Aktuālā situācija (nedēļa līdz 21.12.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 21.12.14.)

Nedēļa aizgājusi. Šīs 7 dienas aizritēja ciklonu zīmē. Nedēļas pirmajā pusē DORIS ciklons nesa auksto oklūzijas ftonti. Bija nelieli nokrišņi, vietām uzveidojās neliela sniega karta. Kas ātri kura. Sākot ar ceturtdienu- esam jau ENGEL ciklona ietekmē. Atkal nokrtišņu fronte ir, aiz kuras piektdien, sestdien, svētdien - ir īslacīgas brāzmas. Nedēļas izskaņā bija vērojamas spirgtas DR-R vēja brāzmas. Bet svētdien uz A no Rīgas - vietām atkal izveidojās īslaicīga sniega sega. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 21.12.14.

ENGEL ciklona aizmugurē- pie mums ir nokrišņu brāzmas, kas Latvijas A pusē deva kārtējo īslaicīgo sniega segu. 

Sestdiena, 20.12.14.

Esam ENGEL ciklona D-DR malā, pāri Latvijai no R puses virzās mākoņi ar nelielām īslaicīgām nokrišņu brāzmām. 

Piektdiena, 19.12.14.

Aiz ENGEL ciklona frontes- pāri Latvijai no R puses virzās ūslacīgas lietus brāzmas ar dažu zibeņošanu piekrastē. Rīta pusē Vidzemē vietām arī uzsniga, uz zemes īslaicīgi izveidojās neliela sniega kārta.

Ceturtdiena, 18.12.14.

ENGEL ciklona fronte pārklāj Latviju, sākot no R puses. Jau dienā uzlīst, un R novados parstiprimās D, pēc tam DR vēji. 

Trešdiena, 17.12.14.

Aiz DORIS ciklona - ir mierīga aizmugure. Skaidrojas pa druskai.  

Otrdiena, 16.12.14.

DORIS ciklona D malā - mums mainīga, pārsvarā ievērojama mākoņainība, vietām ir nelieli nokrišņi. Pārsvarā tie ir Kurzemē. 

Pirmdiena, 15.12.14.

DORIS ciklona aukstā fronte dienas otrajā pusē atnesa lietus un vietām slapja sniega nokrišņus Kurzemē un vēlā vakarā arī Rīgai. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.12.2014 13:35

    Skaista dabas dāvana ziemeļblāzmas veidā:)Un balta zeme no rīta!Štrunts, ka jau gandrīz nokusis, gan jau būs vēl....ļoti ceru. Pagaidām ap 0*C, bez vēja , bez saules, bez nokrišņiem, taču ir migla.Mājās atkal tumšs, ļoti tumšs....

    Ielādē...