Pirms ziemas iestāšanās ciklons no dienvidiem pielies pilnus laukus

Pirms ziemas iestāšanās ciklons no dienvidiem pielies pilnus laukus

Aukstums nedaudz kavēsies
Solīto ziemas tuvošanos cilvēki sāka apspriest jau pirms nedēļas. Esmu pamanījis ka pat precīzas, tik tālejošas prognozes lielai daļai cilvēku ir grūti uztvert, jo viņi solīto vienalga gaida ātrāk nekā prognozē teikts. Šoreiz aukstuma ierašanās, ja salīdzina ar sākotnēji prognozēto, kavēsies par vienu līdz pusotru diennakti.

Vēl vairāk ūdens laukos
Manuprāt, būtiskāk par sala iestāšanos, ir tas, ka lielākajā Latvijas daļā atkal sagaidāms daudz nokrišņu. Līdz 20. novembrim jau daudzviet bija nolijusi visa mēneša norma, bet nokrišņi turpināsies. Līderos mitruma ziņā ir Ziemeļvidzeme – Valkā (faktiski Igaunijas meteoroloģiskajā stacijā Valgā) nokrišņu daudzums šajā novembrī jau pārsniedz 100 milimetru un izskatās, ka līdz mēneša beigām varētu būt visi 120 milimetri. Novembra norma svārstās no 45-55 milimetriem Latgalē, Vidzemes austrumos un Zemgalē līdz 70-95 milimetriem Kurzemes un Vidzemes rietumu rajonos - augstieņu rietumu nogāzēs.

Sals, sniegs vai liels sals un bišķi sniega
Nav īsti skaidrs, vai viss tas slapjums nedēļas otrajā pusē uzreiz sasals, vai arī apsnigs, tādējādi ļaujot vēl nedaudz notecēt un lēnām sasalt. Es gan nezinu, cik tur liela starpība, to, lai spriež zemnieki, bet skaidrs, ka nekādu labu ietekmi sējumiem lielais ūdens daudzums nedod. Vadošo modeļu GFS un ECMWF prognozes piedāvā abus šos variantus. GFS prognozē, ka nedēļas nogalē, kad dienvidu ciklons ar visām savām lietavām būs prom, aizejot ievilcis pie mums auksto gaisu, Baltijas reģionā joprojām būs pazeminātas spiediens, ar nelieliem ciklonu centriem – tātad lielākoties apmācies un ar sniegu, līdz ar to arī siltāks. GFS pašreiz nesola aukstāku par -10 grādiem, nākamās nedēļas sākumā -10..-13 grādu. ECMWF ir kardinālāks, pat neierasti, jo šī īpašība – pārspīlēt un sabiezināt krāsas – parasti piemīt GFS. Tā nu ECMWF sola anticiklona pastiprināšanos nedēļas nogalē, kas nestu debesu skaidrošanos un modelis aprēķinājis līdz -12..-17 grādu lielu salu jau šajā nedēļas nogalē, bet nākamās nedēļas sākumā valsts austrumos līdz -20 grādiem.

Līča nokrišņiem jābūt!
Līča efekta nokrišņi sāks veidoties jau ceturtdien, kad 850hPa gaisa temperatūra pazemināsies līdz -10 grādiem, bet ūdens temperatūra līcī pašlaik ir ap +5..+6 grādiem, jūrā iepretī Kurzemei līdz +8 grādiem. Nav daudz skaidrības, kāds būs gaisa mitrums augstākos atmosfēras slāņos nedēļas otrajā pusē, šeit pieejamā informācija liecina, ka būs pietiekami daudz sausa gaisa, kas var kavēt līča nokrišņu veidošanos, tomēr man grūti iedomāties situāciju, ka pie 15-18 grādu kontrasta starp ūdens virsmu un 850hPa temperatūru, līča nokrišņi neveidotos. Pēc maniem aprēķiniem, ja ūdens virsmas temperatūra ir +6 grādi un 850hPa ir -10 grādu, tad nokrišņu veidošanos var izjaukt tikai īpaši sauss gaiss, kura relatīvais mitrums mazāks par 40-50% biezā atmosfēras slānī un vēl tam klāt vajadzētu kādu traucējošu diverģenci.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    24.11.2010 18:42

    Pie mums arī sāka snigt,pagaidām slapjšs sniegs.Temperatūra nokritusies jau uz o gr.Vai augļukokiem u sējumiem,tāda spēja sala iestāšanās nekaitēs?Zeme vēl nav salusi nemaz.Decembra sākumu sola sevišķi aukstu.

    Ielādē...
  2. 24.11.2010 19:24

    Labvakar, pie manis pa dienu diezgan stipri lija (+ 2 ), tagad jau krīt '' pļerda'' un ir - 1.

    Ielādē...
  3. 24.11.2010 20:20

    foto.delfi.lv
    Tallinu pārstedz sniegputenis-fotogalerija.
    Rigā šodien ne sniegs,ne lietus nebija,temperatura no rita ap+6tagad ir +3,gaidu ritdienu.

    Ielādē...
  4. 24.11.2010 21:13

    Nu snigšana ir norimusies. Temperatūra ap -3 un viss apkārt vienmērīgi balts. Tādane pārāk bieza, bet stabila sniega sega izveidojusies.

    Ielādē...
  5. 24.11.2010 21:14

    Vēlākā pēcpusdienā uznāca lietus, grādi sāka kristies - sākumā palēnām, ap 17.00 vēl bija gandrīz +6, bet tagad jau vairs tikai +2 "ar kapeikām". Turklāt ap 20.00 pamanīju, ka lietus pārvērties par slapju sniegu, un pūkas turpina lidot joprojām. Uz zemes vēl silts, jo nekāds baltums vismaz man pa logiem nav manāms.

    Ielādē...