Ziemassvētku vētra

Ziemassvētku vētra

Kopsavilkums par otrdienas, 27.decembra, neparastajiem laikapstākļiem:

Skandināvijas ziemeļus virzienā no rietumiem uz austrumiem šķērsoja kārtējais spēcīgais Atlantijas ciklons, gar tā dienvidu malu vējš līdz vētras spēkam pastiprinājās arī Latvijā, to veicināja arī spēcīgais anticiklons uz dienvidrietumiem no mums, kas palielināja atmosfēras spiediena teritoriālās atšķirības.

Stiprākās vēja brāzmas Latvijas lielākajā daļā bija otrdienas pēcpusdienā, kad valsti no ziemeļiem šķērsoja aukstā atmosfēras fronte ar pamatīgiem gubu mākoņiem, kas nesa ne tikai vētru, bet arī lietusgāzes, krusu, pērkona negaisu un gaisa temperatūras pazemināšanos Vidzemē par pieciem grādiem stundas laikā.

Gandrīz visā Vidzemē un Latgalē rietumu vēja ātrums brāzmās pēcpusdienā īslaicīgi pastiprinājās līdz 21-23 m/s, arī Rīgā, Mērsragā un Stendē tika reģistrētas brāzmas līdz 23 m/s (līča krastā Daugavgrīvā un vietām Rīgas apkaimē līdz nepilniem 25 m/s), savukārt Kolkā stiprākais vējš bija rīta pusē - līdz 26 m/s. Kopumā Kurzemē un Zemgalē vējš plosījās mazāk, piemēram, Bauskā, Jelgavā, Pāvilostā un Liepājas pilsētā vēja ātrums brāzmās nepārsniedza 18 m/s.

Otrdien visā Latvijā tika sasniegts jauns 27.decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords, krita arī Latvijas decembra trešās dekādes siltuma rekords. Augstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta Kolkā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +10,4 grādiem, +10 grādu atzīme tika pārsniegta arī Mērsragā, Rīgā un Valkā.

----

(Labots 26.decembrī pkst.15:45)

Otrdien Latvijā gaidāma jauna vētra un gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +10 vai pat +11 grādiem.

Sagaidāms, ka vētra būs aptuveni tikpat spēcīga kā pirmdien. Tuvākajā naktī, sākot no valsts rietumiem, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš, lielākās vēja brāzmas gaidāmas otrdien no rīta un visas dienas garumā. Vējš brīžiem pastiprināsies līdz 18-23 m/s, vietām gaidāmas atsevišķas brāzmas līdz pat 25 m/s.

Līdz ar stipro vēju Latvijā no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +7..+11 grādiem. Tas nozīmē jaunu 27.decembra un arī mēneša trešās dekādes siltuma rekordu.

Otrdien nedaudz īslaicīgi līs, dienā vietām gaidāmas arī lietusgāzes un krusa. Pēcpusdienā, sākot no valsts ziemeļrietumiem, debesis skaidrosies.

Trešdien vējš pierims un laiks kļūs vēsāks, ceturtdien atkal gaidāma dienvidu, dienvidrietumu vēja pastiprināšanās, piekrastē vēja ātrums brāzmās tad var pārsniegt 25 m/s. Nedēļas nogalē brīžiem snigs un gaidāms neliels sals.

Pirmdien vējš brāzmās pastiprinājās līdz 18-22 m/s, vietām Kurzemē un Vidzemē - līdz 23-25 m/s. Gaisa temperatūrai paaugstinoties līdz +7..+10 grādiem, tika pārspēts 26.decembra un mēneša trešās dekādes siltuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Ūdens līmenis Daugavgrīvā pirmdien paaugstinājās 115 centimetru virs stacijas nulles atzīmes. Pirmdienas vakarā ūdens līmenis pazemināsies, bet otrdien tas varētu pakāpties līdz 120 centimetru atzīmei.

---

25.decembra raksts:

Atlantijas okeānā izveidojies jauns ciklons, kas strauji pastiprinās un tuvojas Skandināvijai, pirmdienas rītā ciklons šķērsos Somiju. Naktī uz pirmdienu ciklona dienvidu malas ietekmē Latvijā būtiski pastiprināsies vējš, brīdina sinoptiķi.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm lielākie vēja postījumi gaidāmi pirmdienas rītā Ziemeļvidzemē, kur rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 24 metrus sekundē (m/s), Ainažos iespējama vēl nedaudz stiprāka vētra.

Citviet valstī pirmdienas naktī un priekšpusdienā dienvidrietumu vējš, kas pāries rietumu vējā, brāzmās pastiprināsies līdz 16-21 m/s, jūras piekrastē jau laikā ap pusnakti gaidāmas brāzmas līdz 23-25 m/s.

Stiprā vēja ietekmē gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās Latvijas piekrastē un upju grīvās, bet plūdu draudu nav. Daugavgrīvā ūdens līmenis svētdienas rītā bija 50 centimetru virs stacijas nulles atzīmes, pirmdien gaidāma tā paaugstināšanās līdz viena metra atzīmei vai nedaudz virs tās. Iepriekšējo reizi viena metra atzīme Rīgā tika pārsniegta šā gada 28.novembra rītā, kad ūdens līmenis Daugavā paaugstinājās 122 centimetrus virs vidējā rādītāja.

Pirmdienas pēcpusdienā vējš sāks pierimt, bet naktī uz otrdienu tas no jauna pastiprināsies. Otrdien Latvijā gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 15-21 m/s.

Abās diennaktīs būs mainīgs mākoņu daudzums, brīžiem nedaudz līs, otrdien vietām iespējama krusa. Pirmdien debesis skaidrosies un gaidāms pārsvarā saulains laiks. Gaisa temperatūra sasniegs +6..+9 grādus, kas nozīmē jaunu 26. un 27.decembra siltuma rekordu.

Brāzmains vējš un vētra piekrastē iespējama arī šā gada pēdējās darbadienās - 29. un 30.decembrī, liecina pašreizējās "Global Forecast System" prognozes.

(c) Baltic News Service. Visas autortiesības aizsargātas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 27.12.2011 14:53

    Visu dienu brāzmains vējš, sajūta, ka ne tik stiprs kā vakar, tomēr nupat Latvenergo paziņoja, ka mājās elektrība pazudusi. Arī darbā ik pa brīdim noraustās. Visu priekšpusdienu bija bez nokrišņiem, bet pirms brīža sāka līt. Nupat bija arī krusa uz brīdi.

    15:00: Vējš pieņemas spēkā. Nupat redzēju atmuguriski lidojošus kovārņus :)

    Ielādē...
  2. 27.12.2011 14:16

    +8,1, līst un vējš ik pa brīdim "atslēdz" elektrību, labi, ka pašlaik tas ir tikai uz īsiem laika sprīžiem. Skatoties ārā nespēju noticēt, ka Ziemssvētku vakars bija balts - vēlu vakarā braucu mājās no Rīgas pa pamatīgu puteni, fonā skanēja Ziemssvētku dziesmiņas un tik tiešām uz brīdi sajutos kā baltā ziemā. Ja var ticēt prognozēm, tad gadu mija arī būs ar nelielu salu un sniedziņu, ļoti jau nu gribētos...

    Ielādē...
  3. 27.12.2011 12:11

    Ai Ai ai. Temperatūra sāk kristies. Tā gribējās lai sansnies 10.3 grādus. Tad būtu absolūtais rekords mo 6 dec liidz 21 febr. Tas reāli būtu gadsimta notikums.

    Tagad patraucēja 10.01.2007 +10.2 grādi.
    LVGMA sķiet samērja +10.1
    Haris

    Ielādē...
  4. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    26.12.2011 12:19

    Vējš turpina zēģelēt.Nedaudz mazāks ir gan.Piekrītu Emilim,ka ,naktī bija diezgan baisi.Visu nakti lietus lija diezgan spēcīgi,no sniega ne miņas!Zālīte zaļa,Saule,laiks kā pavasarī.Pašlaik jau +8 gr.

    Ielādē...
  5. 26.12.2011 09:11

    Jēkabpilī krietni stiprāks vējš nekā iepriekšējos lielajos pūtienos, Zīlānu meteostacijā reģistrēts 21 m/s! Brīnums, ka elektrība nemaz neraustās.

    Visai lieli vēja postījumi ir visos reģionos, bet vislielākie laikam Vidzemē.

    Šī bija viena no tām retajām reizēm, kad vētra izrādījās stiprāka par prognozēto - īpaši iekšzemē un, bet jūras piekrastē (Liepājā, Ventspilī) vējš bija salīdzinoši mierīgs.

    Ielādē...