Aktuālā situācija (nedēļa līdz 9.9.12. )

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 9.9.12. )

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena: cikloniskas frontes un mākoņainība virs mums. Otrdiena: anticiklona CHRISTOPH ZA malas augsta spiediena atzars. Trešdiena: jau esam citia ciklona - EDITH - tālā D malā. Ceturtdien: no rīta progresē frontāli mākoņi, bet vakarā tie aiziet no Latvijas. Piektdiena: klāt jau ir FEE ciklona nokrišņu fronte. Sestdiena: esam šī paša ciklona D-DR daļā. Svētdiena: ciklona aizmugurē - ir augsta spiediena atzars.

Attēlu (c): sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi .

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 9. septembris

Pēc cikloniskām lietusbrāzmām, vējiem un dažiem pērkoniem naktī - dienā jau pastiprinās augsta spiediena atzars no DENNIS anticiklona. Laiks nomierinās, bet vakarā ir neliela mākoņainība no neizteiktas siltās frontes.

Sestdiena, 8. septembris

Ātrs un visai aktīvs ciklons virzās gar Latvijas Z robežām, dienas izskaņā mums dodot īslaicīgas lietusbrāzmas, dažu zibeņošanu (Rīgā un citur), nelielas vētras jūras krastus un Vidzemes R daļā.

Piektdiena, 7. septembris

FEE diklona oklūzijas fronte ar īslaicīgiem nokrišņiem ātri pārskrēja no R puses. Daudzviet īslaicīgs lietus.

Ceturtdiena, 6. septembris

Pāri Latvijai no jauna aktivizējās EDITH ciklona aukstā fronte, kas dienā daudzviet deva nokrišņus un arī nelielus negaisus.

Trešdiena, 5. septembris

Nelielas EDITH ciklona frontes skrēja pāri Latvijai, taču nokrišņi bija nelieli. Un lielā daļā Latvijas tie vispār nebija.

Otrdiena, 4. septembris

Nedēļas otrajā dienā - DR puses pastiprinājās CHRISTOPH anticiklona ZA mala. Tamdēļ laiks mierīgs, gandrīz bez nokrišņiem, silts.

Pirmdiena, 3. septembris

Ciklons, kas no Zviedrijas D daļas pārvietojās uz Somiju, deva mums rītā vispirms mākoņainību/ smidzinošus nokrišņus, kam sekoja dažas īslaicīgas brāzmas centrā/Latvijas A pusē pēcpusdienā.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.09.2012 19:28

    Naktī temperatūra nokritās līdz +6,1*C. Diena saulaina, vien rīta pusē nedaudz vairāk mākonīšu, tagad jau pilnīgi skaidrs. Taču saulīte ar zobiem, jo pastāvīgi pūta spēcīgs Z puses vējš, brāzmās brīžiem krietni virs 10 m/s varēja būt, tamdēļ ļoti auksts un nemīlīgs laiks. Arī grādi nekādi lielie, pēcpusdienā pārsvarā +14...+15*C (max +16,7*C), bet rīts vēl krietni aukstāks. Un tāpat uz vakaru - vējš rimstas, tagad jau pavisam lēns, bet vairs tikai +12,5*C. Ar nepacietību gaidu siltuma atnākšanu!

    Ielādē...
  2. 09.09.2012 21:39

    Mana laika prognoze Rīgai nedēļai līdz 16.09
    Rītdien gaidāms silts un saulains laiks nokrišņi nav gaidāmi, tikai nakts uz rītdienu būs vēsa un iespējams, ka būs salnas, bet dienas gaitā gaisa temperatūra var pakāpties līdz +22 grādiem.
    Otrdiena būs siltāka diena šajā nedēļā, kur gaisa temperatūra dienas gaitā pakāpsies līdz +25 grādiem, bet tomēr mākoņu arī netrūks un kaut kad pēkšņi var uzrasties kāds konvektīvs cb mākonis ar lietusgāzi un pērkonu.
    Trešdien gaidāms mākoņains laiks ik pa brīdim var parādīties saule un dienas gaitā var uzrasties kāda lietusgāze ar mazu negaisu, gaisa temperatūra būs no +14 līdz +18 grādi.
    Ceturtdien laikapstākļi būs līdzīgi kā trešdien līdz ar to gaisa temperatūra būs no +14 līdz +18 grādi.
    Piektdien būs mākoņains laiks un gaisa temperatūra turēsies no +11 līdz +17 grādiem, bet tomēr dienas laikā būs vairāk nokrišņu, kas nesīs lietusgāzes, krusu kā a… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 10.09.2012 02:00

    Vakars strauji ļoti auksts, 21.20 vairs tikai +9,1*C, 23.00 +7,2*C, bet šobrīd akurāt +6*C. Šitā līdz rītam ārpus pilsētas uz zāles līdz salnām var aizbraukt...

    Ielādē...
  4. 10.09.2012 09:08

    Šorīt zemākais +4,1 grāds.gaišs,rasa.

    Ielādē...
  5. 10.09.2012 09:27

    Izejot no mājas (pusastoņos no rīta) termometrs pie loga rādīja +5,7, bet iekāpjot automašīnā- tikai +4. Laikam jau "dzelži" tā pa nakti bija atdzisuši, ka rādīja vēsāko nakts t.

    Ielādē...