Stagnatīvais ciklons

Stagnatīvais ciklons

Jau nedēļa, kopš aizritējusi kopš brīža – kad Latvijā sāka uzdarboties Jorg ciklons (tiesa, virpulis pie nosaukuma tika tika kādā 3.7.11.). Jau nesdams varenus negaisus vispirms austrumiem, pēc tam arī Kurzemei 1. jūlijā. 3. jūlijā pabaidīdams visus ar fotogenisku fronti (kas visā Latvijā tika apfotografēta, apfilmēta). Daži pat bija aizrunājušies līdz tornado iespējai, lai šāda lieta nedaudz ticama bija vien uz Latvijas A robežām.

Šodien pabāla fronte ar dažiem smidzinošiem nokrišņiem vietām, nākamā atkal uz Latvijas austrumu novadiem jau šai pašā vakarā, atkal ar pavisam nelielām lietus brīzītēm. Visi GFS-si un līdzīgie "redz", ka situācija nemainīsies vēl kādas 35-48 stundas (lai gan- šīs pašas prognozes var mainīties jau ik pa 3 stundām), ar nelielu iespēju – kad Jorg's varbūt aizies uz ZA pusi, un mūsu apriņķos nomainīsies vējš no ZR virziena. Rodas domas un – vēl vairāk jautājumi – kāpēc dažreiz debesīs iestājas šāda stagnācija. Kas 2011. gadā var aizvilkt pat līdz 10. jūlijam, kas veco ticējumu piekritējos zināms kā "7 gulētāju" datums (ja tad līstot - tad līstot vēl septiņas nedēļas...).

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei 6.7.11., 23:40.



Attēlā, (c)sat24.com: Jorg virpulis tā nedaudz svārstās vien kaut kur uz D no Latvijas, un dod pamitru austrumu vēju – ar lietiem un negaisiem, varbūt arī kādas 2 dienas turpmāk...

Jorg's atgādina tādu spirālveidīgu dzenskrūvi ar nedaudz izliektām lāpstiņām, kas frontu veidolā pēdējās septiņas dienas pārslauka LV āres. Samērā konsekventi.

Ja atceramies, tad 2010. gada vasarā varena stagnācija bija vērojama visas vasaras otrajā pusē – kad gar masīvā Krievijas anticiklona R malu no D uz Z pusi devās rinda minicikloni, kas tai Saules Riņķī deva rindu negaisu/ un šo rindu autora pierakstos tika fiksēts jauns pērkona mākoņu skaita rekords pēdējo 15 gadu laikā.

Te atkal ir vieta un niša izvērsties klimata pētniekiem. Man vismaz ir tāda pirmējā doma, ka ciklonu centru ceļus diktē "jet stream" jeb atmosfērā noteiktā augstumā, kas sakrīt ar satiksmes lidmašīnu kreiserēšanas attālumu no zemes virsas, esošās vēju plūsmas. Tās šaurā teoritorijā jeb "ceļos", kas reizēm vien dažu 10tu kilometru plati, ātrā tempā (orkāna vēzienā ap 50-60m/s, varbūt vēl vairāk...) dodas noteiktā virzienā. Šie "jet stream" ceļi laiku pa laikam maina virzieni, vien aptuveni zināms – šo "jet" ceļi pāri vienām un tām pašām teritorijām atkārtojas reizi pusgadā.

Tamdēļ – senie cilvēki jau pirms dažiem gadsimtiem, neko nezinādami par meteo zinātnes lietām, jau bija ievērojuši datumus. Piemēram, "7 gulētāju diena", "bērtuļi", "miķeļi" utt... labi saprazdami, ka ir šādas "atslēgas dienas". Kad esošie laika apstākļi diktē debesu notikumus vēl kādām dienām uz priekšu. Varētu jau diskutēt par šādu dienu prognožu ticamību, taču zem seno laiku piefiksējumiem – zināma patiesība ir apakšā.

Tas, ja "jet stream" komandē ciklonus un anticiklonus, ir saprotams... Nesenāks piemērs, ziema 2010-2011 sākās neierasti agri. Ne tuvu ne katru gada riņķi patstāvīga sniega sega izveidojas jau drīz pēc Mārtiņiem (novembra otrā pusē), bijām pieraduši pie slapjiem un "melniem" Ziemassvētkiem un Jauniem Gadiem. Tā teikt, "jet stream" kārtējais izlocījums bija pavērsies uz Eiropas D pusi, un visi virpuļi rullējās vairāk uz dienvidiem. Vien ar ziemeļu mugurām ziemas iesākumā pabērzēdamies gar Latvijas robežām.

Vispār es nezinu, kamdēļ debesīs pa reizei iestājas sinoptiskā stagnācija!?
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.07.2011 14:03

    Jāa, tā ir tēma kur varētu "filozofēt" vai prātot gari un plaši. Un varbūt arī vajag to darīt. No dažādiem viedokļiem var izkristalizēties kāda "gaiša doma".
    Mans viedoklis, vai drīzāk gan secinājums ir apmēram tāds:
    Mēs, t.i. mūsdienu cilvēki- zinātnieki, esam jau veikuši milzīgu darbu: veikuši novērojumus, tos reģistrējuši, veikuši aprēkinus, gan par pamatu ņemot fizikālu procesu likumsakarības, gan matemātiskas sakarības. Tieši automātiskajās stacijās reģistrēti skaitliski parametri dod iespēju meteonovērojumu vienības apstrādāt datorā.
    Tā kā mūsdienu datori ir gana veiktspējīgi, tajos cilvēku uz iepriekšējo novērojumu pamata izstrādātās programmas, spēj datu bāzēs ātri sameklēt, kādreiz pagātnē jau bijušu līdzīgu notikumu virkni(temperaturas;mitruma; spiediena lielumus, izmaiņas laikā), un uz ši pamata arī izveidot prognozi pēc modeļa. Un vairumā gadījumu šo modeļu progno… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 07.07.2011 17:40

    Izņēmu no raksta nosaukuma datumu (tas jau ir redzams pie paša raksta, kā arī ir ietverts rakstā).

    P.S. Kā tad tur paliek ar to domu par satelīta attēliem rakstā un komentāriem zem tā? Mums ir doma par attiecīga koda izveidošanu, lai satelīta attēls, tam uzspiežot, palielinātos tajā pašā logā.
    Mēs varētu izveidot attēlu, kā musuprāt, šādam rakstam būtu jāizskatās, ja Jums interesē.

    Ielādē...
  3. 08.07.2011 00:38

    Jāsaka, Laika vērotājam ir visai interesanta doma,kura škiet lidz šim nebija parādijusies,vai ar kuru vel nebiju sastapies-un tas ir,ka ne tikai ārejie faktori, bet ari procesi zemeslodes ieksā,dziļumā var ietekmet un droši vien ietekmē procesus atmosfera un lidz ar to laikapstakļus... Te daudz bija diskutets par Saules ,kosmosa ietekmi un to noliegt nevar, bet tikpat labi visai vareni procesi un reakcijas notiek ari zemeslodes dzilumā,zem tā cietas garozas,unkapec gan izmaiņas vai kadi procesi notiekoši tur nevar izsaukt kādas anomālijas vai izmaiņas atmosferas procesos? Varbut tie ir cikliski procesi,kas atkārtojas ik pēc kada laika-bet varbut ari kadas pārmainas briest ar ko jau te visados variantos mūs megina biedēt...

    Par to satelitattelu ar zīmejumiem un aprakstu-butu visai atbalstama ideja un ari es šaja lapa labrat tādu gribetu redzet :)

    Ielādē...
  4. 07.07.2011 22:25

    *"Laika vērotājam" - kaut kur rakstīju (vienā no iepriekšējiem maniem rakstiem): kad Zeme ir dzīva, un tostarp atmosfēra ar laika apstākļu maiņām ir "mētelis". Un - mums "homo sapiens" - vienmēr būs nezināmas lietas, tāda līdz galam izzināšana nav iespējama pēc definīcijas. Ja cilvēkiem vairs nebūs motivācija izzināt lietas, tad cilvēce apstāsies attīstībā... Un Kādam (kas no Neredzamās Pasaules vada visus mūs, vienmēr būs vajadzīgi izzinoši ļaudis, kas uz "vienu darba dienu" ierodas šai pasaulē, lai pēc brītiņa no tās atkal pazustu...). * Par laika kartēm... es varu iekopēt sat24.com aktuālo karti, sazīmēt ar attiecīgo virpuļu kustības virzieniem un 2x dienā, rītā vakarā to atjaunot - ik reizes uzrakstīt 500 zīmju komentāru par aktuālo sinoptisko situāciju. Es iedomājos vizuāli- ka maza kartes ikoniņa atrodas šā portāla vizuāli labajā malā zem kopēja virsra… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 08.07.2011 07:46

      Apspriedīsimies šodien ar adminu, tuvākajās dienās došu ziņu uz e-pastu / iekopēšu šeit mūsu izveidotu paraugu.

      Ielādē...
  5. 08.07.2011 13:57

    Šāda varētu izskatīties titullapa sistēmā neesošiem vai sistēmā esošiem lietotājiem. Uzspiežot uz bildē esošā attēla tam vajadzētu palielināties oriģinālajā izmērā pa visu lapu.

    Esam apspriedušies un ir izvirzījušās šādas domas:
    * satelīta attēli un komentārs tiktu publicēts rakstā
    * katru dienu to var labot un pievienot attēlu / komentāru
    * uzklikšķinot uz attēla, tas palielinātos, kā citviet galerijās, neatveroties jaunā logā
    * attēls lapas labajā malā būtu kā saite uz rakstiem vai tekošo rakstu (to linku es nomainītu tad katru nedēļu)
    * dienā varētu būt maksimums 2 attēli (1 tuvplāns + Eiropa / vai satelīts + somu lapas attēls ar atzīmētām frontēm un gaisa masām). Man personīgi tas liktos noderīgāk, kā publicēt tikai satelīta attēlus. Somu attēlā ir iekļauts lielāks aktuālās informācijas daudzums.

    Tālāk, šādi, mūsuprāt, varētu izskatīties raksts sistēmā neesošiem vai sistēmā esošiem lietotājiem.

    Šeit visi pievienotie ir tikai paraugi, par tiem var diskutēt.

    Ielādē...
    1. 08.07.2011 15:13

      Visumā piedāvātais variants patīk.... es saprotu, ka vajadzīgs viens kopējs nedēļas raksts, ko katru dienu papildina ar 2 (sat24.com un somu modeļa) attēliem, katru dienu zem tiem pievieno jaunu komentāru. Un katru nedēļu - jauns 7dienu raksts...? (un iepriekšējie glabājas arhīvā...)... Vai ne? Visi pārējie arī var izteikties :)

      Ielādē...
      1. 08.07.2011 15:31

        Jā, doma ir saprasta. Pagaidām jaunas sadaļas veidošanu neuzskatām par nepieciešamu, šāds risinājums šobrīd varētu būt pietiekoši labs. Padomāsim, varbūt titullapā rādīt visus rakstus, sakārtotus pēc datuma (ja vēl kādam būtu iedvesma ko uzrakstīt), vai arī var automātiski izcelt šos te rakstus, lai tie rādītos augstāk.
        Ir mums vēl šis tas darāms, saistībā ar dažām lapas funkcijām (galvenokārt faktisko laikapstākļu kartēm). Tāpēc būtu labi, ja visus uzlabojumus varētu uzlikt nākamās nedēļas nogalē, līdz tam pieciešoties ar šādu pat rakstu šeit vai citās vietnēs. Nedēļa paskries ātri :)
        Pa to pašu laiku arī varbūt citas idejas būs īstenojamas.

        Ielādē...
  6. 08.07.2011 16:53

    Nu,tas būtu labi, ja šada karte/satelitattels paraditos katru dienu,vai vismaz kad ir kadi interesanti notikumi un pārmaiņas meteofrontē. Iedomajos to līdzigu,ka bija Laika vērotaju bloga-un ar īsu komentaru apaksā par procesu norisi. Ja situacija strauji mainās-tad varetu būt 2 bildes- no rīta un pievakarē/vakarā.

    Ielādē...