēt un pamodinaja negaiss ap pusdesmitiem no rīta, lietus nolija vien nedaudz, vairakas reizes ducināja mākoņos, acim redzot lielākais mākonis pagaja garām. un tad arī noskaidrojās un uzreiz sākas svelme, dienas vidū pilniba skaidras debesis, bezvējš un… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...