Vai ziemu nomainīs pavasaris?

Vai ziemu nomainīs pavasaris?

Jaunās darba nedēļas pirmajās dienās laika apstākļus Latvijā ietekmēs no rietumiem nākošs ciklons, līdzi sev nesot gan visai daudz dažāda veida nokrišņus, gan brāzmainākus vējus. Nedēļas vidū un otrajā pusē laika apstākļi uzlabosies - nokrišņi vairs netiek prognozēti, debesis biežāk skaidrosies, kā arī gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies. 

Pirmdiena un otrdiena paies ciklona zīmē, daudzviet gaidāmi ilgstoši nokrišņi. Jau naktī uz pirmdienu Kurzemē un Zemgalē sāks līt, vietām iespējams arī slapjš sniegs. Rīta pusē pūtīs pārsvarā mērens dienvidu puses vējš. Slapjums turpinās nākt klāt arī pirmdien dienā, un jau naktī uz otrdienu ciklona centrs varētu sasniegt Latviju, vējš īslaicīgi pierims

Otrdien vējš no jauna pastiprināsies - tas būs iegriezies no Z, ZR, un pie mums uz pāris dienām ieplūdīs arī vēsāks gaiss, tāpēc nokrišņi pārsvarā izkritīs slapja sniega veidā. Attēlos zemāk redzams kopējais nokrišņu daudzums līdz otrdienas vakaram, kā arī potenciālais nokrišņu daudzums, kas izkritīs sniega veidā. Tas nozīmē vietām sniega segas pieaugumu par 5 - 10 cm

Pa kreisi - kopējais nokrišņu daudzums līdz otrdienas vakaram (weather.us)
Pa labi - kopējie nokrišņi sniega veidā līdz otrdienas vakaram (weather.us)

Nedēļas vidū laika apstākļi visdrīzāk uzlabosies - vējš pierims, atmosfēras spiediens paaugstināsies, dažviet uzspīdēs saule, bet pavisam nelieli nokrišņi tiek prognozēti vēl galvenokārt tikai Kurzemē un vietām centrālajos rajonos. 

Līdz pat nedēļas izskaņai atradīsimies virs Centrāleiropas esoša anticiklona ietekmē. No Āfrikas nākošais siltais gaiss virzīsies uz ziemeļiem, līdz ceturtdien ar rietumu, dienvidrietumu vējiem nonāks arī pie mums. Gaiss Latvijā varētu būt potenciāli silts, taču arī šoreiz lielu lomu spēlēs mākoņu sega - ja tā saglabāsies, gaisa temperatūra sagaidāma līdzvērtīga aizvadītajās brīvdienās piedzīvotajai. Pēc pašreizējām prognozēm atelpa no nokrišņiem un sniega varētu būt ~ līdz 18., 19., 20.februārim. Gaisa temperatūras prognozes nedēļai apkopotas tabulā zem nākamajiem attēliem.

Salīdzinājumam - gaisa temperatūra ~ 1.5 km augstumā otrdien un piektdien (wxcharts.com)


Salīdzinājumam - sniega segas biezuma prognozes šai un nākamajai svētdienai (ECMWF, weather.us)

  11.02. 12.02. 13.02. 14.02. 15.02. 16.02.
Nakts 0 ... +4 -2 ... +2 -1 ... -7 +1 ... -5 -3 ... +2 +3 ... -4
Diena +1 ... +5 -1 ... +3 -2 ... +3 +1 ... +5 0 ... +6 +2 ... +6

Atbildot uz visrakstā uzdoto jautājumu, jāsaka, ka jaunnedēļ varēsim izbaudīt visas pavasarim raksturīgās dabas un laika apstākļu norises. Būs gan slapjdraņķis, gan lietus, peļķes visapkārt, gan arī saulaināki un siltāki brīži. Taču es būtu piesardzīgs un teiktu, ka ziema vēl neatkāpsies un šis būs nu jau otrais pavasara uznāciens, jo februāra beigās vēl visai droši varam sagaidīt arī vēsākas gaisa masas un jaunus sniega krājumus. Turklāt arī sniega segas biezuma prognozes, lai gan ir ļoti mainīgas, valsts austrumu pusē pēc nedēļas paredz stabilu sniega segu 10 - 20 cm, izņēmums ir tikai GFS prognozes. Līdz ar to, tur ziema kā iesākusies, tā arī turpinās līdz šim.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.02.2019 10:30

    *16.2.2019. Rīga. Anticiklona ziemeļu mala un neizteikta aukstā fronte. Naktī un dienas lielākā daļā - skaidrs, vien pirms saulrieta saradās vairāk "spalvu" mākoņi. DDR vējš 1-2m/s. Sniegs uz zemes saglabājies vien 25% apmērā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+8; 15:00+13; 21:00+6.

    Ielādē...
  2. 17.02.2019 12:40

    Saulains rīts ar spirgtu ziemeļvēju. Tamdēļ termometrs Z pusē rāda par 2 vien. zemāku t*:) Vidēji +5*C. Sniegs dārza ieplakās vēl turas. Atvēru izvēdināšanai plēves māju, citādi saule var priekšlaicīgi atmodināt manu vīnogu, kas nebūt nav vēlams. ...nez kamdēļ jau pirksti kņud kaut ko iesēt.?....

    Ielādē...
  3. 17.02.2019 06:12

    Nakts otrajā pusē debesis vismaz daļēji apmācās, lai gan A pusē brīžiem zvaigznes parādījās. T. gandrīz nemainīgi turējās ap +3,2...+3,7°C, visas tuvējās stacijas rādīja ļoti līdzīgus grādus. Arī uz zemes no piesaluma ne miņas, nezinu, ko atsaldētais provokators grib panākt, apšaubot citu cilvēku mērījumus. Likās jau, ka būs prom, bet kas tev deva, nespēj iztikt un atkal gaisu maitā.
    Šobrīd t. +3,1°C, spiediens 760,5 mm, daļēji mākoņains/apmācies, neliels vējš.

    Ielādē...
    1. 17.02.2019 10:06

      Pie skaidrām debesīm bezvējā zeme ļoti atdziest, pats Rīgā novēroju, ka pie +3...+4 grādiem uz zemes ir salna un sasalums. Ja tiešām zemes līmenī būtu tāds siltums, tad sniegs ātri izkustu, bet pēdējās dienās kūst ļoti lēni un gan jau lielā daļā valsts austrumu sniegs līdz martam nemaz pilnībā nenokusīs, neskatoties uz silto laiku.

      Ielādē...
      1. 17.02.2019 16:06

        Ļoti iespējams, ka pie zemes ir jūtami vēsāks, nekā ne tikai pie loga, bet pat 2 m augstumā. Bet konkrētajā gadījumā nekāda piesaluma nebija. Ja būtu to teicis cits, nekādu problēmu, bet visiem, kas zina, kas ir un ko ir rakstījusi konkrētā persona, top skaidrs, ar kādu nolūku šāds it kā nevainīgs komentārs iebāzts.
        Savukārt sniegs pilsētā jau tagad daudzviet nokusis, vairāk nav nekā ir, turas tikai plāna sniegledus kārta un vēl pāris cm vietās, kur vairāk bija sanests/samests. Laukos un mežos droši vien kūst lēnāk, bet apgalvot neko negribu, kādu brīdi neesmu bijis ārpus pilsētas.

        Ielādē...
  4. 17.02.2019 22:27

    šodien vēsāk, +3. Īpaši nekusa, kaut arī spoža saule visu dienu.

    Ielādē...
  5. 17.02.2019 00:07

    Vakarā debesis lielākoties skaidras, vien tagad šur tur neliela mākoņu klātbūtne nojaušama. Vējš pamazām pierimst, bet temperatūra nesteidz kristies, jau kopš agra vakara turas ap +4°C, šobrīd +4,3°C. Nudien dīvaini, ka februārī pat skaidrā vakarā/naktī gaiss neatdziest. Burvīgs laiks astronomiem un visiem citiem naktsputniem. :)) Augšējā gaisa masa laikam nu ļoti silta. Spiediens gan pamazām krīt, pašlaik 760,5 mm.

    Ielādē...
  6. 15.02.2019 10:33

    Sniega sega rūk, bet bez saulītes ne tik ātri, ka gribētos, takas un celiņi gan pārvērtušies par slidotavām- apakšā ledus, pa virsu ūdens kārta.

    Ielādē...