Aktuālā situācija (nedēļa līdz 9.11.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 9.11.14.)

Nedēļa aizgājusi. Laiks kopumā mierīgs. Līdz ceturtdienai bijām anticiklona ZR malā, arīdzan aukstā fronte pietuvinājās- taču nevirzījās pāri Latvijai. Tamdēļ ar D vējiem ienācās novembrim neraksturīgs silts gaiss, dažviet pārspēti novērojumu dienas rekordi. Piektdienā ar gariem, vietām ar mēreni spēcīgiem lietiem, ko papildināja arī mūsu pusē uzveidojies neliels ciklons, fronte beidzot pārgāja pāri Latvijai. Sestdien un svētdien - augsta spiediena atzarā - laiks atkal mierīgs un silts, svētdien arī skaidrojās un bija daudzviet saulains. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 9.11.14.

Augsta spiediena atzars starp 2 frontēm. Latvijā skaidrojas, un ir visai saulains visas dienas garumā. 

Sestdiena, 8.11.14.

Esam neliela augsta spiediena atzarā aiz lietainas frontes. Uzlīst ZA-A rajonos vēl naktī, bet dienā laiks nomierinās un vietām skaidrojas. 

Piektdiena, 7.11.14.

Ciklons, kas bija mūsu tuvumā- Latvijas lielākā daļā atnesa nelielus, dažviet stiprākus lietus nokrišņus. Dienas izskaņā tas aizgāja prom no Latvijas ZA virzienā. Vakarā nokrišņi pārvietojās uz ZA novadiem.

Ceturtdiena, 6.11.14.

Esam uz A no frontes, tās siltajā pusē. Fronte tomēr nāk mums tuvāk, debesis virs Latvijas apmācas. Ir tāds pirmslietus stāvoklis. Vēl jo vairāk- neliels ciklons ir mūsu tuvumā, tas gan aiziet prom ZA virzienā. Latviju tā īsti neskarot. Pavisam nedaidz uzlīst vien Kurzemes Z daļā. 

Trešdiena, 5.11.14.

Uz R no mums ir plaša mākoņu fronte, kas mūsu tuvumā nav aktīva. Latvijas rietumos apmācies un nedaudz uzlīst, A pusē vairāk saules. 

Otrdiena, 4.11.14.

Joprojām esam šaipus frontes, siltajā gaisā un ar D vējiem - pie mums dažviet (Kurzemē) ir pārsniegts dienas siltuam rekords. Diena izdevās arī samērā saulaina, drusku vairāk mākoņi Kurzemes R un Z daļā. 

Pirmdiena, 3.11.14.

Esam ciklona siltajā sektorā, uz R pusi ir aukstā fronte- kas gan nenāk uz Latvijas pusi. Pirms frontes ir D vēji, kas pret vakaru mums daudzviet uzdzen gaisa temperatūru +10 un vēl nedaudz augstāk. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.11.2014 09:34

    Pa nakti viss sals pazudis, ap sešiem gandrīz +3 grādi un mitrums gaisā (no gaisa vēl nekas gluži nekrīt). Un vējš pieņemas spēkā, ap pusdeviņiem pa mežiem jau skan tādas vērā ņemamas brāzmas. Šķiet, ka paliek arvien tumšāks, jāgaida smidzekli...

    Ielādē...