Šonedēļ no -30 grādiem izbēgt būs grūti

Šonedēļ no -30 grādiem izbēgt būs grūti

Jau svētdienas rītā laiks bija par pāris grādiem aukstāks, nekā prognozēja modeļi, bet šis rīts jau pavisam skaidri pierādīja, ka modeļi ar kaut ko netiek galā. Tie prognozē vairāk mākoņu un, iespējams, tāpēc prognozē siltāku laiku. Ar kolēģi Jāni Tralli spriedām, ka modeļi mākoņu veidošanos gaida no Peipusa ezera, Somu līča un Rīgas līča, taču ledus ir vairāk nekā domā modeļi un nekādi būtiski mākoņi neveidojas.
Šeit pirmdienas agrā rītā uzņemtā satelītattēlā redzams, ka ievērojami mākoņi veidojas tikai virs Baltijas jūras.

Kurās naktīs un kur tieši būs -30 grādi, var tikai minēt. Statistiski, protams, Vidzemes augstiene, pie austrumu puses vēja zemākā gaisa temperatūra var būt arī Rīgas līča piekrastē Vidzemē un šis rīts atgādināja par Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu staciju Jelgava, kas atrodas kaut kādā dīvainā vietā, visticamāk, kaut kādā ieplaciņā, kur bezvēja naktīs fiksē par pāris grādiem zemāku temperatūru nekā apkārtējās vietās, tātad arī Jelgavā varam sagaidīt rekordzemas temperatūras.


Tāds sals kā šorīt, ar nelielām svārstībām, būs arī visus pārējos nedēļas rītus.

Es janvāra atkušņu laikā pazaudēju cimdus un domāju, ka nav jau vairs jēgas pirkt jaunus. Vakar rokas sāka salt. Iegāju Rimi pēc jauniem cimdiem, bet tur cimdus atrast vairs nevar, plaukti pilni ar gumijniekiem. Arī veikalnieki jau gatavi pavasarim, bet nekā :)

Jau nedēļas nogalē, uznākot aukstumam, Rīgas līcis strauji piepildījās ar dreifējošiem ledus gabaliem. Pēc šīs nedēļas aukstumiņa, varam sagaidīt arī vienlaidus ledus veidošanos.
Somijas Meteoroloģijas institūta kartēs redzams, ka kopumā Baltijas jūrā ledus šobrīd (līdz pirmdienas pēcpusdienai redzami dati par pagājušo pirmdienu, vēlāk būs par šo - 14. feb.) ir mazāk par normu un no ledus brīvajā zonā ūdens ir siltāks par normu. Domāju, ka šonedēļ tiksim līdz normai un varbūt to apsteigsim.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.02.2011 17:18

    Kārtējais bilžu "pievedums"!
    Šodien redzēju vienu no skaistākajiem Saules halo! Bet no rīta Ķīpsalas apkārtnē bija skaista migla ar sarmu. :)
    Bildes manā blogā.

    Ielādē...
  2. 16.02.2011 20:34

    Labvakar- pēdējā diennaktī par dažiem grādiem siltāks, plkst. 3:00--17,0; 9:00--13,0; 15:00--4 (saulē, lāstekas pil), patreiz -13... Visas dienas garumā neliela augsto ci mākoņainība...

    16.02.2011 22:00: Šeit uzrakstīts - notiek priekšsagatavošanās kolonistu došanās iespējām uz Marsa (bez iespējas atgriezties/offtopiks).

    16.02.2011 23:23: JAUNUMS...
    ---
    Labdien! Jūs savus jautājumus varat sutīt uz šo e-pastu. A.Vīksna Jums atbildēts tiklīdz radīsies laiks. Ar cieņu, LVĢMC Klientu apkalpošanas daļa
    ====> tāda atbilde man atnāca no Latvijas meteodienesta... tā, ka arī jūs variet piepalīdzēt (vai uzdot savējo) jautājumu/ protams, saistībā ar meteolietām - Andrim Vīksnam, meteodienesta prognožu daļas vadītājam.
    Varam varbūt jautājumus rakstīt šeit, vai arī man sūtīt uz [email protected] - protams, atbildes paredzēts publicēt manis veidotajā meteo ikdienas blogā...
    yeye

    Ielādē...
  3. 17.02.2011 09:27

    Izskatās, ka anticiklons un lielais aukstums mūs nepametīs vēl aptuveni nedēļu, pēc tam varētu kļūt siltāks - pakāpeniski, ja saglabāsies anticiklons, straujāk, ja līdz mums tiks kāds ciklons. Šķiet, ka ledus apjoms līcī un jūrā pieaugs līdz pēdējā desmitgadē nepieredzētiem apjomiem, jau tagad kuģiem lielas problēmas. Un, jo ilgāks aukstums, jo lielāki plūdu draudi pavasarī - ledus biezāks un, Saulei sildot arvien vairāk, var pēkšņi un strauji sākt kust.

    Ielādē...
  4. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    17.02.2011 10:43

    Šorīt -24 gr.Paldies Dievam,ka,vismaz pagaidām,tiekam pasargāti no -30 gr.!Vakar,Krievijas TV ziņoja,ka aukstums saglabāsies vēl nedēļu.Tieši par to,raksta arī Maikls.Ziema nav mans gadalaiks,kur nu vēl,tik ilgstošs aukstums...

    Ielādē...
  5. 17.02.2011 11:05

    Man gan patik šads isti ziemīgs laiks ,nu beidzot ari šogad sagaidits garais anticiklons ar stabilu aukstumu un daudzam saulainam dienām, sarmu ,līdzigi,ka tas bija ari pagajuša ziemā janvarī. Daži jau te sen gaidija saulainu laiku. Tads laiks viennozimigi man patik labāk,neka tie atkušņaini siltti un pelēki Atlantijas cikloni. Protams man naviebildumu pret sniegputeņiem un ciklonu darbibu,ja tas notiek pie mīnus gradiem,ka tas bija decembrī/janvara sakumā. Nu šogad ari ziema pec pilnas programmas sanāks :)

    Ielādē...
  6. 17.02.2011 16:05

    Patiešām, tagad var teikt, ka vairs nejūtos "apdalīts" - jau kuro dienu Saule dzidri zilās debesīs rotājas, mākoņu praktiski nav (ja neskaita spalvu mākoņus un nelielu dūmaku dažreiz), ir kārtīgs ziemas aukstums - viss pēc pilnas programmas! :) Kopš ziemas sākuma gaidīju šādu laiku, un tagad esmu priecīgs par to!
    Sals naktīs mazliet te piespiež, te atlaiž, aizvadītajā naktī grozījās ap -22...-23 grādiem. Savukārt dienā šodien vēsāks nekā 2 iepriekšējās - ja vakar vienubrīd pakāpās gandrīz līdz -10, tad šodien turas stabili -13...-15 grādu robežās. Gaidāmo nakti prognozē atkal aukstāku - nu redzēsim, vai rekordi kritīs... :) Mans pagaidām turas -24,6 grādu robežās, uz citu fona nekas ekstra.
    Naktī uz 16. datumu vairākas reizes manā pusē izveidojās bieza migla, arī no agra rīta tā ik pa laikam parādījusies, tāpat bijusi arī neliela sarma (no rīta; kad es cēlos, vairs nebij… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  7. 18.02.2011 03:11

    Vakara un nakts gaitā grādi turpina kristies, pašlaik -23,9*C. Redzēs, kāda tendence būs tālāk, bet par to jau rīt.

    Ielādē...
  8. 18.02.2011 07:09

    Pie manis pašlaik -27.8

    Ielādē...
  9. 18.02.2011 07:21

    Labrīt, šorīt abi mani termometri pie trešā stāva nesiltinātās '' hruščovkas '' sienas rāda - 28.8. Pie zemes ir vismaz 2 grādi zemāk. Varu tikai kārtējo reizi izteikt apbrīnu un cieņu Lietuvas prognozei ( Skeitmenine oru prognoze ). Papētot, ko leiši prognozēja vakar un, salīdzinot ar šā brīža LVC mērījumiem, viss sakrīt. Un tas nav pirmo reizi. Esmu ievērojis, ka arī nokrišņu prognozes '' braļukām'' ir visprecīzākās. Kādreiz leišu prognozēs vasarā nokrišņu kartē virs Latvijas ir vietām prognozēti nelieli nokrišņi ļoti mazās ( līdz 30 km un pat mazākā diametrā ) teritorijās, un tas lielāko tiesu arī piepildās. Es daudz darba darīšanās braukāju apkārt un katru reizi brīnos par kaimiņu spēju noprognozēt tādus sīkumus. Arī par lielāka mēroga prognozēm leiši visiem '' liek iekšā ''. Runa, protams, ir par 1 -3 dienu prognozēm.

    Ielādē...
  10. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    18.02.2011 09:36

    Digitālais,šorīt,rādīja-29 gr.Auksti un,vēlreiz auksti!Māju, arī,vairs nav iespējams piekurināt.Paliekam apātiski.Kā ir ar to Saules uzliesmojumu?Vakar,Krievijas TV nopietni brīdināja iedzīvotājus,ka var būt veselības problēmas.Mūsējie,toties,raksta,ka,nekas nopietns nebūs.Kam lai tic?Es gan domāju,ja tik liels uzliesmojums,tad bez sekām tas nevar būt,ka vairāk jātic Krievijas TV.

    Ielādē...
    1. 18.02.2011 09:55

      Televīzijas parasti ir lielākie panikas cēlāji, arī šoreiz. Lūk gabaliņš no šī rīts BNS ziņas.

      Piektdienas rītā uz Zemes sākusies neliela magnētiskā vētra, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes operatīvā informācija.

      Iepriekš tika prognozēts, ka tā sāksies jau ceturtdien, tomēr gan ceturtdien, gan naktī uz piektdienu Zemes magnētiskā lauka svārstības bija minimālas. Līdz ar to ziemeļblāzma Latvijai iet secen - dienas gaišajā laikā to nav iespējams redzēt, un maz iespējams, ka vētra turpināsies tik ilgi, lai ziemeļblāzma būtu iespējama naktī uz sestdienu.

      Jau vēstīts, ka otrdienas naktī uz Saules notika spēcīgs uzliesmojums, kas bija stiprākais kopš 2006.gada.

      Ielādē...
  11. 18.02.2011 08:39

    Teikā minimālā t°c bija -19,8 grādi.

    Man radās jautājums: varbūt kāds zin un var pastāstīt, kapēc igauņu HIRLAM modelis progozē tādas temp. anomālijas, piemēram, virs Somu līča? Šorīt Somu līča DA daļā tas prognozē - 43,9 grādus! :D
    Līdzīgi ar zemajām temp. ir virs Rīgas līča, bet ne tik traki!
    Tāpat bija pērn, bet tad tam es tādu uzmanību nepievērsu.
    Neviens cits modelis neko tādu neprognozē.
    Šī iemesla dēļ man ir samazinājusies uzticamība igauņu modelim...

    Ielādē...
    1. 18.02.2011 09:23

      Uz pilnībā aizsalušām ūdenstilpēm darbojas lokāli procesi, kas pazemina temperatūru, mums ir maz novērojumu datu no turienes, tāpēc to neredzam, bet dažkārt to var novērot piekrastes stacijās, piemēram Ainažos un Skultē, tāpat arī šorīt Peipusa dienvidos viena stacija fiksēja zem -33 grādiem, lai gan citviet apkārt bija par vairākiem grādiem siltāks. Tie -40 grādi gan pārsteidz. Lietuviirs ir zinošs lokālos fizikālos procesos, varbūt var paskaidrot smalkāk. Man domāt, ka tas var būt saistīts ar lēnu vēju, kas tur kaut kādu iemeslu dēļ veidoas. Bezvējā temperatūra var pazemināties ļoti, ļoti strauji un lokāli.

      Ielādē...
      1. 18.02.2011 09:52

        Paldies par atbildi! :)

        Biju iedomājies par par kautkādiem lokāliem procesiem, bet nu -44 grādi likās mazliet par traku, tapēc tā pajautāju.
        Pirms pāris dienām(ja nemaldos) tas pats modelis -40 prognozēja arī Rīgas līcī, pretī Engures ezeram. Leišu un abi poļu modeļi tajā laikā prognozēja tajā vietā zem -20...

        Vēlviens jautājums: Laikam nekur internetā nevar iegūt LVĢMC Daugavgrīvas stacijas datus?

        Ielādē...
        1. 18.02.2011 09:56

          Daugavgrīvu un Rucavu nav izdevies redzēt internetā. Priecē, ka meteo.lv ir parādījies par vienu staciju vairāk, nu ir arī Skrīveri.

          Ielādē...
  12. 18.02.2011 12:10

    jurmalaphoto.wordpress.com
    Aizsalis līcis Daugavgrīvā,sniega sanesumi,ledus un saule. Ieliku galeriju ari šaja blogā.
    Šorit Zolitudē no rīta -18,7,dzestrs vējs,kaut ne stiprs,bet tomēr krietni pastiprina aukstuma sajūtas. Vel viena skaista salaina ziemas diena :)

    Ielādē...
  13. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    17.02.2011 17:41

    Jocīgi,bet Kamčatkā tikai - 6 gr.Ja drīkstu uzzināt,kāds labums būs,ja Līvānos būs -30 gr.?Ginesa rekordos jau tāpat netiksim...

    Ielādē...
    1. 18.02.2011 03:09

      Būs, ko atcerēties! :)

      Ielādē...
    2. 18.02.2011 14:29

      To jau no šīs ziemas (šo salu) jau nu pavisam noteikti atcerēšos...

      Ielādē...
  14. 18.02.2011 14:33

    Labdien, grādi pie "manis" pusnaktī -15, 3:00--18,0; rītā -13, tagad -12.** Bet magnētiskā vētra man pavisam reāli atgādināja - dienas vidū pie mierīgiem laika apstākļiem uz stundu atslēdzās elektrība. Var jau būt, ka šai lietai ir citi cēloņi (tur releji apsarmo u.tml.), bet sakritība reāla...

    Ielādē...
  15. 18.02.2011 16:37

    Aizvadītajā naktī pie manis uzreiz par apaļiem 2 grādiem kritis šīs ziemas aukstuma rekords, tagad tas ir -26,6*C. Digitālais pie loga 4.stāvā rādīja akurāt par 2 grādiem mazāk - kā gaidāms.
    Diena arī auksta! :) Saliņš kniebj tīri jūtami! Rītā ilgi turējās aukstums, pat 12.00 vēl -21 bija, pēcpusdienā arī reāli tikai uz pavisam īsu brīdi mazliet augstāk par -17 uzkāpa, drīz jau varētu sākties lejupslīde.
    Kopumā ņemot - diena atkal forša, skaidra, saulaina, vien reti spalvu mākoņi šur tur pavīd. Tāpat šodien mazliet jūtamāks A puses vējelis uzpūta, taču nekas stiprs, pat ne mērens. Foršs laiks turas, gribētos tādu līdz pašam ar joni nākošam pavasarim! ;)

    18.02.2011 18:56: Ap saulrietu manīju mākoņainību R pusē... Izskatījās pēc augstajiem spalvu-slāņu mākoņiem, bet neņemšos to konkrēti apgalvot, neesmu tāds specs, turklāt jau tad patumšs bija. A pusē gan spoži spīd augšup kāpjoš… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  16. 18.02.2011 21:08

    Sveiki :) Mums šeit Liepājā visu dienu bija apmācies un saule atradās dūmakā, grādi tā ap -8 grādiem. Un pūta stindzinošs austrenis, Brrr, Pēcpusdienā aizgāju ar suni pastaigāties pa Liepājas ezera dienvidu malu , bija ko turēt līdzi vējam :D

    Bet pašlaik pazeminās mazliet temperatūra.

    Viens qeusts, Cik lielā ir varbūtībā šonakt ieraudzīt ziemeļblāzmu ? Un kurā Latvijas teritorijas daļā būs tā redzama?

    Es vakar laikam redzēju lielu mēness halo efektu? Vai es mānos :D

    Ielādē...
    1. 18.02.2011 22:21

      Ziemeļblāzmas iespējamība šonakt ir ļoti neliela un mākoņi arī traucē.

      Mēness halo ir pilnīgi iespējams, nekas rets tas nav.
      Šobrīd tādu Rīgā var labi redzēt.

      Ielādē...
  17. 18.02.2011 22:32

    Vakarā saradušies mākoņi. augsti, ne pārāk biezi, Mēness diezgan labi spīd cauri, tomēr dūmaka acīmredzama. Un grādu krišanās arī apstājusies, jau pāris stundas turas ap -20, šobrīd -20,4*C.

    19.02.2011 02:01: Debesu skaidrību/mākoņainību nav iespēju novērtēt, tomēr grādi atsākuši kristies, šobrīd -22*C.

    19.02.2011 03:56: Mazlietiņ grādi krītas, šobrīd -22,6*C, bet citur Latvijā, uz A-ZA pusi no manis, vietām vērojami pat tuvu -27...-29 grādi (Kārsava, Vireši, pēc LVC datiem), citur arī zem -24. Bet kopumā šī nakts, cik pašlaik izskatās, nebūs tik auksta kā iepriekšējā (vismaz manā pusē ne). Vietām gan var būt, dažreiz tās aukstuma salas uzrodas pavisam negaidītās vietās...

    Ielādē...
  18. 19.02.2011 15:40

    Labdien, "pie manis" - -15 plkst. 3:00, -12 ap 9:00-, tagad -8 (saulē, ēnā būtu kādi -11). Vispār - ziemeļblāzma virs pola pieaug, patreiz tā ir lielāka - nekā vakar "izreklamētās" magnetiskās vētras laikā. Vairāk varam šajā vietā ieskatīties.

    Ielādē...
  19. 19.02.2011 16:25

    Aizvadītajā naktī minimālā sasniedza -24,1*C, tas bija ap 8.00 no rīta. Ap 11.00 pārkāpa -20 robežu "uz augšu", bet tagad jau kopš ~14.00 balansē starp -15...-16*C.
    Diena pati šodien tomēr savādāka - vairs nav dzidri zilo debesu, tikai šur tur pa kādam zilākam pleķītim, bet pārsvarā viss bālgans vai labākajā gadījumā bālgani zils - diezgan daudz augsto mākoņu, brīžiem tie plānāki, brīžiem tikpat kā nav, bet brīžiem arī jūtamāk sabiezē. Tiesa, Saule tāpat valda! :) Vienīgi šodien jūtamāks vējelis, jau tuvu nepatīkama robežai.
    Taču tas nekas, tāpat labs laiks! :)

    Ielādē...
  20. 20.02.2011 18:36

    Uzrakstīju "Nedēļas tēma - staigāt pa ledu vienmēr ir bīstami"!

    Ielādē...