Janvāra 3. nedēļa - meteoroloģiskā pavasara sākums.

Janvāra 3. nedēļa - meteoroloģiskā pavasara sākums.

Jau ilgstoši abu pasaulē spēcīgāko modeļu (GFS un ECMWF) ansambļi rāda patiesu pavasara sākumu šonedēļ lielākajā daļā Latvijas (LV). Sniega sega ir pārāk jauna un niecīga, lai aizkavētu pavasara sākšanos. Tiesa, daļā LV, tajā skaitā Rīgā, nav skaidri saskatāma meteoroloģiskā ziema kā sezona. Kaut kas līdzīgs jau ir bijis vairākkārt. Piemēram, 2007./08., 2001./02., 1991./92., 1990./91., 1974./75. un 1948./49. sezonās. Tik īsa ziema nav nekas fenomenāls, bet tikai ilggadīga tendence, ka ziemas sarūk

Ieskats kartēs šodien, naktīs uz ceturtdienu un svētdienu.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Azoru anticiklons (AC) ir izstiepies pāri R-Eiropai un Skandināvijai, tāpēc mēs tā aukstajā malā atdziestam. Otrdien AC jau vairāk uzlīdīs uz mums, attiecīgi spēcīgāka atdzišana uz vietas, vēl jo vairāk ka arī temperatūra 850 hPa augstumā būs pietiekoši zema, lai cilvēku līmenī dabūtu krietnu salu. Turklāt vējš nākamnakt pierims. Naktī uz otrdienu daudzviet LV -11..-15, bet vietām, kur debess skaidrosies, pat -16..-20. Gan jau upju palienēs un citās izteikti zemās vietās pat visi -25, ja debesis noskaidrosies. Tomēr jau rīt dienā jūtami siltāks, jūras piekrastē pat ap 0, jo arī siltais DR vējš, kas dominēs visu nedēļu, pastiprināsies, jo AC tiks pastumts uz D.

Turpmākās naktīs tikai neliels sals. Daudz mākoņu, pastāvīgs DR vējš, liels gaisa mitrums uz AC siltās muguras (Z-mala ir vissiltākā ziemas periodā).

Ceturtdien pavasari nesošais DR vējš kļūs vēl stiprāks, visos troposfēras līmeņos ieplūdīs siltāks gaiss no mātes Atlantijas (jo AC R-mala būs iekšā siltajā okeānā, bet A-mala Krievijas stepēs, mēs - spēcīgas R-A plūsmas vidū), plusi cilvēku līmenī vēstīs par dzīvības atgriešanos mūsu zemītē.

Piektdien visā valstī nelieli plusi, bet tuvāk jūrai pat +4..+6.

Nedēļas izskaņā siltums nedaudz samazināsies, bet cilvēku blīvi apdzīvotajās vietās pavasaris turpināsies. Nu, izņemot Rēzekni, Daugavpili, Krāslavu, kur ziema vēl nepadosies.

Janvāra pēdējā nedēļa rādās pārliecinoši pavasarīga, bet februārī jau pavisam spēcīgs siltums, kas sāks modināt dzīvo dabu. Tāpēc es uzdrošinos šīs nedēļas siltuma atgriešanos nosaukt par visa jaukā sākumu. Cik patīkams tomēr ir LV klimats. Īsa ziema, garš periods ar visnotaļ komfortablu temperatūru. Pasaka!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.01.2017 19:36

    Nejaukais laiks turpinās - nomācies, tumšs, ik pa laikam no gaisa visādi nokrišņi - smidzeklis, sīki slapji ledus graudiņi, pēcpusdienā arī slapjš sniegs. Plus tam it kā ne pārāk stiprs, bet pastāvīgs, nepatīkams, lipīgs vējš. Brāzmās arī stiprāk uzpūš. Temperatūra rītā mazliet zem nulles (min. -0,4°C), viegli piesalis, šur tur slidens, dienā dažas desmitdaļas plusos (max. +0,5°C), atkal slapjš. Spiediens visu dienu krīt.
    Šobrīd +0,3°C, 758,5 mm.
    LNT laika ziņās šodien ieminējās, ka lai nesteidz vēl sākt svinēt ziemas beigas - februārī un martā vēl bargi sali varot būt. Nezinu, kur viņi šo info dabūjuši un cik tai var ticēt, bet nebūtu brīnums, ja tā arī būs. Pasaulē sava lietu kārtība eksistē, un nevar mūsu platuma grādos būt Vidusjūras piekrastes ziemas, vismaz pašreizējā Zemes vēstures posmā pie šobrīd dominējošajiem klimatiskajiem apstākļiem. :)

    Ielādē...
  2. 23.01.2017 21:53

    Šodien atkal apmācies,visu dienu brīžiem snieg slapjš sniegs.Dienas gaitā uzsnieg ap 0,5 cm slapja sniega.Pēcpusdienā ,lai arī t.turas nedaudz zem 0 grādiem,sākas neliels atkusnis.No rīta t.-0,8 grādi,dienā-0,7 grādi.Mērens R.vējš.Piekrastē varbūt būs tuvāk pavasarim,bet Latvijas austrumos ziema vēl nebeigsies.

    Ielādē...